[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] ABS wariuje
nietoperek - 26-10-2010, 13:44
Nie wiedziałem gdzie napisać więc pisze tu.
A mianowicie muszę wymienić łożysko z przodu w prawym kole i po paru próbach pomału się udaje, (wszystko jest zapieczone ponieważ poprzedniemu właścicielowi trzymał hamulec) i jak wczoraj wybijałem oś zdawało mi się że trochę się ruszyła ale tylko mi się zdawało. Po zmontowaniu wszystkiego (oczywiście bez wymiany łożyska) i po ruszeniu zdawało mi się że coś gruchneło ale koło parkingu mam budowę gruzowisko które sprzątają wiec myślałem że to z budowy po wyjechaniu z parkingu zauważyłem że ABS nie gaśnie Jak się dziś okazało
pierścieni od ABS-u jest w dwóch kawałkach :/
I teraz mam pytanie jest możliwość wymiany samego pierścienia ? Czy (o ile się nie mylę) trzeba wymienić razem z przegubem?
Jeśli da rade wymienić sam pierścień to wiecie morzę gdzie i za ile dostane ?
I co mogło być przyczyną pęknięcia? Możliwe że przez to że oś jednak trochę poszła do tyłu ?
Anonymous - 26-10-2010, 15:04
KamilR10 napisał/a: | Mam wyłamany jeden z ząbków. Ponoć ta część jest razem z przegubem. Nie orientuje się za bardzo co kupić żeby to wymienić? |
oficjalnie zebatka jest integralna czescia przegubu, ale rzeczywistosc jest na szczescie dla nas inna.
wystarczy troche wyczucia i zebatke da sie sciagnac za pomoca mlotka i wkretaka. jest ona bardzo krucha wiec delikatnie dookola musisz ja opukiwac az zejdzie. potrenoj najpierw na swojej popsutej, a bedziesz wiedzial jakiej sily uzyc. znajdz oske na zlomowisku albo u kogos kto ma rozbitego Gala i sciagnij ja w ten sam sposob.
zakladaj ja nabijajac cylindrem o tej samej srednicy co zebatka to uderzenia rozloza sie rownomiernie i jej nie polamiesz. pasowac bedzie spory kawal rury. albo na wyczucie ta sama metoda co sciagales. nie jest to 100% pewne, ze nie peknie ale na pewno taniej bedzie Ci kupic takie 3 zebatki niz 1 przegub.
pzdr
QF3L - 26-10-2010, 15:14
Podobnie jak bieniak mam koronkę "po regeneracji", tj. napawaną i poszlifowaną - sprawuje się normalnie. Do chwili naprawy jeździłem bez absu - wyciągnąłem bezpiecznik, choć świecenie pomarańczowej kontrolki na zegarach denerwuje.
EDIT- wykropkowany wulgaryzm wciaz jest wulgaryzmem! Patrz- zasady forum.
Boniu - 15-12-2010, 13:26
Odswiezam temat bo mam pytanie, ktore bylo poruszane ale nie znalazlem na nie jednoznacznej odpowiedzi. A mianowicie, gdzies wyczytalem ze sa 2 rodzaje zebatek do ABSu do galantow (inna liczba zabkow). Jest jakas zasada na to jaki galant ma jaki rodzaj?
np do 1999 byly produkowane z iloscia x zabkow a pozniej z inna? czy to jest losowe:D?
moglby ktos podeslac zdjecie takiej zebatki?
fergul11 - 16-12-2010, 00:18
Boniu tylko poglądowo
http://allegro.pl/carisma...1359818333.html
|
|
|