Zamek bagażnika i maski - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
mobista
Forumowicz BlackMobile.pl
Auto: Kia Cee'd
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-01-2013, 14:15 Zamek bagażnika i maski - Lancer CYxA
|
|
|
Witam kolegów!
Mój Lancerek znowu ma jakąś niespotykaną usterkę - otóż bagażnik sam się otwiera (odblokowuje się zamek). Jutro zawioze samochód na serwis i zaciągnę informacji fachowców na ten temat . |
Ostatnio zmieniony przez tyku 27-01-2016, 10:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 06-01-2013, 14:33
|
|
|
O to ciekawostka! Może coś się dostało w "zamek"?
A poprawnie się zamyka?
Mi z magii to się zdarzyło odkryć podświetlenie bagażnika po około 2 latach użytkowania Lancera |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 06-01-2013, 20:45
|
|
|
To nie magia. Tsza ino podregulować to ucho co zamek łapie. Było ze 4 lata wstecz w którymś temacie. |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 226 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-06-2013, 22:04
|
|
|
Trik to podpowiedz jeszcze jak się to ucho reguluje bo u mnie od wczoraj nagle pojawiła się ta sama usterka. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 04-06-2013, 02:07
|
|
|
najpierw zdejmij plastik z krawędzi bagażnika. Pociągnij pionowo do góry jedną ze stron potem drugą. I odkryje się to coś z uchem, poluzować śruby, trochę pociągnąć do góry, dokręcić, sprawdzić.
Inna opcja, to zdjąć dwie zaślepki nad śrubami po obu stronach ucha odkręć, pociągnąć do góry, dokręcić, sprawdzić. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Lobuz33
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8
|
Wysłany: 04-06-2013, 08:41
|
|
|
Nawet w Auto Świat, ten problem wymienili jako uciążliwa usterkę, którą szybko naprawili w serwisie. Więc jest to chyba popularna choroba sportbacka |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 226 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-06-2013, 18:57
|
|
|
W moim przypadku to nie było ucho zamka bagażnika, a styk na przewodach. Przewody w kostce się utleniły i nie łączyły. Elektryk spiął to na krótko i działa. Zlutowanie dwu kabelków kosztowało mnie 80zł, ale męczył się 2h bo nie mógł dojść co to jest. Raz styk działał, a raz nie łączył. |
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-06-2013, 21:35
|
|
|
kubas napisał/a: | W moim przypadku to nie było ucho zamka bagażnika, a styk na przewodach. |
Aaa... czyli nie klapa Ci się otwierała, a po prostu tylko na wyświetlaczu pokazywało, tak?
Czy elektrozamek klapy się sam włączał? Chociaż, jak by nie było styku, to by się chyba raczej nie otwierał... |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 06-06-2013, 07:04
|
|
|
kubas napisał/a: | Raz styk działał, a raz nie łączył. |
No to tutaj potrzeba "speca od rakiet" normalnie
Proste - albo usterka mechaniczna, albo elektryczna (a z tej drugiej działki to najczęściej styki). |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
Beny_s
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 06-06-2013, 20:14
|
|
|
kubas napisał/a: | W moim przypadku to nie było ucho zamka bagażnika, a styk na przewodach. |
U mnie też była kostka do wymiany (gdzieś pod plastikiem klapy bagażnika), a i ASO sobie za pierwszym razem nie poradziło. Lepiej robić to wcześniej bo później nawet "spec od rakiet" sobie nie poradzi
A to się bagażnik sam otwiera, ale tylko na pierwszy zatrzask a potem już nie działa klamka. Jak się nie otworzy to się nie naprawi, a że kratka jest to trzeba jeździć aż się w kostce ułoży
RalfPi napisał/a: | Proste - albo usterka mechaniczna, albo elektryczna |
Już z takim Panem w ASO też się spotkałem: "na szczęście samochód to skończona liczba części" tylko szkoda, że do dziś nie wiedzą którą wymienić. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 26-07-2014, 20:30 [CY3A 1.8] Klapa bagażnika - otwieranie
|
|
|
Mam problem z klapą bagażnika, dość trywialny - nie otwiera się. Siłownik nie reaguje zupełnie na klapkę otwierania. Można otworzyć tylko od środka mechanicznie. W instrukcji nie odnalazłem żadnego bezpiecznika do klapy bagażnika. Do siłownika dochodzi jakiś niebieski kabelek, na którym jest napięcie ok. 3V..
Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Jaka może być tego przyczyna? Jak zdjąć tą plastikową obudowę z klapy bagażnika osłaniającą ją od wewnątrz?
Z góry dzięki za wszelką pomoc... |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-07-2014, 22:53
|
|
|
Moominek napisał/a: | W instrukcji nie odnalazłem żadnego bezpiecznika do klapy bagażnika | Niestety ale czeka Cię rozbiórka deski przy lewym kolanie kierwocy. Jest tam panel z bezpiecznikami i od tyłu ze stycznikami/przekaźnikami. Jeden (co najmniej) ma zaśniedziałe styki i stąd Twój problem. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 27-08-2014, 09:20
|
|
|
Dzięki Hubert. Udało mi się zdjąć plastiki z tylnej klapy i dostać do siłownika i przełącznika klamki. W zasadzie to nie wiem co pomogło ale po tym zaczęło działać by znów następnego dnia przestać
Te 3V to kabelki od czujnika otwarcia klapy, są dostępne pod klapką przykrywającą awaryjne ręczne otwieranie. Zasilanie siłownika jest jednak głębiej. Na siłownik podawany jest <1s impuls po wciśnięciu klamki.
W tej chwili działa różnie, czasem działa, czasem nie.
Z serwisówki wynika, że jest jeden bezpiecznik wspólny dla klapy bagażnika i wszystkich drzwi ale przekaźniki są oddzielne. Przekaźniki jedynie "dają zezwolenie" na zadziałanie siłowników.
Czyli powinienem uwolnić ten panel i dobrać się do niego od tyłu?
Pozdrawiam |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-08-2014, 11:50
|
|
|
Przy tzw. okazji mała podpowiedź - jeden z moich Klientów musiał wymienić wiązkę bo wg ASO na Toruńskiej - "zgniła". |
Just think...
. |
|
|
|
 |
dr2ke
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan 1.8 143 KM '08
|
Wysłany: 26-01-2016, 22:09 [CY3A 1.8] Luz na zamku przedniej klapy (maski)
|
|
|
Dziś zauważyłem, ze przy zamkniętej masce silnika jest luz. Nie jest duży ale, jednak jest. Wydaje mi się, że na zamku. (innej opcji nie widzę).
Na 99,9% a właściwie na 100% jestem pewien, że wcześniej takiego luzu nie było. Jak to jest u Was ? I co z tym zrobić ? |
_________________ forever young |
|
|
|
 |
|