To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Linka holownicza

jawaldek - 09-12-2010, 10:53

Faraonix napisał/a:
tak czy siak zamowilem 10m linke (6T)
pochwal się co zamówiłeś
diWhizZ napisał/a:
na czarne sztywny hol jest najrozsądniejszy.
np taki ????
http://allegro.pl/item1182852142.html#gallery
Miałem kiedyś coś takiego http://allegro.pl/sztywny...1299641268.html tyle że do osobówki->>> super sprawa i nawet wskazane aby holować inny pojazd na czymś takim gdy ma się automatyczną skrzynię i jeszcze jeden plus->> można na sztywnym holu,jak jest taka potrzeba, cofać holowanego.

PiotrKw - 09-12-2010, 17:11

jawaldek napisał/a:
Miałem kiedyś coś takiego http://allegro.pl/sztywny...1299641268.html tyle że do osobówki->>> super sprawa i nawet wskazane aby holować inny pojazd na czymś takim gdy ma się automatyczną skrzynię i jeszcze jeden plus->> można na sztywnym holu,jak jest taka potrzeba, cofać holowanego.

Hm... najważniejsze jest to słowo "profesjonalny" :wink: . Pewnie dla Pomocy Drogowej albo używają go profesjonaliści z ADAC :wink:
Widząc jego "szczegóły konstrukcyjne" i wykonanie( nasmarkane spawy) nie radziłbym na nim cofać niczego innego niż Fiat 126 :wink: I to taki przed akcja złomowania. :wink:
Przepraszam, ale zawsze rozbrajają mnie te "profesjonalne" sprzęty.

jawaldek - 09-12-2010, 17:17

Cytat:
Przepraszam, ale zawsze rozbrajają mnie te "profesjonalne" sprzęty.
no fakt faktem ludziska jesli coś sprzedają lubią nadużywać tego słowa. Ale.... wtedy gdy go użyłem,co prawda raz,i to w ekstremalnej sytuacji->> znajomy miał wypadek->> sprawdziło się. Ten, który miałem, miał atest->>a było to .... wieki temu :mrgreen: ->> lata 80 :mrgreen: i mocowałem na swoim haku bo taką wersję miałem nie na "ucho" bo szkoda tego plastyku :wink:
Tomasz Grochola - 09-12-2010, 22:09

Faraonix napisał/a:
Majka napisał/a:
... Szekle kupujemy w sklepie z częściami do maszyn rolniczych ...

Szkoda ze w irlandii takiego nie widzialem, tak czy siak zamowilem 10m linke (6T) i 2 szekle 4,75T na ebay'u.

Dziekuje za porady

W każdej irlandzkiej dziurze jest "hardware shop" czy inny "farm supply". Grabie, widły, szpadle... I szekle. :) Poza tym woodies itp.
Ja mam taśmę kupioną na stacji benzynowej (do 2 t.), ale leży nieużywana. Jak przychodzi co do czego to wiążę liny.

Linę można kupić u braci Miodek. Np. taka lina świetnie się nada: mała rozciągliwość, duża wytrzymałość.

Faraonix - 09-12-2010, 23:21

Sa linki do 2T czasem do 3T. Szekli nie szukalem w lokalnych sklepach z grabiami.

Zamowilem taka linke i takie szekle

Tomasz Grochola - 10-12-2010, 00:50

Faraonix napisał/a:
Sa linki do 2T czasem do 3T. Szekli nie szukalem w lokalnych sklepach z grabiami.

Wyglądają diablo solidnie :) Trzeba przyznać, ze ta taśma kupiona na stacji benzynowej za grosze wygląda przy Twojej jak tasiemka.

jawaldek - 10-12-2010, 08:29

Faraonix napisał/a:
i takie szekle
no i dobrze moja rada->> z racji takiej że szekle lubią gubić :roll: się w terenie zaznacz/pomaluj lub innym sposobem zrób tak aby była widoczna jak wpadnie w błoto/trawę/śnieg/piasek->>> ja naciągnąłem opaskę (jaskrawy kolor) termokurczliwą na omegę i wkręcany bolec i na bolcu dodatkowo,też jaskrawa, taśma->> taka od smyczy.
PiotrKw - 10-12-2010, 08:44

Faraonix napisał/a:

"Będzie Pan zadowolooony " :wink:

Faraonix - 12-12-2010, 13:49

jak przyjdzie to najwyzej pomaluje ja sprayem odblaskowym, tato kupil sobie do malowania rybek (wedkuje i sobie sam z olowiu rybki wytapia)
5eba - 12-12-2010, 19:58

Koledzy troche zbyt kolorowo o kinetyku tu napisali ... i Cie wystraszyli ze swietnej "liny" Kinetyk jest pod kazdym wzgledem lepszy o zwyklej tasmy ,ale nie oszukujmy sie - duzo drozszy.

Niebezpieczenstwo kinetyk niesie ,ale nie w takich sytuacjach w jakich zastosujesz swoja tasme - szarpiesz na tasmie auto?? Nie! bo wyrwalbys wszystko co tylko mozliwe. a kto karze szarpac Ci na kinetyku?? Nikt, jesli nie jestes pewny polaczen,a jesli nie bedziesz szarpal(3 m rozpedu lub wiecej nim lina sie napnie) tylko normalnie ciagnal na naprezonej linie nic sie nie stanie,tzn takie samo nic jak w przypadku nie kinetycznej tasmy (bo i kinetyki w postaci tasm tez sa). A ciaganie na stalce to juz wogole porazka. Nie do tego sa takie linki.
Ja sie troche kinetyka na urzywalem jezdzac samuraiem kiedy inne "duze" terenowki trzeba bylo wyciagac - rozped od zderzaka,napiecie liny,rozciagniecie liny a jak sie sciagala spowrotem to samurai przod w powietrzu mial i sie cofal z metr do tylu :) i nigdy nic sie nie stalo ,ale zaczepy wszelkie jak sie nalezy i zachowanie srodkow ostroznosci (glowa za zaglowkiem,widzowie na bok itd,ale to bylo extremum a Ty chcesz liny do "normalnego" urzytkowania i gdzie kinetyk moze zrobic spustoszenie takie samo jak kazda inna linka .