To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Piski z okolic przedniego prawego koła

Juiceman - 16-05-2011, 19:00

Też miałem coś podobnego, ale wcześniej jechałem po jakimś szutrze i prawdopodobnie jakiś syf się dostał po paru km samo przestało.
komarsnk - 17-05-2011, 13:43

lego86 napisał/a:
Tzn prawe a nie lewe ? a w którym miejscu dokładnie sprawdzać ?

no ja napisałem, że lewe :) sprawdzaj na środku felgi bo tylko tam felga ma kontakt z piastą ;)
możliwe też, że blaszki chociaż ja jeszcze tego nie przerabiałem bo zużywam moje pierwsze klocki :D
pozdrawiam

lego86 - 18-05-2011, 21:49

Taka dodatkowa rzecz którą zauważyłem to to że pisk zaczyna się dopiero po jakiś 2-3 km od rozpoczęcia jazdy.
komarsnk - 18-05-2011, 22:47

lego86 napisał/a:
Taka dodatkowa rzecz którą zauważyłem to to że pisk zaczyna się dopiero po jakiś 2-3 km od rozpoczęcia jazdy.

no akurat jak się łożysko nagrzeje. Sprawdź sobie tą temperaturę "organoleptycznie" :) to będziesz mniej więcej wiedział czego się czepić. Jak nie będzie różnicy to problemu musisz szukać w hamulcach...

lego86 - 27-05-2011, 18:24

No i okazało się że to klocki :) Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)

a tak przy okazji to idzie gdzieś dostać prowadnice do tylnego hamulca ? Bo obdzwoniłem wszystkie hurtownie jakie znam i nie ma. W końcu podjechałem do tokarza i zrobił mi takie :)

Tomii - 12-06-2014, 08:09

Może ktoś miał coś podobnego.
Popiskuje mi jakby prawe przednie koło podczas jazdy na wprost powiedzmy po ok 3-4km, słychać to w przedziale prędkości 40-70km/h. Wczoraj zrobiłem kpl regenerację zacisku PP (kolejny raz zresztą) i dalej piszczy :|
Tarcze i klocki nowe, luzu na łożysku nie ma. Podczas hamowania lub skrętu kierownicą popiskiwanie ustaje. Nie wiem już, sprawdzę jeszcze tył ale tam też niedawno zaglądałem i było wszystko ok. Nie mam już siły do tych hamulców :|

robertdg - 12-06-2014, 09:03

Tomii, może być kiepska jakość klocka i temu takie zachowanie, skoro ustaje przy skrecie i hamowaniu
Tomii - 12-06-2014, 09:13

robertdg napisał/a:
Tomii, może być kiepska jakość klocka i temu takie zachowanie, skoro ustaje przy skrecie i hamowaniu

Z przodu nowe EBC czarne, z tyłu roczne Oyodo - może to ten tył popiskuje. Mam nadzieję że nie przednie łożysko.

robertdg - 12-06-2014, 09:47

Mi Ferrodo tak samo popiskiwało od momentu założenia to momentu utylizacji klocka, czasem trafi się paść no i co poradzisz, chociaz można pospekulować, że to sportowe hamulce i jak sie rozgrzają to niestety piszcza :P
Tomii - 12-06-2014, 09:56

robertdg napisał/a:
to sportowe hamulce i jak sie rozgrzają to niestety piszcza :P

zdecydowanie wolę tą wersję ;)

[ Dodano: 27-06-2014, 09:30 ]
Popiskiwał mi jednak klocek prawy z tyłu. Górna prowadnica zacisku stała w rdzy. Dziwne bo rok temu smarowałem i uszczelki też zmieniałem, szybko się tam sucho robi.

bartnikj - 30-04-2015, 20:52
Temat postu: Pisk w prawym kole przy ruchu kierownicą
Też mam problem z piskiem, podczas ruchu kierownicy słychać głośny pisk - coś jak tarcie gum - i nie ma znaczenia czy jadę czy stoję, również przy zgaszonym silniku. Dzisiaj podniosłem prawą stronę, ściągnąłem koło - pisk ustał przy ruchu kierownicy. Popsikałem wszystkie gumy silikonem, ale po opuszczeniu dalej piszczy. Co może być problemem? Za miesiąc muszę jechać na przegląd, wypada to naprawić :D . Auto ma ok. 250 tyś, nic nie robiłem z zawieszeniem ale chyba wszystko jest ok, przynajmniej tak mi się wydaje. Piszczenie zaczęło się wczoraj, ale jest strasznie irytujące :evil:
Hugo - 30-04-2015, 23:25

bartnikj napisał/a:
Piszczenie zaczęło się wczoraj, ale jest strasznie irytujące
No to lepiej sprawdź sworzeń wahacza prostego zanim wypadnie.
bartnikj - 30-04-2015, 23:39

Dzięki, ale jestem laikiem, trochę mnie przerażasz, ale co to jest? Czyli jazda tym samochodem jest niebezpieczna?
Hugo - 01-05-2015, 10:10

bartnikj, może być niebezpieczna.