Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] wymiana, przegląd. potrzebna pomoc !
plecho1 - 27-01-2012, 20:01
Podobno w tych autach te łożyska szybciej się zużywają, jaki to koszt tego niestety nie potrafię określić jak i kiedy skrzynia padnie zupełnie.
ahael - 30-01-2012, 00:35
Cytat: | Podobno w tych autach te łożyska szybciej się zużywają, jaki to koszt tego niestety nie potrafię określić jak i kiedy skrzynia padnie zupełnie. |
Dzięki za odpowiedź, własciwie niczego innej odpowiedzi się nie spodziewałem. Wszystko zależy kto i jak prowadzi auto. Eksploatacja
Byłem w salonie\serwis mitsu w Tilburgu - odpowiedź od serwisanta głównego ? Alles goed Wsjo dobrze, auto jeszcze przez jakiś czas nie wymaga wymiany oleju, filtrów i rozrządu dla mnie to dobra wiadomość.
Skrzynią się zajmę, jadąc do Polski - wiadomo czemu, taniej niż tutaj, skonczyłem podliczać w danym mi cenniku do carismy na wymianie oleju za 50e
Autko powinno służyć do przewiezienia delikwenta z punktu A do B tak ? Jak najbezpiecznej oczywiście, nie trzeba tłumaczyć. ok. Zróbmy to, by było jak najbardziej komfortowo i gdy można - szybko ;] Wymiana skrzyni swoją drogą - tutaj drogo wychodzi. Jeszcze na niej pojeżdżę, że tak się wyrażę, zajmijmy się innymi sprawami.
Filtr powietrza - filtr stożkowy - wymaga specjalistycznej ingerencji mechanika czy dam radę go zamontować sam\z małą pomocą ?
Co daje.. wiem że doprowadzi więcej potrzebnego w spalaniu powietrza, czystego powietrza + piękny dźwięk z pod maski i nieco koni pod maską, ile.. ? + elegancki wygląd. Ile koniów to dodaje ? I czy wogóle dodaje >
Może najpierw napisze co zamierzam zrobić, jaki mam cel.
Te autko ma mnie wozić do pracy, lecz czego się tknę i co mi sie spodoba, zamieniam w hobby, te autko ma się pieknie prezentować, z zewnątrz jak i w środku. Dlatego po pracy postaram się podać adres sklepu w Tilburgu dla zainteresowanych lekki tune'upem, sam bym się zapytał kolegów w tym sklepie co i z czym się je, ale niemam pojęcia o co pytać. Powiedzmy, że możliwości finansowe mam "wystarczające". Z Zewnątrz myślałem o zmianie logo mitsu na chrom ( teraz czerwien, obwódka chrom a'la ) i "panelów" ( czarne aktualnie z napisem comfort ) na chromowane ( kolorystyka ). Środek - niemam pojęcia - wszechobecny plastik. Narazie nie będę ingerować, zobacze autka innych i cos wybierzemy. Silnik ? Filtr powietrza ( dźwięk silnika powala na kolana )
Wszystko co będzie robione, będzie tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji ( a taki ze mnie skurczysyn ) no i Waszej, by mogliście nacieszyć oko i może - jak ten u góry pozwoli - zobaczyć się kiedyś na zlocie
HOBBY i PASJA KOLEDZY|KOLEŻANKI !
Pozdrawiam,
Michał
Saqu - 30-01-2012, 14:49
ahael napisał/a: | o daje.. wiem że doprowadzi więcej potrzebnego w spalaniu powietrza, czystego powietrza + piękny dźwięk z pod maski i nieco koni pod maską, ile.. ? + elegancki wygląd. Ile koniów to dodaje ? I czy wogóle dodaje > |
jak nie założysz go odpiednio, tzn nie odizolujesz go od ciepłego powietrza panującego w komorze silnika i nie doprowadzisz mu wlotu powietrza np. ze zderzaka, tak żeby sobie mógł spokojnie ssać to po za dźwiękiem i efektem placebo możesz pogorszyć wyniki
ahael - 30-01-2012, 22:27
Saqu napisał/a: | ahael napisał/a: | o daje.. wiem że doprowadzi więcej potrzebnego w spalaniu powietrza, czystego powietrza + piękny dźwięk z pod maski i nieco koni pod maską, ile.. ? + elegancki wygląd. Ile koniów to dodaje ? I czy wogóle dodaje > |
jak nie założysz go odpiednio, tzn nie odizolujesz go od ciepłego powietrza panującego w komorze silnika i nie doprowadzisz mu wlotu powietrza np. ze zderzaka, tak żeby sobie mógł spokojnie ssać to po za dźwiękiem i efektem placebo możesz pogorszyć wyniki |
Placebo, mój szanowny przyjacielu, my nie chcemy uzyskać
Wyjaśniłby ktoś z czym to się je ? Zacząć wycinać prostokąty w masce ? heheheh
Widziałem gdzies bodajże gotowy kit, z K&N ( dobra firma .. ?? ) rureczki, pierdołeczki, ale dwóch lewych rąk nie mam wbrew pozorom więc wszystko jest do ogarnięcia
Nie wiem jak u nas w Polsce, ale tutaj w Holandii, wchodzimy na tzw. "zlom" ( ostatnio braciszek wyszukał rovera, elekryka dzialająca, tylko bez pokrywy silnika ! Skóra w środku i inne bajery ) i znalazłem parę carism, jedne wyglądające na lekko podrasowane ( body ) , mozna by wykręcić, przemalowac i montowac ;] może akurat któryś ze zderzaków będzie w dobrym stanie i nic tylko brac.
