[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] ŚMIERDI BENZYNĄ W AUCIE
Owczar - 27-03-2012, 22:20
Element 05607:
Sprawdź podłączenia. a do kolektora, a ten drugi do zbiornika paliwa. Sprawdź też szczelność połączenia między zbiornikiem. Najlepiej zdejmij i próbuj dmuchać. W pewnym momencie powinno się pojawić ciśnienie w zbiorniku. Jeśli będziesz mógł dmuchać i dmuchać... tzn, że masz gdzieś nieszczelność. Albo zbiornik, albo przewód.
[ Dodano: 27-03-2012, 22:24 ]
waldi-1, proszę, ochłoń. Najpierw znajdź dowód, że to ich wina!! szklarz, nigdzie nie napisał, że problem pojawił się po założeniu LPG, bo sam tego nie wie. Jak możesz oceniać jak nie znasz faktów? To są tylko Twoje domysły, które swoją drogą są bezpodstawne....
waldi-1 napisał/a: | poprostu zawor nie odłacza benzyny całkowicie na gazie pewnie to zapach zmieszanej benzyny z gazem, jedz do innego zakładu aby ci te instalacje przejrzeli |
Jaki zawór? O czym Ty piszesz w ogóle. Następnym razem zastanów się 2 razy zanim coś napiszesz w tym dziale. A jeszcze lepiej 3 razy... Nie masz nic sensownego do dodania to nie pisz.
szklarz - 27-03-2012, 22:25
Dzięki postaram się jutro to obczaić po pracy. Tymczasem jeszcze prześpię się jutro z problemem i podłubię po pracy i potem napiszę o rezultatach. Ale wracając do sprawy Owczar czy sądzisz że ten zapach to właśnie benzyna dostająca sie tam gdzie nie powinna czy może mieszanka benzyny i gazu? Bo zapach jest naprawdę dziwny ani czysty gaz ani czysta benzyna :/
waldi-1 - 27-03-2012, 22:28
chodziło mi o elektrozawor ktory przełącza z benzyny na gaz, a w instalacji nic nie grzeb, tylko sprawdz wizualnie b\zeby potem ci nie powiedzieli ze to ty cos zepsułes
tu nie jest sprawa samych oparow bo opary niewywietrzeja tak szybko jak kolega opisał
Owczar - 27-03-2012, 22:32
szklarz napisał/a: | Ale wracając do sprawy Owczar czy sądzisz że ten zapach to właśnie benzyna dostająca sie tam gdzie nie powinna czy może mieszanka benzyny i gazu? Bo zapach jest naprawdę dziwny ani czysty gaz ani czysta benzyna :/ |
Nie ma możliwości, żeby opary mieszały się z gazem. Masz przecież sekwencję. Chyba, że poza tym masz jeszcze nieszczelności w przewodach od LPG.
waldi-1 napisał/a: | chodziło mi o elektrozawor ktory przełącza z benzyny na gaz, a w instalacji nic nie grzeb, tylko sprawdz wizualnie b\zeby potem ci nie powiedzieli ze to ty cos zepsułes |
Przecież nikt nie będzie grzebał przy LPG. Po tym co piszesz, widać, że nawet nie wiesz jak działa sekwencyjna instalacja LPG.
waldi-1 - 27-03-2012, 22:36
moze tak
wtryskiwacz gazu działa bardzo podobnie do wtryskiwacza benzyny. Z reduktora ciśnienie gazu doprowadzone jest do wtryskiwaczy SGI zamontowanych na dolocie kolektora ssącego każdego cylindra. Komputer oblicza moment otwierania wtryskiwacza i czas trwania wtrysku dla każdego cylindra osobno
szklarz - 27-03-2012, 22:37
Owczar napisał/a: |
Nie ma możliwości, żeby opary mieszały się z gazem. Masz przecież sekwencję. Chyba, że poza tym masz jeszcze nieszczelności w przewodach od LPG.. |
Pytam bo nie znam się aż tak dogłębnie na tym Nieszczelności w układzie LPG nie przewiduję bo był sprawdzany po 1000km od założenia i wszystko było ok. Zatem będę szukał problemu w oparach PB. Dzięki za pomoc! Jutro jak coś nowego ogarnę dam znać w temacie
Owczar - 27-03-2012, 22:41
waldi-1, fajnie, że umiesz używać google. Ale na tematy techniczne lepiej się nie wypowiadaj. A jak cytujesz czyjeś zdania to podaj źródło.
