To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Stukneło 120tys. wymiana rozrządu, gdzie w świe

rezon - 22-09-2012, 18:27

Ja też nie wymieniałem uszczelniacza, bo przeczytałem o tym już po wymianie i przez 35kkm nic się tam nie działo złego. Jak szukałem kompletu do swojego to równie często spotykałem zestawy do rozrządu bez pompy, dlatego zapytałem. Przypatrz się przy kolejnym przeglądzie paskowi wieloklinowemu - mój był już nieco zużyty od wewnętrznej strony i wyraźnie szumiała też rolka napinająca. Wymieniałem cały komplet - pasek, napinająca i prowadząca (była tylko starta i miała rant) przy 140kkm.
bonito - 24-09-2012, 08:14
Temat postu: Wymiana paska rozrządu
Z tym skracaniem terminu wymiany paska rozrządu, o którym mówią warsztaty ("Panie, lepiej wymienić wcześniej, pękają na potęgę") zachowałbym dużą ostrożność - jeżeli producent daje określoną liczbę km do wymiany, dlaczego się tego nie trzymać? - np. w Niemczech, gdzie kultura techniczno-samochodowa (i nie tylko) jest dużo wyższa niż u nas, nikt nie wymienia wcześniej.

Wbrew pozorom pasek rozrządu jest dość trwały (jeżeli nie ma kontaktu z olejem), np. moim Passacie z podobnym silnikiem 2.0 TDI (BKP) wymiana była co 120 tys. od 2008 roku jest co 150 tys (na tych samych częściach!).

Oczywiście bogatemu nikt nie zabroni, jeżeli ktoś ma się bardziej komfortowo czuć za kierownicą, można wymieniać i co 50 tys. :wink:

bonito

hrumek - 27-09-2012, 19:58

Pasek rozrządu i rolki i napinacz co 120 tyś. zgadzam się ale pompa wody myślę, że to zbędny wydatek. Oryginalne pompy wody mają żywotność do 200 tyś a i po tym przebiegu mają się dobrze.
Mając na uwadze, że części zamienne nawet w zakupione w serwisie nigdy nie dorównają jakości zamontowanym na pierwszy montaż wolę zostawić swoją starą na następne 100 tyś. w zamian tego chyba wymienię pasek PK i rolkę w zestawie.

lexus - 14-04-2013, 16:52

U mnie na szafie blisko 103 tyś i chcę przy przeglądzie rocznym zrobić , przed dłuższą trasą(3000km) rozrząd. trochę się boję że na autostr. padnie silnik mam na oku zestaw w Iparts-ie.tzn; zestaw rozrządu contitech i pompa ruvile,cena 650zł mogę dobrać uszczelniacz wału za 50zł tylko czy warto , niektórzy pompy nie zakładają ,może nie trzeba być wyrywnym :lol:
rezon - 14-04-2013, 18:28

lexus IMHO nie ma co poprawiać fabryki. też robiłem trasę 3kkm przed przeglądem 120kkm. Jak ma coś ci paść to równie dobrze może przy 155kkm jak i przy 105 ;) Jak nie rozrząd to turbina, albo jeszcze jakaś inna niespodziewajka. Spokojnie dociągnąłem do 120kkm i robiłem przegląd z wymianą napędu rozrządu i pompy.
Mniej więcej w tej cenie kupiłem komplet SKF i paskiem Gates oraz dodatkowo pompą rouville. Pompa nie była w komplecie, ale kupowałem razem. Nie zmieniałem uszczelniacza wału - dopiero później przeczytałem, że warto. Pompy raczej sobie nie odpuszczaj - wiele osób (Octavia) jednak zmienia przy 120kkm.

mati2 - 09-07-2013, 11:16

Witam,

Panowie jestem na etapie zakupu rozrządu. Mam tuż obok siebie salon VW także tam będę kupował. Mam problem z doborem części.

1) - rolka prowadząca - 03G109244 lub 03G109244A <<< jak poznać czy z końcówka numeru A czy bez "A". Obecnie na stronie rozrząd.pl zmienili i jest tylko bez "A"
2) Podobno jest też pompa z końcówką "K" >>> 038121011J

Czy ktoś z Was kto kupował części z VW mógłby podać mi numery seryjne. Mój misiek jest z 2007r.?

patrycjuszek - 09-07-2013, 12:52

Mitsubishi ASO ma teraz Promocję. 1700 PLN komplet z wymianą ale bez pompy wody. :)
rezon - 09-07-2013, 14:48

patrycjuszek napisał/a:
1700 PLN komplet z wymianą ale bez pompy wody.
ciekawe jaki komplet - ale chociaż cena trochę normalniejsza. Ciekawe, ile sobie policzą za wymianę dodatkowo pompy.
mitsu00 - 09-07-2013, 15:23

rezon napisał/a:
patrycjuszek napisał/a:
1700 PLN komplet z wymianą ale bez pompy wody.
ciekawe jaki komplet - ale chociaż cena trochę normalniejsza. Ciekawe, ile sobie policzą za wymianę dodatkowo pompy.

Za to juz napewno jak za zboze i tym samym promocja czy nie, i tak wyjda do przodu. Perfekcyjny chwyt reklamowy :finga: Podstawa to zlapac klienta na wedke.

patrycjuszek - 09-07-2013, 16:16

Tu macie linka:

http://www.mitsubishi.lub...omocyjnej-cenie

Pompa wody w skodzie kosztuje 250 pln , można przywieźć swoją to wtedy wymiana 100 pln Czyli razem 1700 + 250 + 100 = 2050 PLN

No i w tej cenie wymiana uszczelniaczy!!!!!!!!!

P.S.
Ja nie wiem po co ruszać uszczelniacze co idą na pierwszy montaż po 120 tys jak nie ciekną!!!

rezon - 09-07-2013, 20:37

patrycjuszek napisał/a:
można przywieźć swoją to wtedy wymiana 1800 pln
chyba o jedno zero za dużo napisałeś ;)
Uszczelniacze z biegiem czasu tracą elastyczność oraz wycierają się i zaczynają cieknąć. Zużywają się jak każda część.

mati2 - 09-07-2013, 21:50

Panowie, zakupiłem zestaw z rozrząd.pl ... czy powinienem dokupić uszczelniacz? Wymiana zapewne będzie w ASO. Czy lepiej kupić uszczelniacz w VW czy to jest jakaś pierdoła i będzie w ASO w rozsądnej cenie?
patrycjuszek - 09-07-2013, 23:29

Moim zdaniem uszczelniacze co drugi rozrząd powinno się wymieniać jak jest sucho.
Tux - 18-07-2013, 19:47

Wymieniłem komplet tzn. rozrząd + uszczelniacz + pompa wody + pasek klinowy.

Wiem, że to nie reguła ale w poprzednim aucie pompa wody zepsuła mi urlop na Węgrzech.

rezon - 18-07-2013, 20:22

i słusznie zrobiłeś.