[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Rozmiar opon a zużycie paliwa
jac - 07-04-2011, 21:37
jaca71, z tymi zamiennikami to ja zawsze ostroznie bo wiadomo 18-tki wygladaja pieknie ale przyjemnosc z jazdy po naszych krajowych drogach juz watpliwa, choc w sluzbowym pasku mam niskoprofilowe tu w "ladku" i tez szalu nie ma, wole swoje 16-tki na balonach
piomic - 08-04-2011, 22:47
jac napisał/a: | 18-tki wygladaja pieknie ale przyjemnosc z jazdy po naszych krajowych drogach juz watpliwa | Nie narzekam na krajowe. Czeskie autostrady za to - KOSZMAR. Telepie tak, że wątrobę chce urwać. Na zimowych 16 tylko hałasuje.
pb - 09-04-2011, 18:12
Panowie,
Tak podpinając się pod temat.
Mam Lancera Instyle czyli felgi 18' i belkę rozporową. W zimie miałem felgi 16', ale własnie zamieniłem na te standardowe 18' z oponami letnimi. Jeździ się piekielnie niewygodnie - telepie jak cholera, a każda koleina wymaga zwiększonej siły trzymania kierownicy
Dotatkowo mam wrażenie, że samochód się gorzej prowadzi.
Wy naprawdę możecie jezdzić na tych 18'?
Zastanawiam się nad tym by kupic letnie opony do moich felg 16'. Możecie coś polecić? Cena niekoniecznie jest priorytetem.
pozdrawiam
pb
krzychu - 09-04-2011, 19:44
Sprzedaj 18, kup 17 cali... Albo się przyzwyczaj.
A w tych rozmiarach co Cie interesuje (16 i 17 cali) to może kup sobie YOKOHAMA Advan Sport. To masz oponę wyższej klasy.
pb - 09-04-2011, 20:07
Właśnie jestem już prawie zdecydowany na dokupienie opon do felg 16', które mam.
Zastanawia mnie jednak wciąż jedna rzecz - czy jest jakiś inny cel montowania seryjnie 18' do wyższych wersji Lancera oprócz estetyki? Czy cokolwiek oprócz lepszego wyglądu wnosi to 215/45 R18? Może przegapiłem coś?
Btw. Yokohama? Wiem, że tej formy opony sa montowane seryjnie w Lancerach, ale czy to jest naprawdę dobra opona? Gdziekolwiek nie spojrzeć w jakiś ranking tej formy w czołówce nie ma.
pozdrawiam
pb
krzychu - 09-04-2011, 20:23
pb napisał/a: |
Zastanawia mnie jednak wciąż jedna rzecz - czy jest jakiś inny cel montowania seryjnie 18' do wyższych wersji Lancera oprócz estetyki? Czy cokolwiek oprócz lepszego wyglądu wnosi to 215/45 R18? Może przegapiłem coś? |
Oczywiście. Lepsze hamowanie, przyspieszenie, trzymanie na zakrętach. Ogólnie lepsze bezpieczeństwo i stabilność samochodu szczególnie przy wyższych prędkościach. Same plusu oprócz gorszego komfortu, prowadzenia w koleinach.
pb napisał/a: | Btw. Yokohama? Wiem, że tej formy opony sa montowane seryjnie w Lancerach, ale czy to jest naprawdę dobra opona? Gdziekolwiek nie spojrzeć w jakiś ranking tej formy w czołówce nie ma. |
W rankingach nie występują Advan Sport. Najwyżej C.Drive. Zresztą rankingi które przeglądasz są robione pod europejskich producentów.... Jeśli chcesz coś z rankingów to wybierz z najlepszych tą najcichszą
jac - 09-04-2011, 20:54
krzychu napisał/a: | Jeśli chcesz coś z rankingów to wybierz z najlepszych tą najcichszą | wlasnie to chcialem powiedziec, Lancerek jest bardzo dobrzy wygluszony - mam na mysli silnik, jednak fabryczne Dunlopy sa glosne.
Jak tylko je wydre to zamieniam na Klebery, jezdzilem w poprzednim na nich i teraz mam zimowki Klebera. I powiem Wam ze zimoki sa cichsze od letnich
Luk - 09-04-2011, 21:04
krzychu napisał/a: | Lepsze hamowanie, przyspieszenie, trzymanie na zakrętach. Ogólnie lepsze bezpieczeństwo i stabilność samochodu szczególnie przy wyższych prędkościach. Same plusu oprócz gorszego komfortu, prowadzenia w koleinach. |
Wszystko się zgadza, tylko nie dla polskich warunków 18-stki zapewniają lepsze prowadzenie ale tylko na równej drodze... Sam dziwię się jak ludzie mogą jeździć na oponach grubości naleśnika (taki tuning...)
waldinio - 09-04-2011, 21:28
[quote="jac"] krzychu napisał/a: | mam na mysli silnik, jednak fabryczne Dunlopy sa glosne.
|
oj, to prawda :/ mam dość tych dunlopów, nie dość, że przyczepność mają fatalna bo się ślizgają na mokrym pod górkę jak cholera pomimo, ze dodaje mało gazu to jeszcze głośne jakbym jechał na rowerze na oponie szerokiej, tragiczne opony
piomic - 09-04-2011, 23:16
pb napisał/a: | Wy naprawdę możecie jezdzić na tych 18'? | No. Co więcej jak śnieg topnieje micha mi się sama cieszy, że ściągnę kozaki 16 i przestanie bujać w skręcie.
