[97-04]Galant EAxA/W - [EA2x] Stuka w silniku tylko co i dlaczego??
figusss12 - 25-12-2011, 01:27
Zwal miskę,u mnie było tak ze po odpaleniu na zimnym przez chwilkę zastukało a potem cisza,ale jak dodałem gazu tak od 2000tys. to już stukały zaś na niskich cisza,a dokładnie panewka na drugiej korbie się okręciła.Nawet smarowanie się nie zapaliło,tez obstawiałem ze to coś z zaworami bo w beemce jak mi padły panewki to cały czas grały,lecz po ściągnięciu miski okazało się ze to panewki niestety
eddisson - 25-12-2011, 10:07
Tu mam pytanie do profesjonalistów.
Jak już panewki (czy to na wale czy na balansach) będą wywalone to dam rade sam je wymienić na kanale??
carbon11 - 25-12-2011, 10:52
korbowodowe dasz radę bez problemu musisz tylko dysponować kluczem dynamometrycznym żeby je dociągnąć odpowiednim momentem.
Jednak podstawowa sprawa to przed założeniem musisz zmierzyć wał ,bo nie wiadomo czy panewka nie zdążyła go zniszczyć (odkształcić bądź zarysować ) jesli tak to na nic Twoja robota.
Nie kupuj nowych panewek dopóki nie zmierzysz wału
figusss12 - 25-12-2011, 11:03
Nie chce cie straszyć,ale jeśli już tak stukają,to z reguły nic dobrego nie wróży sama wymiana bez fachowej oceny stanu walu mija się z celem,musisz pomierzyć ale już wzrokowo będzie widać jak mocne są uszkodzenia,w moim przypadku jest poważnie bo panewka weszła na druga panewkę niszcząc gładź na wykorbieniu
eddisson - 25-12-2011, 12:05
Suwmiarkę mam i manualkę też, ale najpierw muszę odbić miskę.
W przypadku kiedy wał będzie wybity to szlif czy lepiej poszukać czegoś w lepszym stanie??
figusss12 - 25-12-2011, 12:26
Moim zdaniem lepiej poszukać dobrego walu,miałem w bmw szlif i po roku wal penkl,ewentualne drugi silnik,chociaż z drugim silnikiem to tez loteria,niewiadome na co trafisz,najpierw sprawdź wal i panewki,jeśli nie panewki to jeszcze morze być tak ze coś z tłokiem ewentualne z zaworami,ale najpierw sprawdź dol silnika żeby się upewnić czy to panewki czy nie.
eddisson - 25-12-2011, 12:35
A jakieś inne opcję poza panewkami??
Chciał bym mieć pełny pogląd by za jednym razem sprawdzić wszystko by nie grzebać parę razy.
figusss12 - 25-12-2011, 12:42
Sworzeń tłoka się wybił,a przy odpaleniu po nocy na zimnym stuka przez sekundę?
eddisson - 25-12-2011, 12:54
Na zimnym silniku tylko przy dodawaniu gazu na wyższych obrotach słychać ale zdecydowanie ciszej. Jakieś 2 tygodnie temu tak cicho sie zachowywał jak był i zimny i ciepły.
figusss12 - 25-12-2011, 13:13
Morze zanim zwalisz miskę sprawdź ciśnienie na cylindrach,bo z twojego filmiku obstawił bym na panewkę na korbowodzie,ale nie wiem jak na żywo brzmi i jak autko jedzie i odpala,sprawdź kompresje jak masz możliwość,zanim zaczniesz rozbierać miskę,chyba ze hydro regulatory luzu zaworowego padły,ale nie wiem czy mógł lub mogły by tak stukać...ale z tego co opisywałeś i z filmiku morze to być panewka korbowodowa
carbon11 - 25-12-2011, 13:13
eddisson napisał/a: | Suwmiarkę mam i manualkę też, ale najpierw muszę odbić miskę. |
do wału musisz mieć mikromierz
eddisson napisał/a: | W przypadku kiedy wał będzie wybity to szlif czy lepiej poszukać czegoś w lepszym stanie?? |
to zalezy od tego jak bardzo wybity bądź porysowany będzie wał a nie wiele potrzeba żeby nadawał się tylko na złom jeśli weszła panewka jedna na drugą to od razu się tam kwalifikuje
eddisson napisał/a: | Chciał bym mieć pełny pogląd by za jednym razem sprawdzić wszystko by nie grzebać parę razy. |
moim zdaniem i tak powinieneś zacząć od panewek jesli nawet to sworzeń (w co wątpię ) to czeka Cię zdejmowanie głowicy i wyjmowanie tłoków bo od dołu tego nie zrobisz.
Więc jak sam widzisz za jednym razem to nie będzie takie proste.
eddisson - 25-12-2011, 13:38
Z tego co osłuchałem silnik to sutka przy popychaczach zaworów wydechowych drugiego cylindra. Zdjąłem pokrywę ale tam nic nie zauważyłem, jedynie z ramion olej opryskal mi całą komorę silnika podczas kręcenia.
Kompresji niestety nie mam jak sprawdzić, na regionalnym zapytam czy ktoś może ma przyczyć.
Dziś postram się nagrać dźwięk sutkamia w lepszej jakości i z paru miejsc.
figusss12 - 25-12-2011, 13:49
U mnie podobnie stukanie dochodziło w obrębie glowicy ,tak z drugiego cylindra, i tam właśnie panewkę szlak trafił ja możesz to nakręć moment odpalenia na zimnym , a potem stopniowo dodaj gazu tak do 2-2500 rpm,i potem odpuść a jak pali na rozgrzanym?
eddisson - 25-12-2011, 14:09
Trudno mi było samemu przysłuchać się, bo odpalałem zawsze siedząc w środku ale jak poprosiłem kogoś z rodzinki by zakręcił jak zdjąłem pokrywę to stukout nie było (oczywiście świec też nie było). Jak jest ciepły to idealnie odpala, nie straćił na nocy, nie kopci i spaliny nie śmierdzą jakoś dziwnie. Na zimnym jak słuchałem zza kierownicy to tylko nieco dłużej kręci ale bez stukotu. Jak pisalem wcześnie na zimnym tylko w okolicy 2000- 2500 rpm delikatnie słychać i tylko przy dodawaniu gazu.
figusss12 - 25-12-2011, 14:38
To u mnie stracił na mocy niechcial się rozbujać więcej jak 80km/h,zaś jak się zgrzał to niechcial odpalić ledwie co raz obrócił a na zimnym na strzał pali ,i sprawdź mu kompresje na garach jeśli będzie si to trza szukać innej przyczyny,morze nie będzie tak źle choć brzmi niewesoło
|
|
|