Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Podwyższanie tylnego zawieszenia - koła obcierają
pawelsonx - 04-11-2011, 22:45
Co się czepiacie felg. Zakłada się większe felgi nie dla wyglądu a po to żeby zmniejszyć wysokość opony w celu lepszego prowadzenia . Lepsze właściwości na zakrętach powodują że samochód jest podatny na wywrotki dlatego powinien być obniżony i utwardzony w celu zmniejszenia podatności na przechyły boczne.
Problem następuje wtedy kiedy nie da się obniżyć bo kapcie wystają na zewnątrz i wtedy samochód wygląda komicznie jak rozkraczone wozidło a raczej kareta na szerokich kapciach.
SHARK1979 - 05-11-2011, 18:56
marcindy napisał/a: | druga sprawa to te golutkie felgi, |
A co chciałeś kołpaczki na nich
marcindy napisał/a: | są brzydkie |
Widziałem gorsze
marcindy napisał/a: | Małe tarcze z przodu |
Tego od tak nie zmienisz i za duża kasa(wada Cari małe tarcze)
marcindy napisał/a: |
Jak się jeździ na takich cieniutkich gumach po naszych gładkich jak stół drogach? |
Tak od siebie to nieźle u mnie ponad 3 lata i felgi oraz reszta cała oki
marcindy,
Pokaż swoje felgi
Nie bronie kolegi ale poleciałeś stary
[ Dodano: 05-11-2011, 19:01 ]
Posadzi auto sklepie rant i bedzie lepiej, wiem po sobie z tym autem wiele nie zrobisz Cari jest wysokim autem i jak się nie zesrasz to takie zostanie chyba że wsadzisz zawieszke -40 na oryginale amorków max i do tego felgę 14" na szerokim kapciu Tuning ala Deutschland pozdro
marcindy - 05-11-2011, 20:05
Dobre kołpaki nie są złe
Ja również widziałem gorsze, ale nie każda felga pasuje do każdego samochodu i nawet teoretycznie "brzydkie" felgi będą wyglądały ładnie pasując do samochodu.
Skoro nie można zmienić tarcz, to można zastosować felgi ukrywające co nieco wady
Dzięki za informacje. Szwagier się napalał swego czasu na niski profil i tak mnie to trochę ciekawiło, bo on jakieś 3 miesiące po zakupie wrócił do zwykłych gum
Jutro postaram się zrobić zdjęcia póki jeszcze nie zmieniłem kół na stalowe.
A czy poleciałem? Czy ja wiem. Myślę, że nie obraziłem swoimi uwagami, a opinię wyrazić można prawda?
A felgi mniej więcej takie jak te z obrazka (to nie mój obrazek)
http://www.oponeo.pl/Temp...-f-l600-sk3.png
14". Zimową porą spróbuję dotoczyć kapsel i wygrawerować ładne diamenciki, bo ten dezent mnie drażni
SHARK1979 - 05-11-2011, 20:26
marcindy,
Te alusy z linka na zimke jak znalazł
marcindy - 05-11-2011, 20:47
Na zimę mam 14" stalówki z 1 sezonowymi gumami i kapselki oryginalne Mitsubishi
Matejko - 05-11-2011, 20:54
tomicarisma napisał/a: | rozstawu ET. |
nie ma czegos takiego jak rozstaw ET, a o doborze felg i nt tarcia jest caly temat, a gumy w sprezyny nic nie daja, jak ma trzec i tak bedzie
i9i - 05-11-2011, 20:59
Matejko napisał/a: | a gumy w sprezyny nic nie daja, jak ma trzec i tak bedzie |
Dają dają, kupiłem grube, przeciąłem na połóweczki i wsadziłem po 4 w zwoje, auto troszkę sztywniejsze ale minimalnie wyższe i przy obciążeniu już nie obciera, a nic nie pomogły nowe sprężyny monroe :/
marecki338 - 05-11-2011, 22:56
. za małe lub za duże et powoduje ze koło sie nie miesci lub obciera o amor. to jest odleglośc od płaszczyzny wew. mocowania obręczy do środka szer. obreczy. i przy zakupie felg trzeba się tym sugerowć co by nie kupić bubla. pozdrawiam.
