To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Paździerz Krzyska EA5A SE.

Krzysek - 14-12-2011, 16:47

Konserwacji nie żałowałem... mam nadzieje, że z 3 zimy wytrzyma ;) .

Co do zdjęć to mam tylko na telefonie i szału nie ma, jutro powinienem mieć chwilę to umyje gala i zrobie coś lepszego aparatem :D .

Na forum ktoś się chwalił, że miał zrobione reperaturki za 480zł... nie wierze :P chyba , że na sztukę , tak do pierwszej zimy. Materiały więcej mnie kosztowały, nie mówiąc o blacharzu, lakierniku i to co sam robiłem :) .

m6riano - 14-12-2011, 16:55

Krzysek napisał/a:
Kupiłem teraz banany firmy SH - zobaczymy ile dadzą radę,

Ile dałeś za SRLy?
Pociesze cie jak napisze że ok 50-60tys do momentu aż zacznie sie odzywać sworzeń..?;-)

Psikus - 14-12-2011, 21:25

Krzysek napisał/a:
że miał zrobione reperaturki za 480zł... nie wierze
mnie materiał po kosztach wyszedł 600
Krzysek - 14-12-2011, 22:16

m6riano za banany dałem 109zł sztuka , 50-60tysięcy - jestem pod wrażeniem :D .
m6riano - 14-12-2011, 23:39

dobra cena...ale bywały tez za 97zł+przesyłka
Krzysek - 05-01-2012, 23:37

Fotki, z małym poślizgiem :wink:

Cezar - 06-01-2012, 12:01

No to wreszcie bede wiedzial jakiemu NOLowi mam mignac dlugimi jak spotkam :wink:
Krzysek - 06-01-2012, 12:41

Cezar napisał/a:
No to wreszcie bede wiedzial jakiemu NOLowi mam mignac dlugimi jak spotkam :wink:

W Olsztynie jeździ parę galantów jak im macham lub migam długimi to dziwnie na mnie patrzą :P

Może systematycznie zaczniemy się spotykać to wtedy pozna się resztę osobników , ale to już w innym dziale :p .

Krzysek - 16-03-2012, 13:19

Śniegu nie ma pojawiło się więcej dziur na drodze i znów jakaś pukawka z przodu :?

Zawieszenie sprawdzałem w lutym , zero luzów , gumy całe , a po wczorajszym przeglądzie zawieszenia... z lewej strony gumy peknięte na bananie i prostym, a z prawej na prostym :x .
Banana już mam, proste wahacze będą w poniedziałek... firmy SH , już przerabiałem wahacze firm 555, Oyodo, Yamoto i najgorsze z tego zestawu były Yamoto.

Btw 16 OZ'ety daję do pisakowania... Jak myślicie grafitowy kolor alufelg będzie pasować do mojego galanta :wink: ?

Ps.Wahacze wymienione :biggrin: Banan do wyrzucenia, proste na szczęście całe, tylko gumy do wymiany ( w dobrym momencie zostały wyjęte :mrgreen: ).

Krzysek - 20-07-2012, 15:26

Z braku funduszy, przy galancie nic się nie działo :)
Miałem zaraz po ślubie przy nim grzebać, ale zawsze coś :rolleyes: , ale doczekał się :biggrin:
Tak jak pisałem wcześniej, tył i podwozie mam już zakonserwowane, ale został przód... do zrobienia także skrzynia..., rozrząd też wypadało by zmienić...
Stwierdziłem, że wyjmę cały napęd, będę miał dojście do wszystkiego.

