To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej na świecach i przewodach.

Brion - 09-03-2012, 19:55

rozrząd trzeba zdjąć inaczej się nie da:)
MichuGdy - 09-03-2012, 21:37

Tak więc te uszczelki robić tylko wtedy, gdy do wymiany jest rozrząd. Przy okazji można też wymienić uszczelniacze. Roboty jest sporo. Zastanawiam się tylko, czym może być spowodowana nieszczelność uszczelek.

Wiem, że po kupnie auta nie wiedziałem jaki olej lał poprzednik no i zastosowałem płukankę LM i wlałem 5w40. Może to płukanka rozszczelniła...

Saqu - 09-03-2012, 21:57

MichuGdy napisał/a:
Roboty jest sporo. Zastanawiam się tylko, czym może być spowodowana nieszczelność uszczelek.

może po prostu od zużycia? swoje lata mają, guma z czasem robi się co raz twardsza i zaczyna pękać. a jak już się tak stanie to puszcza sobie olej.

plecho1 - 10-03-2012, 08:00

Wiem, że to fuszerka, ale jako chwilowy półśrodek może dobrać jakieś rurki z cienkiego tworzywa i wcisnąć je na silikon w kanały świec. Tyko jeśli olej przedostaje się do świec, to czy też nie przedostaje się do dolotu?!
MichuGdy - 10-03-2012, 10:34

Wydaję mi się, że sporo Carism ma tę przypadłość. niewielu nawet wie, że ma olej w gnieździe, bo tam pewnie nie zagląda.
scoratir - 10-03-2012, 12:18

Mam do was pytanie... a co w wersji z silnikiem 1.6? Tam też żeby uszczelnic te gniazda świec trzeba ściągac rozrząd?
plecho1 - 10-03-2012, 14:35

W 1.6 wystarczy zdjąć pokrywę zaworów i wymienić takie okrągłe uszczelki uszczelniające gniazda świec.