[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wspomaganie - wyciek
Elmosquito - 14-02-2013, 17:12
Dzieki, zaraz biore sie za wymiane.
To jest inny post, ale niebardzo mam czas szukac po forum, a chce wymienic od razu olej w skrzyni. Powinno to być proste, ale nie mogę zlokalizować koreczka do spuszczenia i do napełnienia skrzyni. Macie jakies zdięcja albo sugestie gdzie to znajdę?
waldi-1 - 14-02-2013, 17:25
Masz automata?
Elmosquito - 14-02-2013, 17:29
Nie, zapomnialem dodać, że chodzi o manual, wersja EA5W, silnik 6A13
waldi-1 - 14-02-2013, 17:39
To niewymieniaj, bo po co, pewnie masz ledwie ponad 200 ty przebiegu
Elmosquito - 14-02-2013, 17:42
ile mam przebiegu tego nie wiedza nawet najstarsi górale, a olej i tak juz kupilem poza tym skrzynia nie chodzi juz tak jak to bylo na poczatku.
waldi-1 - 14-02-2013, 17:47
No niedziw sie, przeciez wszystko sie kiedyś skończy, jak masz ochote to podjedz w sobote, powymieniamy razem
scoratir - 14-02-2013, 18:42
m6riano napisał/a: | odpal silnik,odepnij wąż ze zbiorniczka i poczekaj aż wszystko wyleci..potem wepnij wąż z powrotem i wlej płyn...;-) | Ale w taki sposób wyleci cały olej nawet z maglownicy? Będę się za to zabierał niedługo i dlatego pytam... Korka spustowego chyba nie ma o ile dobrze patrzyłem na maglownicę...
robertdg - 14-02-2013, 18:47
waldi-1 napisał/a: | To niewymieniaj, bo po co, pewnie masz ledwie ponad 200 ty przebiegu |
Zapoznaj sie z informacją zawartą w książce obsługi i nie pisz bzdetów
Elmosquito, Wymiana oleju w skrzyni intuicyjnie, korek spustowy pod krótką półosią, korak zalewowy(on tez oznacza poziom) od strony chłodnicy na prawo od wysprzęglika
Elmosquito - 14-02-2013, 22:18
Dzięki za pomoc, już jestem po zabiegu wszystko banalnie proste. całość nie trwała więcej niż godzinę. Co do śrubek to nie dalo sie nie zauwazyć.
Zhan - 06-08-2013, 09:52
Koledzy, co lejecie do układu wspomagania? Czy można tam wlać DiaQueena SP III, zostawiłem sobie litr na dolewki do skrzyni ale nie ubywa więc mógłbym wykorzystać do wspomagania bo chyba nigdy nie był wymieniany a mam już ponad 330 tys na liczniku.
lichwala - 02-09-2013, 10:50 Temat postu: jaki olej do wspomagania Witam,
dołączam się do pytania kolegi Zhana, pozostał mi Castrol transmax Z z wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów (polecam bo wszystko super chodzi i jest o połowę taniej) i tez chciałbym go użyć do wymiany oleju we wspomaganiu. Znawcy tematu pomóżcie.
[ Dodano: 02-09-2013, 12:43 ]
do naszego miśka płyn powinien spełniać normę DEXRON lub DEXRON II i teraz pytanie jakie to są wymogi, biorąc pod uwagę że to było 20 lat temu, może teraz większość płynów ją spełnia albo się mylę i bardziej chodzi o skład lub lepkość
http://www.olejesamochodo...exron-iii---1l/
ten na pewno można, ale transmax z już pewnie nie
podejrzewam że nikt mi nie potwierdzi na 100% więc nie ma co żydzić i trzeba wydać 22 zł np na takiego OLEJ PRZEKŁADNIOWY MOBIL ATF 220 (czerwony, spełnia normę DEXRON II). Mam rację?
Krzyzak - 02-09-2013, 13:52
lichwala napisał/a: | Znawcy tematu pomóżcie. | znaczy pytasz czy możesz do wspomagania wlać ten Transmax Z? - oczywiście że tak
lichwala - 02-09-2013, 15:52
Tak, pytałem o Transmax Z. A wlewałeś albo słyszałeś żeby ktoś wlał, bo trochę się obawiam, mimo że radzi to sam Krzyżak
Arturek19_01 - 07-09-2013, 22:15
Witam.. Odnośnie wspomagania to mam taki problem że pompa mi wyje cały czas i ciężko się kręci.. Wymieniłem płyn w układzie wspomagania i było wszystko ok... ale przez jakiś tydzień góra dwa.. czyli jakieś 300km i od nowa to samo.. i teraz pytanie czy to napewno wina pompy?? czy możliwe że jakaś inna część w tym układzie.. dodam jeszcze że płyn zaczyna się "gotowa" po przejechaniu gdzieś 4km... proszę o pomoc;)
robertdg - 08-09-2013, 08:22
Skoro płyn się gotuje/pieni to pompa będzie wyć przez obecność pęcherzyków powietrza, Sprawdziłbym elementy układu wspomagania - przewody, rurki, etc., skupiłbym się na listwie kierowniczej. Zakładam, że jak płyn był wymieniony to układ został prawidłowo odpowietrzony
Przypomnij sobie czy wczesniej przypadkiem nie pomyliłeś płynów uzupełniając wspomaganie
|
|
|