Galant - Ogólne - Czy komputery w E3 są zamienne - dyskusja.
waldi-1 - 28-10-2010, 09:00
to jak sie maja komputery w tych samych samochodach o takich samych silnikach a o róznych oznaczeniach??
a np w dieslu ww, silnik 1,9 ten sam bez zadnych modifikacji a ma rózne moce ????
robertdg - 28-10-2010, 10:03
waldi-1 napisał/a: | a np w dieslu ww, silnik 1,9 ten sam bez zadnych modifikacji a ma rózne moce ???? | zarzuć przykładem
waldi-1 - 28-10-2010, 10:06
no np golf lub passat, od 90 koni w góre
poza tym silniki maja tak zwany kaganiec, jest on elektroniczny a blokada ta znajduje sie własnie w komputerze
są też chipy które zwiększaja moc nieingerując w silnik, niemówie to o mocach rzedu ponad 200 koni bo tu to juz sie ingeruje w silnik ale np jak w golfie z 90 na 140 podajrze
robertdg - 28-10-2010, 10:21
waldi-1, a Ty myślisz, że te podstawowe diesle 90KM i 110KM (czyli nie na pompowtryskach) to sie różnią tylko oznaczeniami, ze wystarczy przemapowac kompa i z 90 koni staniesz na 110 i na odwrót
waldi-1 - 28-10-2010, 10:53
No tak mysle własnie, bo to tylko zmiana jakichs tam częstotliwości , kąta wtrysku i czegoś jeszcze innego, przecież nikt niezakłada dodatkowych czesci do silnika, poza tym to zwykły niemiecki turbodiesel na elektronice, komp steruje silnikiem przecież a dokładniej mówiąc dawka paliwa między innymi. Kiedyś jak niebyło wtrysków niebyło też komputera był za to zwykły gażnik, żeby zwiększyć moc, dodawało sie poprzeż założenie dyszy o większym otworze, co powodowało zwiększenie dawki paliwa a jak wiadomo wiecej paliwa to i więcej silnik moze. To było małe róznice ale jednak były teraz elektronika nastała która potrafi więcej. A jak jest np z peugeotem 307 sa silniki 2,0 o mocy 90 koni a są tez silniki 2,0 o mocy 136 koni, powiem tez ze silnik 1,6 tez ma 90 koni tyle samo co o większej pojemnoosci czyli 2,0. Ale to juz inna inszośc to juz silniki hdi o innej technologii ale w nich jest duzo elektroniki która włąsnie tak to wszystko powoduje. Tak że na chłopski rozum patrząc pojemnośc silnika niema nić do mocy
moje zdanie jest takie, nieważne jaki mamy komp z jakim oznaczeniem, jesli tylko jest od modelu mitsubishi galant z roku 88 do 91 to napewno on bedzie pasował do kazdego miska wyprodukowanego w tych latach, oraz bedzie obsługiwał silnik i 1,8 oraz 2,0
Wiem że w teorii na paierze jest inaczej ale w praktyce jest jeszcze inaczej i tak jest prawie ze wszystkim, bo po co były by zamienniki innych firm np pana stasia skoro i tak to by niechodziło bo ma inne ozbaczenie i tylko i wyłącznie ma sie zakładać fabryczne bo tak jest napisane
A powiedz zmi co to ten chip tuning jest
robertdg - 28-10-2010, 11:44
waldi-1 napisał/a: | No tak mysle własnie, bo to tylko zmiana jakichs tam częstotliwości , kąta wtrysku i czegoś jeszcze innego | Wybacz, ale się mylisz, róznice są spore, może mało dostrzegalne gołym okiem, ale są, sam układ paliwowy i wykonwaczy jest inny, jest inna turbina, na zmiennej geometrii, a co do osprzetu obslugujacego, to nawet sprzeglo jest inne.
Inaczej ma się sprawa z silnikami PD, ale i tak są niuanse.
waldi-1 - 28-10-2010, 11:49
moze sie i myle , niewiem bo tego nierobiłem, ale co w taki razie robią jak mapuja kompa? przeciez niezmieniaja turbiny ani żadnej czesci A wracając do tematu bo troszke go zmieniamy jesli chodzi o kompy do misków to juz moje zdanie jest napisane na ten temat, bo jak silnik z galanta e33a pasuje do galanta e32a i odwrotnie, pasuje wszystko łącznie ze skrzynią i osprzętem róznica widoczna gołym okiem to rozmieszczenie świec, to dlaczego niemiał by pasować komputer
Maretzky85 - 28-10-2010, 23:05
Ja przepraszam, ale czy rozmawiamy o niemieckim turbodieslu czy o japońskiej benzynie ? Bo to ZUPEŁNIE inne światy...
waldi-1 napisał/a: | poza tym silniki maja tak zwany kaganiec, jest on elektroniczny a blokada ta znajduje sie własnie w komputerze |
Nie te lata, chyba, że wersje na rynek japoński z ograniczeniem do 180 km/h.
waldi-1 napisał/a: | są też chipy które zwiększaja moc nieingerując w silnik |
I znowu ? O czym Ty mówisz ? O benzynie czy o dieslu ? W Mitsu z tych lat nie ma czipów dostępnych. Nie ma też programowania komputerów...
waldi-1 napisał/a: | jesli tylko jest od modelu mitsubishi galant z roku 88 do 91 to napewno on bedzie pasował do kazdego miska wyprodukowanego w tych latach, oraz bedzie obsługiwał silnik i 1,8 oraz 2,0 |
Nie będzie. Chociażby dlatego, że mogą być inne kąty wyprzedzenia zapłonu, inne czasy wtrysków, już pomijam historie, że wyprowadzenia pinów bywają też różne. Wszystko to sprowadza się do tego, że silnik z innym kompem będzie pracował co najwyżej poprawnie.
