Outlander II GEN Techniczne - Rozrzad
ichi - 05-03-2011, 17:37
rezon napisał/a: | ichi napisał/a: | w aso masz gwarancje 2 lata na wymienione podzespoły | i spróbuj udowodnić, że uszkodzenie silnika powstałe w wyniku zużycia którejkolwiek części to wina jej wadliwej konstrukcji a nie naturalnego chociaż szybkiego zużycia, wadliwego montażu albo zużycia wielu innych części, które miało wpływ na przedwczesne zużycie rozrządu. Udowodnienie czegokolwiek ASO Mitsubishi w PL zajmuje dużo czasu. |
Masz rację, z tematem uciekającego płynu bujałem się przez 60 tys km
Co do rozrządu to w przypadku pęknięcia interpretacja będzie racze jasna. W moim przypadku wymieniany był cały silnik, jeszcze na gwarancji wiec wydaje mi się, ze zrobiłem optymalnie z tym rozrządem
Bonito napisał/a: | Gunner - byłbym bardzo wdzięczny za kontakt do wspomnianych przez Ciebie magików od TDI (nie za długo będę miał drugą wymianę rozrządu, a nie byłem zbyt zadowolony z pierwszej wymiany u Plichty) - może być na priva. |
Gunner napisał/a: | Bonito ,jak sie ogarne to usiade wieczorem i dam znac. |
Gunner, ja się dołączam do prośby. Namiar na sprawdzonego mechanika jest bezcenny... Następny rozrząd zapewne będę robił już poza aso.
Gunner - 05-03-2011, 21:06
ichi,
Warsztat miesci sie w Gdyni na Pogorzu Dolnym.Pozniej zapodam tel. na PW.Zawzwyczaj czeka sie na termin kilka dni.
TOM65 - 06-03-2011, 11:08
FIRMA SKF jest przede wszyskim firmą pakującą części.I tak np rolki w Ina czy Ruvil , SKF,Febi mają te same oznaczenia (na rolkach).A producetem jest INA.Jeżeli chodzi o paski rozrządu to prym wiedzie po koleji GATES,DAYCO,CONTI.W rzadnym przypadku SKF nie jest pruducentem pasków jak również Bosch.Projektowaniem rozrzrządów nie jest producent silnika tylko Gates Dayco czy Conti.W ten sposób firmy produkujące samochody zrzuciły odpowiedzialność za rozrząd w samochodach.Tak jest wilu przypadku jeżeli chodzi o części samochodowe.Uszczelki produkuje Glaser czy Ajusa dla Reinz, czy Erilnga i innych. Klocki produkuje między innymi Remsa dla TRW-LUCAS ATE itd.Polski Filtron produkuję tylko kilka rodzaji filtrów oleju a pozostałe sprowadza pod swoim zankiem.Filtron największym producentem jest filtrów kabinowych i powietrzaJeżeli chodzi o wymiane filtów kabinowych czy paliwa są instrukcje na ich www..Każdy z producentów dają gwarancję na swoje wyroby. (są ubezpieczone).Miałem taki przypadek z filtrem pewnego producenta(nie będę robił reklamy),że na autostradzie pęk i wyciekł olej.Koszty transportu i remont silnika pokrył bez problemu)Jeżeli kupujecie rozrządy to się pytajcie o kpl,są przeważnie droższe(nie osobno pasek,pompa rolka).W kpl rozrządach są przeważnie dodakowe śruby.zatyczki itd, i są gwarantowane jakością produceta czy pakowacza.
bonito - 07-03-2011, 08:37
Tom, ciekawy merytorycznie post, ale (bez urazy) popełniłeś błędy w następujących wyrazach:
wszyskim (powinno być wszystkim)
producetem (powinno być producentem)
rozrzrządów (powinno być rozrządów)
wilu (powinno być wielu)
zankiem (powinno być znakiem)
filtów (powinno być filtrów)
każdy z producentów dają (powinno być każdy z producentów daje)
pęk (powinno być pękł ?)
produceta (powinno być producenta)
Oczywiście wszystkim zdarzają się literówki, ale weź pod uwagę że to nie jest forum BMW, a osoby czytające Twoje posty ukończyły co najmniej szkołę podstawową...