A, i fabryczne to ja mam właśnie Yokohamy Advan.
pb - 10-04-2011, 00:25
Coraz ciekawsze są dla mnie wypowiedzi w tym wątku.
Lancer dobrze wyciszony? Może silnik słychać trochę mniej niż np. w Focusie, ale jeśli chodzi o ogólny hałas to od 120 km/h wcale jakoś różowo nie jest.
Niskoprofilowe opony lepiej trzymają w zakrętach? Przejechałem prawie 100 000 km Focusem II i Focusem II FL i około 10 000 km dwoma Lancerami. Moje wrażenie jest takie, że nawet na 205/60R16 ten samochód nie prowadzi się tak dobrze jak Focus (a przecież ma nawet belke rozporową, która czyni zawieszenie bardziej sportowym), zwłaszcza z powodu (moim zdaniem) słabego zestrojenia układu kierowniczego. W Focusie naprawdę czuję się, że się skręca kręcąc kierownicą, w Lancerze trzeba naprawdę nakręcić się kierownicą, żeby skręcić.
A jak założy się te 18' to komfort prowadzenia jeszcze spada.
Co do samych opon...to polecacie Yokohamy Advan...ale przecież nie ma chyba takich dla felgi 205/60R16. Advany są dla 215/45R18...ale takie to ja własnie w standardzie mam, a waham się czy zmienić 18' na 16'.
pozdrawiam
pb
p.s. ja naprawdę lubię ten samochód, ale układ kierowniczy jest jak na razie dla mnie największym rozczarowaniem.
jac - 10-04-2011, 00:48
pb napisał/a: | Lancer dobrze wyciszony? Może silnik słychać trochę mniej niż np. w Focusie, ale jeśli chodzi o ogólny hałas to od 120 km/h wcale jakoś różowo nie jest. |
Jak ja nie lubie jak ktos cytuje mnie selektywnie!!!! PISALEM I PODKRESLILEM TO WYRAZNIE O SILNIKU!!!!
Powiem tak, wszystko jest odczuciem subiektywnym ale do tej pory nie spotkalem samochodu w ktorym silnik przy spokojnej jezdzie jest praktycznie nieslyszalny. Oczywiscie jesli przekroczymy pewien zakres obrotow to uslyszymy i silnik, ale prawda jest taka ze jezdzac po autostradach (oczywiscie nie naszych krajowych) z predkosciami "lizacymi' koncowy zakres szybkosciomierza slysze glownie - i bardzo mnie to drazni - opony. silnik slysze jedynie przy naglym mocnym przygazowaniu.
Co ciekawe w nowym passacie 1,9TDI opon nie slychac a testowalem go do predkosci 160 ale za to slychac klekota, jednak jest to auto wyzszej klasy.
pb - 10-04-2011, 01:05
jac napisał/a: |
Jak ja nie lubie jak ktos cytuje mnie selektywnie!!!! PISALEM I PODKRESLILEM TO WYRAZNIE O SILNIKU!!!!
|
Ależ wiem, że o tym pisałeś, dlateto napisałe 'ale jeśli chodzi o ogólny hałas'. Chodzi mi o to, że nawet jeśli silnik jest cichszy niż u konkurencji, to i tak sumarycznie przy prędkościach od około 120 km/h Lancer cichy nie jest, a przecież slyszymy wszystko w środku, a nie tylko silnik. W/g mnie tak do 130 km/h można jeszcze rozmawiać, ale przy 150 km/h już za bardzo nie - przydaje się sprzęt audio
Generalnie moim zdaniem dopóki jezdzimi z niskimi prędkościami, to jest dość cicho. W innym wypadku, nie powiedziałbym, że Lancer jest jakimś wzorcem wyciszonego samochodu.
pozdrawiam
pb
krzychu - 10-04-2011, 08:50
pb napisał/a: | ale przecież nie ma chyba takich dla felgi 205/60R16. |
no tak popatrzyłem na 205/65/16 i tam już występuje ta opona...
bastek - 10-04-2011, 09:46
a ja czekałem na takie maile... że na 16 wygodniej niż na 18-tkach
w Polsce razcej nie ma dróg, na których ujawnią się zalety 18-tek
kup 16-tki ciche, a jak sprzedaż 18-tki felgi i opony, to jeszcze pewnie będziesz do przodu
moja przesiadka z 15-tek zimowych na 16-tki też jest odczuwalna. a u taty z 14-tek zimowych na 16 o niskim profilu - porażka.....
|
|
|