No i zaczęło się :p Krótka lista kupionych gratów do gala :twisted: :

*Skrznia: Łożysko oporowe oraz łożyska skrzyni.
Olej GL-4 75w-90 Motul Gear 300
*Silnik:
Olej Shell 5w40
Filtr oleju
Płyn chłodniczy PRESTONE
Paski klinowe:
Ilość żeber: 4 Długość [mm]: 950 gates
Ilość żeber: 6 Długość [mm]: 1063 gates
Rolka napinająca pasek klimy – średnica zew 110mm z nią jeszcze powalczę-zmienię samo łożysko.
Uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów:83/104/8 elring
Uszczelniacz wału korb. (przód-od strony rozrządu) 37/50/6 elring
Uszcelka pokrywy zaworów elring
Zestaw paska rozrządu :
Rolka rozrządu skf w środku koyo
Rolka prowadząca skf w środku koyo
Pasek rozrządu Gates
Uszczelki dwururki- wlot
Uszczelka dwururki wylot
Dwururka-używana
*Hamulce:
Płyn hamulcowy
Przód, zacisk dwutłoczkowy- reperaturki D4427
*Zawieszenie:
Tuleje poliuretanowe, będę zakładał tylko na tył.
Sprężyny tył KYB
Sprężyny przód
Filtr przeciwpyłowy

Farba
Podkład
Baranki
Benzyna ekstrakcyjna
Nitro
Papier ścierny

W przyszłym tygodniu będę miał części i zabieram się za złożenie skrzyni, uszczelnienie silnika, wymianę rozrządu. W między czasie walczę z rudym 8) . Później zmiana sprężyn na seryjne i montaż poliuretanów :) .
Dużo by pisać, ale po wypisanych częściach widać co będzie robione :wink: Dobrze , że pomaga mi kolega bo samemu to bym już z 10 razy skrzynie pogryzł z radości jej wyjmowania :twisted:

Foty jak zrobie to będą :P

Krzysek - 01-08-2012, 23:29

Jak na razie silnik uszczelniony, rozrząd zmieniony, zostało kolektory "obkręcić" taśmą termiczną i dwururkę :) .

Skrzynia - czeka na wolny czas :D może w piątek będzie złożona:
Przed splanowaniem

i po :

Troszkę kupionych gratów:

Jak dobrze pójdzie to jutro pomaluję kielichy i skończę konserwację przodu. W piątek składanie skrzyni, a jak dojdzie poducha (tył) i taśma termiczna to w sobotę napęd wróci do Galanta :D .

Krzysek - 26-08-2012, 11:36

Tak było przy wyciąganiu V-ki

Przygotowania pod malowanie kielichów:

Napęd , gotowy do włożenia :

Po malowaniu i już częściowym złożeniu.

Kielichy od strony zawieszenia, już po oczyszczeniu... i po konserwacji:

GRATY: poducha tył

Zawiecha tył ( na zdjęciu nie ma wszystkiego :p )

Zestaw reanimacyjny przednich zacisków :

Sworznie górne przód :

Łączniki stabilizatora - tył:

Kocyk na wydech:

Kkkkoza jak to powiedział znajomy, jeszcze do końca nie złożona ;D .

Poza powyższym, auto już złożone, w piątek był przegląd, wczoraj była geometria zawieszenia i trasa :D .
Nie wygląda tak fajnie jak była gleba, ale można bezpieczniej pod krawężniki podjeżdżać :lol: .
Jeszcze muszę pompkę sprzęgła wymienić i rolkę napinającą pasek wspomagania i klimy. Na razie będzie wszystko z prac przy galancie :biggrin: Jak będzie fundusz to jeszcze wydech zrobię w tym roku, choć limit plnów został wykorzystany na niego :P 8)

sveno - 26-08-2012, 11:48

kawał dobrej roboty. Brawo. A znając życie to zaraz tu jakiś spec od gazu wpadnie i wypowie się na temat zamontowania instalki :)
Krzysek - 26-08-2012, 12:14

Oj pracy to było... nie mam zdjęć z wycinania rudego, z rozwiercania urwanych śrub od zawieszenia, same miodzio :lol:

Co do gazu , chodzi Ci o montaż listwy z wtryskami? Już tak poprawiałem bo były pod złym kątem zamontowane, przez to tej plastikowej obudowy na silnik nie zakładałem.

sveno - 26-08-2012, 12:39

Krzysek napisał/a:
Co do gazu , chodzi Ci o montaż listwy z wtryskami?
chodzi o mega długie wężyki od wtrysków do nawiertów w kolektorze, no i o to, że są różnej długości, u mnie jest podobnie i jak mi powiedział KaWu: "Twój gazownik chyba Cię nie lubi" :)