bonito
TOM65 - 07-03-2011, 09:50
masz racje ,moje usprawiedliwienie to że mój laptop(na którym pracuje tylko w niedziele) jak szybko piszę przeskakuje (przestawia część wyrazu w inne miejsce) ,a że byłem bardzo głodny ,że to przed niedzielnym obiadem to stąd ten pośpiech
[ Dodano: 07-03-2011, 09:53 ]
dzisiaj w szkole uczniowie mają się lepiej bo można być dyslektykiem
[ Dodano: 07-03-2011, 09:59 ]
bonito, Ty też popełniasz gafy nawet w pisaniu,widzę że masz inny silnik w swoim Outlanderze-TDI oznacznie jest DiD,to stajnia VW Audi
[ Dodano: 07-03-2011, 09:59 ]
nie
bonito - 07-03-2011, 10:04
tom - też popełniam błędy (jak każdy), ale staram się żeby było ich jak najmniej.
bez urazy mam nadzieję
bonito
Student - 07-03-2011, 10:13
Turbina regenerowana do Outka II - 800zł, więc nie lękajcie się Pana bo wizja długiej jazdy jest przed wami.
A jak ktoś potrafi klucz trzymać w ręku to sobie sam wymieni.
jorzyk1976 - 14-07-2012, 08:22
co sądzicie o tym komplecie rozrządu wart zakupu
ZESTAW ZAWIERA:
-PASEK ROZRZĄDU RUVILLE
- ROLKA NAPINAJĄCA + ŚRUBA
- 2 ROLKI PROWADZĄCE + ŚRUBY
- POMPA WODY RUVILLE Z USZCZELKĄ
- NALEPKA SERWISOWA
aukcja allegro nr. 2422744610
rezon - 14-07-2012, 09:27
Jest OK. POdobno warto jeszcze wymienić uszczelniacz na wale, ale dowiedziałem się tego już po wymianie. Ja montowałem komplet z SKF, ale pasek też był Rouville.
jorzyk1976 - 14-07-2012, 09:50
a gdzie dostane taki uszczelniacz i w około jakiej cenie?
rezon - 14-07-2012, 10:38
Możesz zapytać w http://www.mksserwis.pl/ albo http://allegro.pl/show_user.php?uid=7749165
jorzyk1976 - 14-07-2012, 10:46
a po co się go wymienia i jak fachowo sie ta część nazywa abym wiedział o co pytam?
rezon - 14-07-2012, 13:45
uszczelniacz wału. Jak każda część się zużywa i zaczyna przepuszczać olej. Dostęp do niego jest po zdemontowaniu napędu rozrządu. Ktoś na forum napisał, że warto go wymienić przy okazji.
patrycjuszek - 14-07-2012, 22:25
Ja kupiłem rozrząd oryginał VW w ASO Seat za 625 pn brutto z tym że stara pompa wody do zwrotu, to po co w jakieś zamienniki sie bawić i po internecie szukać. Aha jest jedna strona
rozrzad.pl nie drogo i sprzedają oryginały lub ruville.
Każdy porządny mechanik ogarnia 2.0 tdi i jak mu dasz części z ASO to też ci da gwarancje , mi mój dał na 80 kkm.
Pasek rozrządu w silniku z pompowtryskami ma co robić więc o zamiennikach nie ma mowy.
Co do uszczelniacza wału to jak auto stoi długo np w komisie to napewno będzie puszczał olej, jak jeżdzisz cały czas to przy drugiej wymianie rozrządu trzeba wymienić..
rezon - 14-07-2012, 23:10
patrycjuszek napisał/a: | rozrząd oryginał VW w ASO Seat za 625 pn brutto z tym że stara pompa wody do zwrotu, to po co w jakieś zamienniki sie bawić i po internecie szukać | A od kiedy VW produkuje paski rozrządu? Nie było na nim znaczka Gates przypadkiem - oczywiście oprócz znaczków VW, Audi, Seat i Skody. patrycjuszek napisał/a: | Pasek rozrządu w silniku z pompowtryskami ma co robić więc o zamiennikach nie ma mowy. | Czasami zamienniki są lepsze od oryginału - w Outku o to nietrudno: sprzęgło, klocki hamulcowe, itd....
|
|
|