To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Idzie zima->> zamarza paliwo

jawaldek - 13-10-2010, 23:26

diWhizZ napisał/a:
Jeśli zaś chodzi o ogrzewanie elektryczne to przecież były w pajero filtry paliwa z podgrzewaczem,
podobno od BMW pasuje ale o tym wiedzieć będę dopiero za tydzień

[ Dodano: 13-10-2010, 23:35 ]
diWhizZ napisał/a:
A jako ciekawostkę znalazłem takie ustrojstwo do paliwa, które łączy ze sobą podgrzewacz elektryczny z ogrzewaniem wodnym paliwa:
http://allegro.pl/hit-fil...1262543806.html
:shock: :shock: aaaaaa to jest ciekawy patent tylko czy akumulator wytrzyma. Zresztą mój ma już 3 latka chyba pora go zmienić :mrgreen:
diWhizZ - 13-10-2010, 23:40

Faraonix napisał/a:
Trzeba by szukac na jakims rynku skandynawskim, tam pewnie byly wersje z podgrzewaczami.

Na alledrogo można takie dostać, z 4m40 znalazłem za 110 zł i z 2,5 litra za 70PLN (chyba nie ma znaczenia pojemność)

rico.1 - 14-10-2010, 22:47

takiego szukacie?
http://moto.allegro.pl/po...1260966029.html

dodam że w moim mam coś takiego, pompka jest z boku, wkręcana, 2 wtyczki - podgrzewacz, czujnik wody

lesmen - 30-01-2013, 09:58

Trochę odgrzeje temat. Mam pajero II 2,5td z dwoma aku i myślałem, że powinien mieć też podgrzewany filtr paliwa jeśli to wersja skandynawska. Gdy wymieniałem filtr paliwa okazało się, że jest zwykła podstawa bez podgrzewacza. Jednak jest wolna wtyczka a więc pomyślałem, że to pewnie od niego. Kupiłem podstawę z podgrzewaczem i co się okazało wtyczka nie pasuje. Czy wtyczka od podgrzewacza org jest tuż obok a raczej nad wtyczką od kontrolki wody w filtrze na ścianie grodziowej? Czy może były różne wtyczki od tego podgrzewacza? Proszę o radę tych co mają oryginalnie to podłączone.
jawaldek - 30-01-2013, 11:20

Taaa tylko takie podgrzewanie zapobiega "zamarzaniu" paliwa w filtrze. A co po drodze od zbiornika, tam też jest filtr siatkowy. Zamontowałem taki patent amerykański co podgrzewa paliwo w dwojaki sposób elektrycznie 12V->> pół godziny przed uruchomieniem a potem to już płynem chłodzącym z układu->> czyli temperatura silnika i co.... w zeszłą zimę -29 paliwo i tak załapało po drodze do podgrzewacza/filtra. Tak na dobrą sprawę to takie podgrzewanie, wzorem Landka, powinno być przy zbiorniku paliwa i od listopada powinno dodawać się do paliwa specjalne środki zapobiegające wytrącaniu się parafiny. Nie będę wywoływał wilka z lasu pisząc o jakości paliw na stacjach.
lukas 78 - 30-01-2013, 14:48

lesmen napisał/a:
Trochę odgrzeje temat. Mam pajero II 2,5td z dwoma aku i myślałem, że powinien mieć też podgrzewany filtr paliwa jeśli to wersja skandynawska. Gdy wymieniałem filtr paliwa okazało się, że jest zwykła podstawa bez podgrzewacza. Jednak jest wolna wtyczka a więc pomyślałem, że to pewnie od niego. Kupiłem podstawę z podgrzewaczem i co się okazało wtyczka nie pasuje. Czy wtyczka od podgrzewacza org jest tuż obok a raczej nad wtyczką od kontrolki wody w filtrze na ścianie grodziowej? Czy może były różne wtyczki od tego podgrzewacza? Proszę o radę tych co mają oryginalnie to podłączone.

na temat podgrzewacza było na forum wystarczy poszukać

Marcus65 - 30-01-2013, 16:54

Kurde, za co Wy tak te diesle kochacie... :mrgreen:

Pozdro
Marcus

piotr277 - 31-01-2013, 12:32

Dokładnie :)