Sigma/Diamante Techniczne - SŁYNNY ECS
lukasz12 - 01-11-2012, 14:59
Kleryk - dobrze że próbujesz pomóc, natomiast ECS w Sigmach jest skonstruowany w zupełnie inny sposób niż w 3000GT. Jakkolwiek podstawy są podobne tzn. sterownik, jego zasilanie itd.
Trzeba jednak pamiętać o tym że w 3000GT ECS jest czysto elektroniczny i jego rola sprowadza się do regulacji twardości amortyzatorów za pomocą silniczków krokowych.
W Sigmach ponad to ECS dochodzi jeszcze cały układ pneumatyczny. I od tego trzeba zacząć. Z doświadczeń swoich i ludzi którzy mają Sigmy wyposażone w ECS wiem że problemem jest zwykle uszkodzenie gumowych poduszek przy amortyzatorach, a następnie uszkodzenie kompresora. Z tego względu że są to elementy trudno dostępne jako używane, a nowe występują tylko w oryginale za np. 2000 zł sztuka uważam ze przed rozpoczęciem jakikolwiek zabiegów trzeba zobaczyć czy jest sens się w to bawić. Chyba że ktoś załatwi mi nowe amortyzatory za 500 zł sztuka to nie ma sprawy. Pragnę nadmienić że oryginały załatwiane przez Sławka w 2007 roku padły niedawno. Może pech, może kwestia konserwacji. Uważam że to zdecydowanie za krótko. Dlatego jeśli ktoś nie ma pojęcia o ECSie 5000 zł na nowe amortyzatory to polecam poszukać zwykłych amortyzatorów i sprężyn.
angelos - 01-11-2012, 19:09
A dokładniej: 1700/szt - przód, 2200/szt - tył ,bez rabatów. Łukasz wie co mówi, jak nie ma promocji to szkoda zachodu i pieniędzy.
Anonymous - 02-11-2012, 12:52
Łukasz jak zwykle ma rację przednie poduchy porozwalane
angelos - 02-11-2012, 19:51
Zastanawiałem się czy jakby zebrać większą grupę to jaki rabat dostalibyśmy.
Anonymous - 02-11-2012, 20:20
No nazbierasz 100 osób i takiż sam będzie rabat he he 100 zł na 4 amory
angelos - 02-11-2012, 20:41
batman-1 napisał/a: | No nazbierasz 100 osób i takiż sam będzie rabat he he 100 zł na 4 amory |
to chyba pozostaje dzwonic i czekac na promocje
Anonymous - 02-11-2012, 20:43
albo trafić dawcę ze sprawnymi o wiele bardziej realne
moniaquba - 02-11-2012, 23:25
batman-1 no nie wiem czy trafienie takiego dawcy jest bardziej realne - obawiam się że nie!!
Anonymous - 03-11-2012, 12:20
Zero optymizmu jak nie potrzebowałem to były dostępne he he teraz rzeczywiście nie ma
angelos - 03-11-2012, 13:34
batman-1 napisał/a: | Zero optymizmu jak nie potrzebowałem to były dostępne he he teraz rzeczywiście nie ma |
ja miałem od dawcy w dobrym stanie, jeden wytrzymał rok, a drugi dwa lata. W momencie zakupu guma wizualnie była w dobrym stanie jednak ma już swoje lata i pęka. Pomimo, że dziura jest mała ale niestety ciśnienie ok 6bar*może mniej) na normal i myślę że z 8bar na ex-high jest za duże na starą gumę. Jakimś rozwiązaniem było by znalezienie firmy, która zrobiłaby taka gumę albo podobna. Jeżeli chodzi o regeneracje to dzwoniłem do paru firm, niestety tylko airmatic
Anonymous - 03-11-2012, 16:26
na Allegro do bmw do audi dafów i różnych innych są takie amory a my mamy po prostu PECHA
VirMan - 04-11-2012, 17:02
ktoś mi ostatnio mówił o zakuwaniu nowych gum do tego ustrojstwa na zlocie... Ale nie mam pojęcia kto - i podobno działa super. Może napisać na ogólnym pytanie albo do kogoś z "pierwotnych " mitsumaniaków bo w te rejony mnie pamięć wiedzie.
Anonymous - 04-11-2012, 17:13
VirMan pomyśl pomyśl mówią że jak się chce to można sobie wszystko przypomnieć wierzę że sobie przypomniesz
angelos - 04-11-2012, 20:56
VirMan napisał/a: | ktoś mi ostatnio mówił o zakuwaniu nowych gum do tego ustrojstwa na zlocie... Ale nie mam pojęcia kto - i podobno działa super. Może napisać na ogólnym pytanie albo do kogoś z "pierwotnych " mitsumaniaków bo w te rejony mnie pamięć wiedzie. |
pytanie skąd mieli nowe gumy
VirMan - 04-11-2012, 21:41
Podobno dorabiane.. z jakiegoś dostawczaka albo citroena.. ale nie wiem.. chyba że to było apropos przerdzewiałego kołnierza... no nie pamiętam niestety.
Cała dyskusja była o tym - ale za dużo się działo
|
|
|