Carisma - Techniczne - problem z przepustnicą
kozaR - 04-02-2011, 17:10
sprawdziłem napięcie na tp u mniej jest 0,47 v
marko81 - 05-02-2011, 15:21
to masz w normie
kozaR - 05-02-2011, 21:30
marko81 napisał/a: | to masz w normie |
zgadza się jest w normie ale nadal samochód słabo się wkręca na obroty:/ hmm mierzyłem przepływomierz powietrza i porównywałem z danymi ze stronki o błedach w carismach i jak podepne pod pin 6 i mase to powinno iść napięcie takie jak w samochodzie na zapalonym a u mnie nie ma :/ minimalne napiecie jest a powinno byc 12 v może gdzieś jest kabelek urwany od przepływomierza do kompa ??
aren195612 - 05-02-2011, 22:35
Cytat: | zgadza się jest w normie | Luźna ta norma 0,4-1 volt,
będę truł, pomimo tego co kolega marko81, pisze.
Tutaj: http://www.autodata.ru/it...&idn=1112&pgn=1
A zaręczam że wiedzą co piszą, stoi tak:
Przekładając na zwykły język:
Podajemy kilka przykładów ustawień TPS:
Galant, od 1996, 4G93 silnika - 586 mv
Galant, od 1998, silnik 4G93 - 660 mv
Carisma, 1997 - 1999, silnik 4G93 - 640mv (samochód z mechanicznym sterowaniem przepustnicy- linką).
Mierzone skanerem, te wszystkie poradniki na forum powstały gdy jeszcze nie było tych parametrów czym podejrzeć, a przede wszystkim ocenić online na pracującym silniku. Mówimy o domowych warunkach.
Ustawienie TPS jest dość krytyczne w GDI /vide za linkowany artykuł/ ze względu na tryby pracy tego silnika. W praktyce wygląda to tak:
Bardzo fajnie ustawione GDI.
TPS kanał pierwszy, jak widać, 0,666 Volt, obroty manualowe dla trybu „mieszanka uwarstwiona”- 656 obr na minutę.
Na stechiometrycznej obroty 750, delikatnie falują, w takt pracy trochę „leniwie” pracującej sondy, jej wymiana na żwawszą na pewno to poprawi. Na obrotomierzu te wahania w zasadzie niezauważalne.
Przy okazji na ten log wstawiłem sygnały z przepływki , to jest to nad czym obecnie się "pastwisz", są trzy:
-25.Baro Sensor 101,92 Kpa
-Air Temperature 17 stopni
-12.AFS 31,25 Hz
Wszystko w normie dla tej sytuacji, w jednej chwili, i jakiejś możliwej do oceny formie.
Żeby nie być gołosłownym że w normie, poniżej kawałek manuala do GDI.
Popatrz na procedury 12,13,25 , wielkość obrotów na jałowym to procedura 22, i porównaj.
cd
GDI jest skomplikowanie zarządzanym silnikiem, nic tu na mniej-więcej się nie ustawia. Zainwestuj w Evoscana , instrukcja jest na forum, pomierz , sprawdź, przy okazji wyjaśnisz to wkręcanie się na obroty.
Jeszcze jeden edukacyjny zrzut z Evoscana , na postoju, obroty vs ciśnienie na WC:
Nie mówię że tak u ciebie jest, online orzec tego się nie da, ale jest to jedna z możliwych przyczyn, że się nie "wkręca". Jak widać, większe zapotrzebowanie na paliwo, ciśnienie siada. W tym przypadku jako taka jazda możliwa była do 2500 obr, powyżej autko się dusiło.Woltomierzem mierząc trudno to nawet zauważyć, dopiero pełny obraz daje skan z jazdy.
Pozdrawiam
PS kozaR napisał/a: | jak podepne pod pin 6 i mase ........powinno byc 12 v |
Trochę nie tak, ja na pinie 6 widzę co innego, zresztą sam popatrz:
kozaR - 06-02-2011, 11:22
na allegro znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/in...1444417624.html ale niewiem czy jest dobre??
aren195612 - 06-02-2011, 11:53
Zobacz tutaj: link
Poczytaj trochę, jest też link do kabli dedykowanych temu softowi. Dodany w grudniu 2010.
Pozdrawiam
zolinka - 24-02-2011, 22:19
Witam wszystkich,mam pytanko, posiadam cari 1.8 gdi (2001r.) moja przepustnica jest chyba elektroniczna, czy na wolnych obrotach powinna byc calkowicie domknieta?byla regerowana (czyszczona) przez jednego mechanika po czym obroty przestaly mniej falowac ale za to zapalil sie check... i wyskoczyl blad 0170 ,po pojechaniu do drugiego mechanika zdial przewod gumowy podczas wolnej pracy silnika (ok. 800 ob.) i powiedzial ze przepusnica jest lekko uchylona a powinna byc calkowicie zamknieta i ze poprzedni mechanik prawdopodobnie uszkodzil ja podczas regeneracji, czy to jest prawda?czy moze silniczek krokowy decyduje o jego otwieraniu i byc moze jest uszkodzony... Prosze o pomoc
aren195612 - 25-02-2011, 09:16
Witam…
zolinka napisał/a: | moja przepustnica jest chyba elektroniczna |
Tak, w tym roczniku jest przepustnica z napędem ETV, czyli bez linki.