Co o tym myślicie ? Jak to ma wyglądać i od czego zacząć ?
Mogę dopisać, że jak ktoś potrzebuje jakiejś części do jakiegokolwiek auta - mogę się rozejżeć. Mi to sprawi tylko przyjemność, zderzaki, blotniki, części tapicerki - wbrew pozorom idzie wszystko wyłapać. Sam myślę, czy nie zmienić foteli bo znalazłem "nówki" tylko inna kolorystyka, moje, od strony kierowcy nieco wytarte niestety.
Pozdrawiam!
xluki - 31-01-2012, 13:37
ahael, jeśli znalazłaby się dokładka zderzaka z MSX'a to biorę!
ahael - 31-01-2012, 15:47
xluki napisał/a: | ahael, jeśli znalazłaby się dokładka zderzaka z MSX'a to biorę! |
Jak zdążysz odpisac do 30min, i pokazac jak wyglada - poszukam, niema problemu. Wypowie się ktoś w temacie tuningu ?
Jutro też moge skoczyć, 5km mam jeden skup, 20km drugi większy takze jest w czym przebierac
xluki - 31-01-2012, 17:01
Tutaj widać tą dokładkę http://www.flickr.com/pho...N06/3833888387/
i tutaj http://www.google.pl/imgr...38&tx=105&ty=88
Na Twoim miejscu do poliftowej Carismy polowałbym na dokładki z wersji Dynamics http://www.google.pl/imgr...iw=1366&bih=657
http://www.google.pl/imgr...iw=1366&bih=657
ahael - 31-01-2012, 21:00
Dziś skoczyłem zobaczyć co na mniejszym ze składowisk mają, Galant w całkiem dobrym stanie, reflektory wsjo na miejscu, środek ubrudzony, troche powybierane - jak na składowiskach bywa. Parę innych mitsu, dużo japońskich, niemieckie, co chceta
Do czego dążę.. Na mniejszym błotnika nie znalazłem ( tego do MSXa poszukam na wiekszym, na dniach kolego )
Gdzie można kupić|odkupić|zobaczyc jak powinien ten wlot wyglądać ? Jak to zrobić i czy dam radę samemu to zrobić ?
Jaki filtr powietrza polecacie ? ew kit ? Od czego zacząć ? Gdzie nabyć ?
A tu moja cari na zimowo ubrana, spadł śnieg w Holandii
xluki - 31-01-2012, 21:20
Ja obecnie mam wsadzoną wkładkę K&N. Nie mogę nic powiedzieć jaka jest różnica, ponieważ stary filtr był już zabrudzony, więc porównanie nie będzie miało sensu. NO ale pewnie jaka różnica jest i może ten 1KM przybył
Saqu - 31-01-2012, 21:31
jak chcesz stożka to musisz zrobić też coś takiego:
https://picasaweb.google.com/117981934207602517502/StozekOsOna#
tutaj jest w innym modelu pokazane ale mniej więcej o to chodzi, o taką skrzynkę, najlepiej jeszcze odizolować ją jakimiś matami czy czymś z castoramy coś jak do grzejników, tutaj i dobrze jeszcze wlot powietrza np z kratki od halogenu pociągnąć jakąś rurą elastyczną do tego filtra, żeby ładny nadmuch był podczas jazdy
jak włożysz wkładkę, to ta standardowa pucha już jest izolacją jakąś tam..
