[92-96]Galant E5xA - Galant 2.4 sohc 1997r usa
siwy1215 - 18-05-2012, 19:41
waldi-1 napisał/a: | jesli by to była wina cewki to silnik by pracował na 3 swiecach i by cały czas przerywał, a co do tego filmiku, na poczatku zauwazyłem wysokie obroty tak jak by na ssaniu ale niepokazałes temperatury silnika, i niewiem czy on był zimny i miał ssanie czy po kazdorazowym odpaleniu tak długo trzyma na obrotach ? |
Silnik był cały czas nagrzany na filmiku. Ogólnie obroty są za niskie lub za wysokie i słabo z tych obrotów schodzi.
waldi-1 - 18-05-2012, 19:47
ja obstawiam w takim przypadku czujnik połozenia przepustnicy, krokowka
k@rol - 18-05-2012, 22:44
myślę że wymruganie dokładnego kodu błędu znacznie ułatwiło by sprawę...
tpodsiadlo - 19-05-2012, 10:21
Cytat: | No ja u siebie mam w 2.4 GDI 2000r fajko-cewki do świec |
2.4 usa ma taki sam osprzet jak 2.0 sohc 16 czyli cewka-aaparat zaplonowy-przewody -swiece
przewody sprawdzisz latwo - w nocy otworz maske i odpal - przebicie po ciemku bedzie ladnie widoczne
sprawdz tez czy w otworach swiec nie ma oleju (lub wody po myciu)
wymrugaj bledy:
pod kierownica troche ponizej wysokosci kolan masz 2 gniazda - do jednego z nich (16-pinowego) podlacz kabel do pinu nr 1, drugi koniec do masy i wlacz zaplon
kontrolka check powinna mrugac - policz dlugie i krotkie mrugniecia, porownaj z tabela kodow
siwy1215 - 19-05-2012, 14:57
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Oddaje samochód do Maretzky85 w poniedziałek. Wszystkie wasze spostrzeżenia oraz podpowiedzi będziemy sprawdzać. Z objawów i waszych spostrzeżeń wynika że problem może być po stronie czujnika położenia przepustnicy, silniczka krokowego, kable, świece. Będziemy to wszystko sprawdzać. Dziękuję również za podpowiedzi jak odczytać kody błyskowe. Jeszcze dodam że w drugim aso gość mówił o jakiś błędach na 4 cylindrze, ale z oczu mu patrzyło że nie był pewien tego. Mocował się z 4 godziny z samochodem, po czym stwierdzili że chyba to wina głównej wiązki silnika i trzeba rozpruć wszystkie kable i sprawdzić czy nie ma gdzieś słabego połączenia. Jak tylko będę coś wiedział to od razu napiszę co to było. Jak nie uda się tego zrobić to samochód będzie bezużyteczny i skończę moją krótką przygodę z galantem, a szkoda by było bo fajnie jeździ i jest szybki.
[ Dodano: 31-05-2012, 10:15 ]
Witam.
Po wizycie w warsztacie podejrzenie padło na zasilanie komputera. Komputer został zasilony bezpośrednio z akumulatora i nic to nie dało. Usterka nadal występuję. Wymienili mi też przepustnicę, silnik krokowy, czujnik położenia przepustnicy. Umówiłem się do warsztatu samochodowego który specjalizuje się w japończykach, ale dopiero na 11 czerwca. W tym warsztacie co teraz byłem twierdzą że to na pewno jest spowodowane elektroniką i że albo komputer, albo zasilanie komputera. Ja do końca nie jestem pewien bo przecież takie dziwne myki powoduje również czujnik położenia wału lub inne cuda. Jeżeli ktoś posiada czujnik położenia wału pasujący do 2.4 sohc kod silnika 4g64 to proszę o informację. Najchętniej podmieniłbym go i sprawdził czy coś się poprawiło. Podobno według tej aukcji pasuje również od silnika 2.0 16v 4g63
http://allegro.pl/czujnik...2369587719.html
|
|
|