To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - Jakie opony zimowe i jakie felgi?

viader - 05-11-2010, 15:10

Tak naprawdę nie powinno być wielkiej różnicy na czym się jeździ. W zimę zazwyczaj jeżdżę o wiele wolniej i ostrożniej niż w lato, więc wcale nie obawiam się niskiego profilu. Jak nie miałem jeszcze zimówek przejeździłem dwie zimy na alusach z oponami 215/45/17 i nic im się nie stało.

Warto jednak kupić drugi komplet mniejszych felg ze względu na ekonomię. Zimówki na moje felgi 17 to koszt 500-600 zł sztuka. Za te same pieniądze można już znaleźć komplet dębic na felgi 15 cali, na 17 cali chyba nawet nie ma w ofercie takich tanich marek. Ja akurat okazyjnie kupiłem sobie komplet 16 calowych felg aluminiawych z jednosezonowymi nokianami za 900zł. Jak mi się skończą to przyzwoite zimówki kupię za 350zł sztuka zamiast po minimum 500 jak w przypadku 17 cali.

Dodatkowym plusem posiadania dwóch kompletów jest to, że zmnieniam je sobie kiedy chcę, za darmo i bez kolejek :wink:

betty1234 - 05-11-2010, 18:44

Decyzja zapadła zanim nadeszły komentarze.
Kupiliśmy opny Goodyear UG Performance 216/60 R17.
Mąż stwierdził, że sam jeździ na zimówkach 235/40 R18 (co prawda zupełnie innym autem) i problemów nie ma, więc kupiliśmy 17".

krzychu - 06-11-2010, 08:09

tmp napisał/a:
Zdaje się, że nikt rozsądny i tak na śniegu czy lodzie nie będzie ćwiczył pokonywania ciasnych i krętych tras a'la uczestnicy rajdu Kormoran

No na śniegu nie. Ale ja np. już od prawie miesiąca na zimówkach i jakoś pamięć o tym na zakrętach niestety za często słyszę że opona pracuje...

tmp napisał/a:
Do tego, z 16" o wysokim profilu zamaskowane błotem dziury są nieco mniej niebezpieczne.

Niby tak ale raczej pomijalne przy profilach grubo powyżej 10cm.

tmp napisał/a:
Mimo, że to auto raczej autostradowe niż sportowe,

No ale wbrew pozorom na autostradzie komuś kto nie do końca uważa na prędkość i manewry może się okazać że dużo szybciej się przyda niższy profil (na autostradzie dość prosto jest przeprowadzić test łosia przy np. 130km/h a ASX może tego nie wytrzymać na kołach)

tmp napisał/a:
to dynamiczne pokonywanie ciasnych skrętów w mieście nie stanowi większego problemu.

Sprzedawca chwalił i nawet pokazywał bardzo niskie ułożenie silnika w samochodzie... Pewnie dlatego.

tmp napisał/a:
Co do oferowanych w salonach felg aluminiowych to akurat byłem ostrożny, owszem różnica w cenie między porządną stalówką a promocyjną aluminiową jest nieznaczna, kwestia tylko jakiej jakości są te tanie alufelgi i jak zniosą warunki zimowe,

Oryginalne na pewno nie będą miały problemu. Z tanimi ogólnie warto uważać bo po paru dziurach mogą się nadawać do prostowania. Z lakierem w nowych felgach nie powinno być problemu.

Podsumowując jak ktoś jeździ zgodnie z przepisami to 16 cali spokojnie wystarczy (szczególnie że ASX wychodzi na nich fabrycznie w podstawie), ale dla lepszych wrażeń i bezpieczeństwa 17 będzie lepsze ale droższe.

slawekgr - 14-11-2010, 22:30

Mnie do zamówienia na ASX w salonie dali gratis takie zimówki
--- Pirelli Scorpion Ice&Snow 215/65R16 98 T

wlodeks - 15-11-2010, 08:38

slawekgr napisał/a:
Mnie do zamówienia na ASX w salonie dali gratis takie zimówki
--- Pirelli Scorpion Ice&Snow 215/65R16 98 T

A czy te opony dali Ci "oprócz" standardowego autolarmu i dywaników, czy "zamiast"?

slawekgr - 15-11-2010, 09:36

Dostałem dywaniki, alarm te oponki i jeszcze utargowałem z lakieru 500 zł i zapłaciłem za 1,6 invite 74,5 tyś zł
wlodeks - 15-11-2010, 10:07

To całkiem nieżle negocjowałeś. Z reguły, jeżeli chodzi o ASX, to dealerzy nie są zbyt chętni do upustów wykraczających mocno poza dywaniki i alarm.
slawekgr - 15-11-2010, 10:26

Też mi sie wydaje że cena jest bardzo przystępna. No najlepsza jaka mi zaproponowano a pytałem sie w kilku salonach. Koszt samych opon zimowych to około 2 tys zł
Plesniak - 17-02-2011, 14:08

Mnie zaproponowano na alusach pięcioramiennych 16 cali 215/65-16, na lato standart 17.
Opony zimowe z felgami wyszły ok 3100 zł.

66butch - 17-02-2011, 14:36

U mnie podobnie jak u Przedmówcy. Komplet alufelgi + zimówki Fulda ok. 3000 PLN
Rozmiary: jw.

Krzychuuu - 19-02-2011, 14:32

Mam teraz założone zimowe ale nie mam dojazdówki. Można wozić w bagażniku
letnią oponę z felgą i założyć w razie przebicia tej zimowej ? Podobnie latem w bagażniku jedno koło z zimową oponą.

krzychu - 19-02-2011, 14:37

Wozić se możesz, założyć też (o ile będzie wyrozumiały policjant, ale jak pokażesz przebitą to nie powinno być żadnego problemu). Ale IMO średni pomysł. Ja przebiłem na grubo ponad 100 tys km dopiero 2 razy oponę i za każdym razem można było dojechać do zakładu (wolno schodziło). Po za tym w okresie gwarancji masz MAP.
tmp - 22-02-2011, 16:56

Wozić można, ale pełnowymiarowe koło nie mieści się pod podłogą bagażnika - jest za szerokie. Po wyjęciu styropianowej wytłoczki mamy do dyspozycji około 17 cm głębokości, zatem koło 215 będzie wystawać.

Ja się skusiłem na oryginalną dojazdówkę 16" (nr kat. MME31962) z allegro w cenie 60% kwoty wołanej przez dealerów i przedstawionej na stronach Mitsubishi. Koło dostałem nowe, rozmiar T155/90D16 Goodyeara z nakrętką do przytwierdzenia do podłogi i naklejką opisującą wymagane ciśnienia.

MAP i wszelkiego rodzaju assistance owszem mogą pomóc, ale jeśli nie mamy zapasu to biorą całe auto na lawetę. Co do zestawu naprawczego, to gumiarze niespecjalnie za nimi przepadają i często nie chcą się podejmować czyszczenia tymczasowo "naprawionej" opony.

Tepus - 08-10-2011, 14:17

Znajomy prowadzący "duży warsztat" polecił zakup opon zgodnie ze specyfikacją, a więc 215/65/R16. I jazdę na alusach, którymi wyjeżdżałem z salonu. Tak też zrobiłem, wrażenia opiszę po zimie :D acha, opony po 469 zł GY UG8
alfredo - 13-10-2011, 11:35

Zastanawiam się nad zakupem zimówek na niższym profilu - 215/55/R16.
Jakby nie było pare stówek na komplecie zostaje w kieszeni.

Ktoś jeździł już w zime na takich?

Pozdrawiam.