cwaniak - 06-11-2011, 12:49
Wcześniej miałem alu 14 oryginalne po założeniu 17 komfort jazdy się poprawił i to bardzo
Cari jest bardziej stabilniejsze i ma lepszą przyczepność krótko mówiąc komfort jazdy jest wyższy
Tu masz felgi 14
http://www.felgi.pl/Temp/...f-f-w48-h48.png
A tu takie same 17
http://www.felgi.pl/Temp/...5-f-f-w0-h0.png
Jest różnica 17 wszystkiego ci nie zakryją w przeciwieństwie do 14
A co Koledzy powiecie o rozciągnięci tych sprężyn i dopiero wtedy założyć te gumy
piter99 - 06-11-2011, 12:51
Zdecydowanie twierdzę, że ET felgi ma kolosalne znaczenie. Na lato mam 15-tki , ET 35 gumy 195/50 i bywa, że guma przytrze o rant. Na zimę mam też 15-tki ale z ET 45 a gumy 185/65 ( więc opony dużo wyższe) i nic nie obciera.
i9i - 06-11-2011, 12:56
piter99 napisał/a: | Zdecydowanie twierdzę, że ET felgi ma kolosalne znaczenie. |
My też tak twierdzimy, ale jak ktoś już kupił felgi z ET np. 37 i chce przy nich pozostać to szuka sposobu by jakoś to spasować. A to, że Carismy siedzą jakby się trzy metry ziemniaków w bagażniku woziło to już nawet idealne ET na to nie poradzi
SHARK1979 - 06-11-2011, 18:57
Tak na marginesie zrobienie przy Cari czegokolwiek jest ciekawym wyzwaniem, a największe to posadzenie auta i nadanie mu jakiegoś wyglądu przy braku elementów tuningowych
[ Dodano: 06-11-2011, 19:00 ]
Matejko napisał/a: | gumy w sprezyny nic nie daja, jak ma trzec i tak bedzie |
Też się nie zgodzę bo coś jednak dają
scoratir - 30-12-2012, 20:38
Witam,
zastanawiam się nad wymianą sprężyn w swoim aucie. Cari 1.6 po lifcie z gazem. Prawdopodobnie przez butle gazową w bagażniku tył dosyć mocno siedzi. Co dziwne przód jest według mnie za wysoko (amortyzatory czasem całkiem się rozkładają).
Myślałem nad opcją wymiany tylnych na używki, albo na takie:
Ta sprężyna jest firmy MAD, możliwe że jest do kupienia w Polsce (sprawdzam). Jak widać jest dużo szersza od oryginalnej i prawdopodobnie auto będzie wyżej stało. Firma ta produkuje sprężyny jako zamienniki oryginałów, oraz jako sprężyny wspomagające. U mojego taty w galancie chyba takie są właśnie założone jako wspomagające w środek oryginalnej i ładnie wysoko stoi.
Co robić z przodem? Wystarczy że tył się podniesie to przód opadnie?
Cel: podniesienie tyłu, a obniżenie przodu.
SHARK1979 - 07-01-2013, 13:55
i9i napisał/a: | A to, że Carismy siedzą jakby się trzy metry ziemniaków w bagażniku woziło |
No fakt po wsadzeniu -40 z przodu jest nisko ale nie jak na tyle gdzie wchodzi ledwo jeden palec
[ Dodano: 07-01-2013, 14:01 ]
scoratir,
Zapytaj tu
http://moto.allegro.pl/ma...2887466405.html
scoratir - 07-01-2013, 21:29
Pytałem, ale kupiłem już jamexy i jutro kończę zakładanie. Tył już złożyłem... na razie się nie wypowiem, jak skończę to napiszę co wyszło. Sprężyny MAD wycenili mi na 875zł i na zamówienie . Nie wiem czy za dwie sztuki, ale mam nadzieję że za komplet.
Nie wiem czy nie zrobię tak że na przód założe jamexy, a z tyłu zostawię oryginalne... jutro się okaże, bo chcę żeby to jakoś w miarę wyglądało.
PS. Dzięki za odpowiedź na priv.
|
|
|