To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Skrzynia? Sprzęgło?

pawelsonx - 14-12-2011, 21:05

Bednar napisał/a:
Dzięki Kolego możesz mi jeszcze podpowiedzieć jaki może być czas wymiany oraz koszty tej naprawy .

skrzynja jc5 jak kojarze w dieslu nie bede pisał że następny post który wproadza zamęt

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30305

zestaw kosztuje 70zł wymień wszystkie elemnety jest ich dużo nie osczedzaj 30zł na zestawie z mniejszą ilościś elementów bo powtórzysz naprawę za niedługo

Dodam że nie dotyczy to carismy z silnikiem gdi

kobelko - 25-12-2011, 09:39

Miał ktoś taki problem ze wbijajac bieg wsteczny dobrze nie wysprzegla ( wystepuje zgrzyt na zębatkach), gdy próbuje wbic wsteczny bieg, tylko z nim mam problem Pozostałe wchodza bez zarzutu. Co mu moze dolegac.?
att - 25-12-2011, 10:26

u mnie teraz to nie wystepuje juz, bo zaden bieg nie wchodzi.
a na powaznie - rozwiazaniem problemow ze wstecznym moga byc wyzej wymienione tulejki, zapowietrzony uklad(ale to moze przy innych biegach, by zgrzytalo). no auto nie moze sie toczyc nawet troche. ja sobie radzilem tak ze wrzucalem 2 i dopiero wsteczny(podobnie przy wrzucaniu jedynki)ewentualnie 2razy wysprzeglalem. troche to pewnie nieprofesjonalne,ale pomagalo.
Na pewno ktos juz ten problem na forum poruszal.

kobelko - 25-12-2011, 11:10

Wydaje mi sie, ze wałek od wstecznego cały czas sie kreci i stad ten zgrzyt. Tylko czemu on sie cały czas kreci?Co go napedza skoro sprzegło jest do dechy wcisniete i samochód stoi.I to na zimnym i na ciepłym silniku sie dzieje. Ma ktos pomysł, co moze dolegac?
M@teusz607 - 25-12-2011, 16:00

kobelko napisał/a:
wałek od wstecznego cały czas sie kreci i stad ten zgrzyt

a może on się nie kręci jak inne tylko niema synchronizatorów bo da rade bez?

mitcari - 30-12-2011, 16:56

att, pozbylem sie ponad tydzien temu problemu - wymiana tarczy oraz lozyska oporowego.
Tak wiec "Wieczny luz" - wina tarczy i lozyska.
Pozdrawiam

att - 30-12-2011, 17:35

No ja niestety w punkcie wyjścia. Na nieszczęście trafiłem na kolegę mechanika, który podjął się naprawy. podjął, ale nie skończył. skończyło się tylko na zaparkowaniu samochodu pod jego garażem..zwodził zwodził, aż w końcu święta nastały i warsztaty pozajmowane:(
gratulki z okazji..naprawy..hehe..a gdzie zaopatrzyłeś się w sprzęgło? Znalazłem fajną aukcję, sprzęgło valeo i za przystępną cenę. Niestety - do 1.6 mają, do gdi mają..ale do mojego 1.8 już nie i nie wiedzieli, kiedy będzie. No ale jeszcze niewiadomo co zepsute.
pozdro i szczęśliwego Nowego..hehe..Roku. Sprzęgła także;D

[ Dodano: 31-12-2011, 10:52 ]
No i cos sie ruszylo w sprawie. mechanik wylowil w oleju ze skrzyni jakies "waleczki/igielki" i zaleca wymiane skrzyni, bo "w tym miescie nikt raczej nie podejmie sie naprawy". poprzedni wlasciciel ma stara skrzynie w ktorej urwal sie jakis walek,ale gorzej z wykonawca. pozdro

zwolin - 01-01-2012, 17:27

att napisał/a:

No i cos sie ruszylo w sprawie. mechanik wylowil w oleju ze skrzyni jakies "waleczki/igielki" i zaleca wymiane skrzyni, bo "w tym miescie nikt raczej nie podejmie sie naprawy". poprzedni wlasciciel ma stara skrzynie w ktorej urwal sie jakis walek,ale gorzej z wykonawca. pozdro

Skąd wy bierzecie tych "mechaników". Jak coś wyłowił, to nie jest q...cze w stanie otworzyć tej skrzyni i zajrzeć co się stało? W najgorszym wypadku i tak na złom.
Lepiej zrobić po bożemu swoją skrzynię, niż kupić podobnego trupa i zapłacić za wymianę. Jaką masz gwarancję, że to co kupisz polata dłużej niż kilka dni (oczywiście nie mozna też wykluczyć, ze przeżyje samochód), ale to loteria, a kasa podobna.

att - 05-01-2012, 09:39

Przyczyna bylo zabezpieczenie na półośce. w najblizszym czasie napisze wiecej i wrzuce fotke dla potomnych. Adaśko, jak dobrze sobie przypominam, to w naszych rozkminkach i ta przyczyna sie przewijala;D
remi - 06-01-2012, 16:48

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56879

może to coś w tym klimacie. Chodzi mi o to, że przez ten seger nie masz napędu, jeśli chodzi o wyciągnięcie igiełek to już nie wiem, ja dałem skrzynie do wyczyszczenia.

Jednak nie wiem dlaczego coś słuchać na wciśniętym sprzęgle?