To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Zamek bagażnika i maski - Lancer CYxA

Uwex - 27-01-2016, 09:01

Może trochę już siadły gumy odboi ? Wtedy wystarczy je trochę wykręcić i powinno być OK.
qubek999 - 27-01-2016, 09:01
Temat postu: [CY3A 1.8] Problem z zamkiem bagaznika
Kiedy auto złapie wilgoci ( jazda w czasie deszczu) zaczyna sie otwierac i zamykac zamek klapy bagaznika , nawet w czasie jazdy słychac jak sie włącza i wyłącza , i tak kilka naście razy . Problem nawet występuje przy wyłączonym zasilaniu co powoduje rozładowanie akumulatora
Ktoś ma jakieś sugestie ??

dr2ke - 27-01-2016, 10:45

Uwex napisał/a:
Może trochę już siadły gumy odboi ? Wtedy wystarczy je trochę wykręcić i powinno być OK.

Mówisz o tych gumach, które zaznaczyłem na zdjęciu ?

Nie wiedziałem, że można je wykręcać ;-) dziś pokombinuję. Oby tylko później maska dobrze schodziła się ze zderzakiem.

qubek999 - 27-01-2016, 12:32
Temat postu: Klapa bagaznika sportback
:!:
Uwex - 27-01-2016, 17:18

dr2ke napisał/a:
Mówisz o ...
- tak.
dr2ke - 27-01-2016, 17:37

Uwex, pokreciłem, pokombinowałem, maska się uniosła na wysokości tych odboi, a przy zamku nadal stukało, pukało... czyli wyczuwalny luz. Zauważyłem, że w masce osadzone są 3 gumy i podejrzewam, że problem jest z nimi. Ale czy to możliwe, że z biegiem lat się "skurczyły" ? Szczególnie jedna mała, tuż przy zamku, jest lekko luźna w masce.
tyku - 27-01-2016, 17:56

Na masce nie ma możliwości regulacji odbojnikami. Może problem jest w zamku. Jesteś pewien, że stuka maska lub zamek, a nie podpórka maski.
dr2ke - 27-01-2016, 18:12

tyku napisał/a:
Na masce nie ma możliwości regulacji odbojnikami. Może problem jest w zamku. Jesteś pewien, że stuka maska lub zamek, a nie podpórka maski.

Podpórka trzyma się dobrze w swoim uchwycie. Coś jest z maską (zamkiem). Po zamknięciu, złapałem maskę na wysokości kierunkowskazu przedniego, i po użyciu siły (góra-dół) maska stuka. Zrobiłem małą modyfikację, tj. w miejsce, gdzie ląduje środkowy odbojnik maski włożyłem podkładkę gumową i w zasadzie jest ok. Łapiąc maskę na wysokości kierunkowskazu przedniego nie ma już stukania. Jednak jeśli mocno nacisnę na maskę na wysokości zamka to bardzo delikatny stukot nadal słychać. (ale trzeba użyć większej siły).

Chciałbym wymienić gumy w masce na nowe, ale gdzie je kupić ? Nie mam pewności czy to rozwiąże mój problem, ale od czegoś trzeba zacząć ;-)

mmbutuu - 12-01-2017, 15:40
Temat postu: [CY3A 1.8] Problem z bagaznikiem
Witam wszystkich forumowiczow. Mam problem z otwarciem bagaznika. Gdy zamykam z pilota wszystkie zamki dzialaja oprocz zamka bagznika.. nie slychac zeby sie otwieral ani zamykal.. otwarcie tylko od srodka. szukalem schematu bezpiecznikow ale nie znalazlem nic o tym bagazniku.. nie swieci rowniez podswietlanie tablicy.. nie wiem czy jedno z drugim sie laczy. latem dzialal ale gdy temperatura zeszla do -2 (holandia) koniec. amba fatima.. nie wiem co zrobic.. do mechanika nie dam bo mi za sprawdzenie powiedza 50 euro. pewnie za naprawe krzyknal mi taka sume ze w PL cala klape bagaznika bym kupil..
tyku - 12-01-2017, 17:59

mmbutuu, Podobny problem jest opisany na 1 str. :wink:
mmbutuu - 12-01-2017, 20:34

DANKE WELL MAN :)