ahael - 31-01-2012, 21:32
xluki napisał/a: | Ja obecnie mam wsadzoną wkładkę K&N. Nie mogę nic powiedzieć jaka jest różnica, ponieważ stary filtr był już zabrudzony, więc porównanie nie będzie miało sensu. NO ale pewnie jaka różnica jest i może ten 1KM przybył |
Kolega wyżej pisał , że bez niema sensu wkładać lepszych filtów bez lepszego doprowadzenia powietrza z zwenątrz, jak Ty to rozwiązałeś ? Strzel jakies foty, jakiś instruktaz może :O)
[ Dodano: 31-01-2012, 21:45 ]
Saqu napisał/a: | jak chcesz stożka to musisz zrobić też coś takiego:
https://picasaweb.google.com/117981934207602517502/StozekOsOna#
tutaj jest w innym modelu pokazane ale mniej więcej o to chodzi, o taką skrzynkę, najlepiej jeszcze odizolować ją jakimiś matami czy czymś z castoramy coś jak do grzejników, tutaj i dobrze jeszcze wlot powietrza np z kratki od halogenu pociągnąć jakąś rurą elastyczną do tego filtra, żeby ładny nadmuch był podczas jazdy
jak włożysz wkładkę, to ta standardowa pucha już jest izolacją jakąś tam.. |
Plus dla Ciebie przyjacielu !
Tak jak pisałeś - odizolowana skrzynka od klimatu panującego pod maską ( zanieczyszczenia ? )
- wlot powietrza dodatkowy
Znajomi myślę pomogą, mamy maszyny cnc, program cam-cad wrzucamy na komputer, pozniej na maszynę i maszynka tnie, lekka obróbka ręczna i włala !
Jak bedziemy robic, to tak jak mnie zawsze uczono - jak najstaranniej - myślę , że kolego Saqu posłużysz jeszcze poradą gdy potrzeba bedzie , nie zostanie to zapomniane Tobie
Jutro otworzę maske, zobaczę jak to wygląda i dokonam wstępnych pomiarów i zobaczę jak to wygląda, podzięlę się przemysleniami moze razem cos uda nam sie pod logo mitsu stworzyć
Saqu - 31-01-2012, 22:12
generalnie sama wkładka zamiast standardowego filtra powietrza działa lepiej niż zwykły filtr.. ponieważ ma lepszą przepuszczalność powietrza. Pod tym kątem porównują to wypada lepiej niż standardowy filtr. ale to nie to samo co dobrze zrobiony cały dolot.
generalnie odgradzasz od komory silnika ten filtr i dajesz nadmuch powietrza świeżego, żeby było dostarczane jak najzimniejsze powietrze do komory spalania.
xluki - 01-02-2012, 00:03
Żeby zrobić dobrze porządny dolot no to niestety trzeba poświęcić w moim przypadku kratkę w zderzaku przy halogenie, co będzie średnio wyglądać. Wkładkę K&N miałem w sumie za darmo (kupiłem tylko zestaw do czyszczenia filtra), więc lepsze to niż standardowy filtr papierowy.
Link do wkładki K&N http://allegro.pl/filtr-p...2050164776.html
ahael - 01-02-2012, 00:26
Saqu napisał/a: | generalnie sama wkładka zamiast standardowego filtra powietrza działa lepiej niż zwykły filtr.. ponieważ ma lepszą przepuszczalność powietrza. Pod tym kątem porównują to wypada lepiej niż standardowy filtr. ale to nie to samo co dobrze zrobiony cały dolot.
generalnie odgradzasz od komory silnika ten filtr i dajesz nadmuch powietrza świeżego, żeby było dostarczane jak najzimniejsze powietrze do komory spalania. |
Czyli sedno tkwi w dolocie. Znajomy podsunął pomysł, by nie bawic się w mierzenie, zbytnie "brudzenie" lecz wezmę to narazie z pewnym dystansem, musze to przeanalizować, ale dokładnie powtórzył Twoje słowa jak by nie było, a konkretnie, -
- Jakby pociągnąć karbowaną rurę i dopasować odpowiednio do filtra ?
Z tego co rozumiem, powinno byc to lepsze nawet od tworzenia komory, dobrze rozumuję ?
Druga sprawa. Komfort jazdy. Mi się te wycie silnika poprostu podoba, jeszcze większą frajdę da mi satysfakcja z stworzenia tego samemu, jak wygląda sprawa z głośnością tego systemu ? Ponoc na dłuższe trasy może męczyć, ale te mitsu jest dość dobrze wyciszone więc "tragedii" nie powinno być na dłuższych trasach. Projektu nie zamykam, jutro szukam filtra i dowiaduje się który będzie odpowiedni, rura na dniach.
|
|
|