szklarz - 27-03-2012, 22:50
Chłopaki dajcie na luz... Założyłem temat żeby dowiedzieć sie co mam z autem nie tak a nie być świadkiem sprzeczek Dlatego proszę dajcie spokój z wzajemnym pouczaniem się a po prostu mi pomóżcie na ile posiadacie wiedzę ok? Doceniam każdą pomoc ale waldi-1 nie da się ukryć że wiesz o tym problemie tyle samo co ja a na siłę próbujesz pomóc. Doceniam to ale potrzebuję rzetelnych informacji żeby nie musieć rozbierać pół samochodu w celu odnalezienia jednej odpowiedzialnej za to pierdoły. EOT Mimo wszystko dzięki za pomoc i jak tylko coś więcej się dowiem aktualizuję temat - myślę że już jutro bo chcę w miarę szybko rozwiązać problem
Owczar - 27-03-2012, 22:54
szklarz, tak czy inaczej tego paliwa spala Ci za dużo. Jaki masz reduktor?
Przejedź się z gazownikiem, niech zgra oscylogramy i wrzuć na forum. Możliwe, że masz włączony dotrysk paliwa. Co rzecz jasna nie tłumaczy smrodu, ale wysokie spalanie PB. Oscylogramy z jazdy do odcięcia na LPG.
robertdg - 28-03-2012, 08:12
Kup sobie barwnik UV wlej do zupy pojeździj trochę, potem okulary lampa i szukasz gdzie ta benzyna sie pojawia
szklarz - 28-03-2012, 09:55
Barwnik UV dobry pomysł może się skusze żeby spróbować. Co do reduktora gazu to mam KME silver. Dziś postanowiłem pojechać do pracy na PB i sprawdzić czy nie będzie śmierdziało w takim przypadku. Póki co rano nie otwierałem szyb bo zimno więc sprawdzę w drodze powrotnej. Jedyne co zauważyłem że auto na benzynie odżyło. Na gazie był mulasty i często nie chciał redukować. Teraz jak się przejechałem to zupełnie inne auto. Naprawdę to już mnie dobiło konkretnie nie mam pojecia co go boli
Owczar - 28-03-2012, 10:08
szklarz napisał/a: | Naprawdę to już mnie dobiło konkretnie nie mam pojecia co go boli |
Np to: szklarz napisał/a: | Co do reduktora gazu to mam KME silver. |
Do tego możliwe, że ustawiony zły mnożnik, ciśnienia. Auto nie ma mocy i może sobie popija paliwo przy bucie. Będziesz miał oscylogramy to dowiemy się wszystkiego odnośnie spalania i mocy.
szklarz - 28-03-2012, 10:28
Czyli że ten reduktor jest za słaby? Bo kiedyś czytałem o nim po założeniu gazu i wydawało mi się że producent pisał że obsługuje on coś do 220KM bodajże więc spory zapas...
Owczar - 28-03-2012, 10:32
Producent pisze różne rzeczy. On nie wyrabia ciśnieniowo.
Podejrzewam, że jak się dopieści ustawienia i podłączenie to da radę, ale wymaga to już zabawy. Zrób foto instalki, sposobu montażu wtryskiwaczy, filtrów gazu i przede wszystkim oscylogramy.
szklarz - 28-03-2012, 10:49
Dobra tak czy siak zacznę od sprawdzenia czy dziś jeżdżąc na benzynie zapach zniknie. Jeśli tak to znaczy że problem lezy po stronie gazowników i pojadę do nich i każę zrobić z tym wszystkim porządek i nie dam się zbyć tym razem że to wszystko inne tylko nie wina instalacji lub jej podłączenia. Póki co dzięki za pomoc dam znac o postępach w temacie. Muszę się z tym szybko uporać bo używam auta codziennie więc nie wyobrażam sobie tak dalej jeździć nie wiedząc co jest grane.
|
|
|