[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Jak wyjąć alternator ?
szpala85 - 26-11-2010, 22:32
nie wiem czy się śmiać czy płakać ......... zgadnijcie co było zepsute ......
.
.
.
.
.
....... mój miernik elektryczny !!!!!!!!!!!
byłem dzisiaj u elektro -mechanika sprawdził alternator i wyśmiał mnie .... bo wszystko jest z nim w porządku ..... sprawdziłem miernik na Colcie mojej mamy i tam też pokazywał 19 Volt ......
tyle grzebania , tyle nerwów , nowy regulator , używany alternator ......... a tu miernik mnie w ciula zrobił
przynajmniej mam wymieniony regulator .... to teraz jestem 120 zł w plecy za alternator z allegro
tylko się ze mnie za bardzo nie śmiejcie
robertdg - 26-11-2010, 22:51
Jakby powiedział Dr House W moim pokoju jest komputer. Jeśli się zaloguję, wyniknie z tego jakiś romans. I jeszcze odpadnie mi nadgarstek
Pewnie jakiś Czajniś miernik
szpala85 - 26-11-2010, 23:18
robertdg,
Uni-T UT-51
http://sklep.avt.pl/p/pl/...metr+ut-51.html
jeszcze 2 lata temu kosztował 150 zeta ..... i chyba gwarancja mi sie już skończyła
robertdg - 26-11-2010, 23:24
Mam dokładnie ten sam, w dodatku przeżywa mocno ekstremalne warunki juz od kilku lat (conajmniej 3lata) jak dotad działa, czasami az się dziwie, że jeszcze daje rade, tez cos koło niespełna 200zł z dostawa do domu mnie kosztował, a teraz 70zł plus wysyłka
Tak czy inaczej, to są jedne z lepszych mierników, może nie profesjonal, ale wystarczające dla majsterkowicza
szpala85 - 27-11-2010, 13:17
robertdg, mój też ostro pracuje ale nie zmienia to faktu że mnie oszukał
btw. dzisiaj się dowiedziałem że jak jest słaba bateria w mierniku ( w naszym pokazuje się taki akumulatorek w górnym rogu ) to może oszukiwać na pomiarach ... człowiek całe życie się uczy
Krejzi - 09-06-2011, 20:16
podepne sie pod temat. zalalem sobie alternator podczas ostatnich obfitych opadów. objawy:
Dojechalem do domu git dzisiaj rano odpalam i kontrola od ladowania sie swieci i od poziomu oleju, wszystko kiepsko swieci no to wiadomo alternator kiepski ( mialem itak pasek wymienic bo piszczy czesto juz), no to na autobus i do pracy wracam teraz, mysle wyjme alternator ale jeszcze wczesniej odpalilem to kontrolki zgasly ale wlaczylem swiatla i sie zapalają, no to pewnie nie wyrabia ale skoro mam i tak wymieniac pasek to zrobie mu przeglad moze wymienie szczotki itp. zabralem sie za odkrecanie, uwilnilem pasek poodkrecalem wszystko od alternatora lata luzno, ale sruba ktora mocowana jest do silnika po ktorej rusza sie alternator, gdy chce ją wyjac od strony blotnika przeszkadza mi hmm blotnik i nie da sie jej wyjąc :/, nie wiem czy to jest ta oslona plastikowaw ale to raczej wyglada jak blotnik wiec moje pytani jak mam to zrobic ????
I jeszcze nie wiem jak dostac sie do najbardziej skrajnej rolki zeby zalozyc pasek, od silnika nidyrydy. Bede probowal zdejmowac koło i od tamtej strony. jakies sugestie ? chce to zrobic jutro rano i potrzebuje wsparcia
Wszyc - 09-06-2011, 21:05
pod podłużnicą masz taki plastikowy fartuch zdejmowany o niego Ci się śruba zapiera zdejmij fartuch i będzie git
skrajnej rolki? pasek idzie przez koło pasowe silnik te co jest na wale korbowym przez alternator i pompę wody i to tyle z tego co wiem
chyba że Ci chodzi że musisz zdjąć pasek klimy by zdjąć pasek alternatora i Ci chodzi o tą rolkę od klimy a to wtedy będzie Ci łatwiej jak zdejmiesz ten fartuch o który blokuje Ci się śruba alternatora
Aż byłem na krótkich spodenkach zajrzeć jak to wygląda a dziś zimno
Krejzi - 09-06-2011, 21:07
hehe. chodzi mi chyba o pompe wody bo ona jest tak z tylu mocno pasek wyjalaem jakos ale tez nie bylo latwo i pewnie bedzie tak jak mowisz jak zdejme to cos jeszcze nie wiem co to i jak to zdjac ale pewnie to rozwiaze moje problemy
Wszyc - 09-06-2011, 21:34
hmmm pompa wody z tyłu? hmm no nie bardzo chyba tak myśle pompa wody to tak nad alternatorem jest i jeszcze pompa wspomagania kierownicy bierze napęd z pompy wody mam mam 4G63 DOHC Ty SOHC chyba nie mogą sie aż tak różnić hehe
Krejzi - 09-06-2011, 21:37
no tam tak z tylu z tylu widzialem jeszcze jedno kolo pasowe, nie wiem od czego to z przodu to mam alternator a powyzej kolo pasowe od silnika ( to takie podwojne ) i wydaje mi sie ze ten pasek lecial tez tam na tył ale sam juz nie wiem
Wszyc - 09-06-2011, 21:41
ne ne ne Krejzi to o czym mówisz " od silnika to koło pasowe pompy wody" a to z tyłu to jest od silnika zaraz zrobię jakiś rysunek to wszystko się wyjaśni
Krejzi - 09-06-2011, 21:44
hehehe moze i nie wiem az tak sie na tym nie znam wlasnie ogladam manuala z tym silnikiem
Wszyc - 09-06-2011, 21:48
czerwone pompa wspomagania
niebieskie alternator
żółte pompa wody
różowe silnik
zielone klima
Silnik napędza alternator i pompę wody jednym paskiem a napęd z pompy wody idzie na pompę wspomagania
i jeszcze z silnika idzie pasek na klime
Krejzi - 09-06-2011, 21:48
[ Dodano: 09-06-2011, 21:51 ]
u mnie jest troche inaczej bo wspomaganie jest wyzej nad altenratorem
Wszyc - 09-06-2011, 21:52
no no jest wspomaganie nad alternatorem na początku napisałem pompa wody bo się pomyliłem to na czerwono to pompa wspomagania masz identycznie jak ja
|
|
|