Jeszcze jakby tego było mało komputer będzie musiał sobie wprowadzić znaczną korekcję czasu wtrysku, co samo w sobie spowoduje, że silnik nie będzie chodził optymalnie.
I bardzo proszę - zrozum - po zmianie komputera na inny (nie od tego silnika) absolutnie nie zdobędziesz więcej mocy.
PS. Co do Twojego przypadku - to po prostu miałeś szczęście, że trafiłeś na poprawny komputer, widocznie wcześniej miałeś nie taki jak potrzeba, bo komuś kondesatory wylały i kupił pierwszy lepszy (jak Ty), ale niestety nie miał szczęścia i silnik chodził gorzej (może nawet dlatego sprzedał samochód - oczywiście czysta spekulacja), potem Ty jak Ci się zepsuł komp też kupiłeś pierwszy lepszy i Ci się poszczęściło. Alternatywnie, stary komputer już na tyle odmówił współpracy, że nie pracował optymalnie - po zmianie parametry wróciły do normy.
W obu przypadkach siejesz zamęt na forum, że każdy komputer pasuje do każdego silnika danego modelu. Jeszcze chwila i skończy się na tym, że jak wsadzimy komputer od 2.0 do Galanta 1.6 to będzie miał moc jak 1.8 bo taka wypadkowa wychodzi...
waldi-1 - 29-10-2010, 08:51
niewiem ,moze tak, moze nie, pisze przecież ze tak mi sie wydaje a nie że tak jest, ale co z tymi oznaczeniemi komputera, po co ich tyle jest jak silniki te same .
A jeśli chodzi o gala to czy jest silnik 1,6 ??
Krzyzak - 29-10-2010, 11:35
waldi-1 napisał/a: | A jeśli chodzi o gala to czy jest silnik 1,6 |
tak, w latach 80-tych taki był
waldi-1 - 29-10-2010, 11:44
no to juz mowa o innych modelach gali, ja pisze o modelu z roku 88 do 91, czyli były tylko dwa benzynowe, 1,8 oraz 2,0 montowali je tez w spacach, czy ona maja znów inne komputery??? moja zdanie jest takie ze powinno wsio pasować, ale to tylko moje zdanie
Crosby - 29-10-2010, 12:07
Maretzky85 napisał/a: | PS. Co do Twojego przypadku - to po prostu miałeś szczęście, że trafiłeś na poprawny komputer, widocznie wcześniej miałeś nie taki jak potrzeba, bo komuś kondesatory wylały i kupił pierwszy lepszy (jak Ty), ale niestety nie miał szczęścia i silnik chodził gorzej (może nawet dlatego sprzedał samochód - oczywiście czysta spekulacja), potem Ty jak Ci się zepsuł komp też kupiłeś pierwszy lepszy i Ci się poszczęściło. Alternatywnie, stary komputer już na tyle odmówił współpracy, że nie pracował optymalnie - po zmianie parametry wróciły do normy. |
popieram miałem ten problem kiedy mi się spalił komp to, że są te same silniki nie ma znaczenia bo zawsze komp różni sie okablowaniem i wtyczkami trzeba kupić o tych samych numerach tak jak ja zrobiłem do swojego ale jeszcze musze oddać go do elektronika żeby go przeprogramował typowo pod moje auto bo ma swoje zawieszki i kaprysy z dawkowaniem paliwa i czasem traci moc.
Poydrawiam
waldi-1 - 29-10-2010, 12:36
oczywiście wtyczki musz być te same, jak one pasuja to i oznaczenie kompa nierobi róznicy, przecież komp sie sam przyucza, wczoraj zakładałem pożyczonego kompa i miał jeszcze inne oznaczenie a zapalił i pracował równo i nie miał mniej mocy niz na innym kompie. skoro twierdzicie że do każdego silnika jest inny komp to co bedzie w przypadku zmiany silnika na inny????
Crosby - 29-10-2010, 14:12
waldi-1 napisał/a: | skoro twierdzicie że do każdego silnika jest inny komp to co bedzie w przypadku zmiany silnika na inny???? |
Trzeba bedzie sie rownież zaopatrzyć w okablowanie i kompa wtrysku z danego silnika nie bez powodu ma oznaczenie taki sterownik
waldi-1 - 29-10-2010, 14:19
a wasnie że niepradwa ,ja wsadziłem silnik inny niż miałem i żadnego okablowania niezmieniałem, porównywałem trzy kompy i wszystki zadziałały choć miały inne oznaczenia
|
|
|