zolinka napisał/a: | czy na wolnych obrotach powinna byc calkowicie domknieta? |
Nie całkiem, ECU ustawia ja odpowiednio w zależności od temperatury, trybu pracy i pewnie paru innych parametrów. W starszych przepustnicach, tych na linkę, na jałowym, klapa jest zamknięta. O ilości powietrza decyduje silniczek krokowy via bypassy.
zolinka napisał/a: | byla regerowana (czyszczona) |
Regenerowana, czy czyszczona bo to istotne, od czyszczenia pozycja klapy względem magnesu zmienić się nie powinna. W przypadku klejenia magnesów faktycznie mogło powstać jakieś przestawienie, jeżeli wklejał je ktoś nie obeznany w temacie.
zolinka napisał/a: | i powiedzial ze........ poprzedni mechanik prawdopodobnie uszkodzil ja podczas regeneracji |
I będą Cię tak ganiać jeden do drugiego……….
============================
Co dalej…. Przyczyny błędu P0170:
Szczegóły w manualu.
Jak widać sporo tego. Poczynając od przepływomierza /analiza sygnałów/, potem układ paliwowy /kontrola trimów, ciśnienia na WC/, sprawdzenie czy silnik nie ssie "fałszywego" powietrza na dolocie/, na sondzie lambda przód kończąc. Czy to też położenie przepustnicy?. Nie koniecznie. Wychylenie klapy przepustnicy zamierzone przez ECU i wykonane /sygnał z TPS/, jest ściśle kontrolowane.
Jakby było coś nie tak /źle wklejone czy tez odklejone magnesy/, to były by błędy z grupy P1221-P1228. W przypadku wątpliwości przepustnicę może też sprawdzić nasz forumowy kolega: kto to?
Ma spore doświadczenie w tym temacie, załatwi to „wysyłkowo”.
Znajdź diagnostę który to ogarnie. Określić co dolega, postawić online gotową diagnozę się nie da, za dużo możliwości.
Pozdrawiam
zolinka - 25-02-2011, 22:18
dzieki Aren za informacje a jeszcze mam pytanko czy zabrudzony zawor erg moze miec cos wspolnego z tym bledem? jesli chodzi o sondy lamb. to byly sprawdzane i pracuja pozytywnie, kupilem tez na szrocie drugi przeplywomierz tylko nie wiem jak sprawdzic czy dziala... pozdrawiam
aren195612 - 26-02-2011, 11:51
zolinka napisał/a: | kupilem | A ja myślałem że to kobieta pisze, ciekawe dlaczego. Wracając do tematu...:
zolinka napisał/a: | czy zabrudzony zawor erg moze miec cos wspolnego z tym bledem? |
Zablokowany w pozycji „otwarty”- myślę że tak, zabrudzony , zabity na ślepo, raczej nie. Na carisma.de lansują zaślepianie. Ja jeździłem jakiś czas ze zdjęta wtyczką, czyli z zamkniętym, nic poza zaniżonym „Octane Level” tj podniesioną skłonnością do spalania stukowego się nie działo.
Co do P0170, tak w skrócie to skutek nadmiernie podniesionych poprawek /trimów/ do dawki paliwa, /ideał to zero/ , ECU "nie wyrabia" , powyżej +/_12,5% wali błędem.
Tutaj masz coś na ten temat: link
Puść to przez Gogle translator.
Pozdrawiam
zolinka - 28-02-2011, 15:01
Aren sliczne dzieki za pomoc, sprobuje sam powalczyc z tym autkiem bo juz nie mam cierpliwosci do tych moich "mechanikow"... Pozdrawiam
kozaR - 01-03-2011, 20:05
ja w końcu zakupiłem kabelek do diagnozowania czekam aż przyjdzie i będe działał tylko pytanko skad można sciagnąć darmowego evoscana bo wszędzie jest płatny :/ bo z autkiem coraz gorzej się dzieje dzisiaj rekord pobiłem prędkość maksymalna na 5 biegu 120 km/h i gaz w podlodze:/ dramat
zolinka - 10-03-2011, 00:54 Temat postu: czyszczenie zaworu EGR i przepustnicy cari 1.8 gdi troche sie zapchal po 120tys.milach ....
Dla milosnikow ktorzy wola zaslepic EGR niz go wyczyscic- po co go rozkrecac i wstawiac rozne blaszki zeby go zaslepic? u mnie samoczynnie to zrobil
ja wolalem wyczyscic miedzy innymi dlatego ze mi nie przeszedl przegladu
(zbyt duza emisja spalin czy cos takiego, w kazdym badź razie b.DYMIŁ), wiec wziąlem sie za czyszczenie
czyscilem,czyscilem i czyscilem...
]
...az wyczyściłem
tak się rozpędziłem ze wyczyscilem tez -
a żeby mi nie było mało wziołem sie za pucowanie-
a było co pucować....
myśle ze całodzienny wysiłek da rezultat ale to sie okaze po złozeniu,pozdrawiam
|
|
|