Nasze Miśki - CA4A Błękitne Malibu
Tomek - 14-01-2013, 10:42
antena w CA rozumiem ma się wysuwać ręcznie, nie?
u mnie albo się nie wysuwa w ogóle albo zamarzła
i ogólnie radio nie zbiera sygnału, mam nadzieje, że to tylko kwestia podpięcia anteny
Tomek - 14-01-2013, 11:20
ozzy89 napisał/a: | Dostałem kamieniem w nią i wymieniłem na nową. |
właśnie teraz studiuję twój temat na Coltmani i doszedłem do szyby
jak przedwczoraj jechałem to coś mi się właśnie ta szyba zbyt ładna wydawała
tresorex - 14-01-2013, 12:26
Antena w CA jest wysuwana ręcznie
ps. Teraz mamy podobny zestaw aut
Tomek - 14-01-2013, 12:41
tresorex napisał/a: |
ps. Teraz mamy podobny zestaw aut |
ale kolorystycznie masz na odwrót
kiedyś (już jakiś czas temu) pisałem na forum, że marzyłoby mi się mieć pod domem EA5A i CA4A, i dzięki sprzyjającym okolicznościom mam
Plany póki co mam takie:
1. Wizyta u Leszka w następną środę, kontrola wszystkie co się da, głównie zawieszenia
2. Zakupy
Płyny ustrojowe:
- Valvo 10W40 (tylko jaki ?)
- Olej do skrzyni (w Galu mam Texaco MTF94, tutaj też taki nalać ??) - ile litrów ?
- płyn hamulcowy + sprzęgła - ile w sumie ? i jaki ? planuje dot4
- płyn chłodzący Dynagel
- filtr oleju (mam w domu Knecht OC 196 - będzie pasował?)
- filtr powietrza
- sprzęgło (na 99%)
- trochę tego, trochę tamtego
3. Wymiany + regulacja wszystkiego po kolei
wszelkie porady, co i jak, co jeszcze wymienić i sprawdzić mile widziane
Pytanie do ozzyego - jakie tam były świece (wiem, że Denso) i kiedy dokładnie wymieniane, przy jakim przebiegu.
Jakie notowałeś ostatnio spalanie ? w dychu się to zmieści w mieście ??
tresorex - 14-01-2013, 12:49
Pozaglądaj na podwozie. Zwróć uwagę czy jest rdza pod plastikowymi osłonami tam gdzie pasażerowie tylnej kanapy mają pięty. To samo w błotnikach przednich między kołem a kabiną i z tyłu w rynience przed kołem. Tam lubi rdzewieć.
I sprawdź czy nie ma wody w kole zapasowym. Uszczelki w światłach lubią się zamienić w popiół i przepuszczają wodę do bagażnika
Mój gal jest srebrny a nie błękitny
Tomek - 14-01-2013, 12:52
tresorex napisał/a: | Pozaglądaj na podwozie. Zwróć uwagę czy jest rdza pod plastikowymi osłonami tam gdzie pasażerowie tylnej kanapy mają pięty. To samo w błotnikach przednich między kołem a kabiną i z tyłu w rynience przed kołem. Tam lubi rdzewieć. |
rdza to już osobny temat
mamy to mniej więcej przeglądnięte
ale to temat na wiosnę, albo lato
tresorex napisał/a: |
I sprawdź czy nie ma wody w kole zapasowym. Uszczelki w światłach lubią się zamienić w popiół i przepuszczają wodę do bagażnika
|
zaglądałem tam raz, wody nie było
tresorex napisał/a: | Mój gal jest srebrny a nie błękitny |
wiem, wiem
chodziło mi o jasne/ciemne
tresorex - 14-01-2013, 12:54
Jeśli nie ma dużo rdzy to tylko lać i jeździć
Andrew - 14-01-2013, 15:15
Gratuluję nabytku i oby się sprawował
ozzy89 - 14-01-2013, 18:02
tomek84 napisał/a: | u mnie albo się nie wysuwa w ogóle albo zamarzła |
pewnie zamarzła, choć ja ją tylko raz wyjmowałem, żeby sprawdzić czy jest w aucie słucham jedynie muzyki z CD.
tomek84 napisał/a: | ogólnie radio nie zbiera sygnału, mam nadzieje, że to tylko kwestia podpięcia anteny |
antena musiała wypaść z gniazda jak wkładałem tp radio. Ono w ogóle jakoś dziwnie tam pasuje, CD jako tako też odtwarza, ale zainwestowałbym w coś lepszego, bo to nie potrafi wykorzystać tych fabrycznych 6 głosników
tomek84 napisał/a: | jak przedwczoraj jechałem to coś mi się właśnie ta szyba zbyt ładna wydawała |
nie widziałem sensu pchania się w używkę. Tym bardziej, że wszystko sobie w pracy załatwiłem
tomek84 napisał/a: | Valvo 10W40 (tylko jaki ?) |
Motula nie chcesz zostawić ? Jakość jest ta sama. Zalewałem go kilkukrotnie do tego silnika i było ładnie złociście pod pokrywą zaworów. Jak chcesz Valvo, to Max Life. Dziś kupiłem za 110 zł baniak 5l do GTi
tomek84 napisał/a: | Olej do skrzyni (w Galu mam Texaco MTF94, tutaj też taki nalać ??) - ile litrów ? |
wg manuala: 75W-90 lub 75W-85W, ponoć koniecznie GL-4. 1,8 l
tomek84 napisał/a: | płyn hamulcowy + sprzęgła - ile w sumie ? i jaki ? planuje dot4 |
wymieniałem na nowe w zeszłym roku
tomek84 napisał/a: | płyn chłodzący Dynagel |
zalewałem nowy jak robiłem uszczelkę pod głowicą w lipcu '12
tomek84 napisał/a: | jakie tam były świece (wiem, że Denso) i kiedy dokładnie wymieniane, przy jakim przebiegu |
Denso K20PR-U11, czyli standard. Możesz je już śmiało wymienić na nowe, mogą mieć ok. 15 tys. km, ale dokładnie nie pamiętam.
tomek84 napisał/a: | Jakie notowałeś ostatnio spalanie ? w dychu się to zmieści w mieście ?? |
Nigdy mi nie spalił więcej niż 8,7 l/100 km a lubię sobie podeptać. 1.3 mi paliło 7,5, a GTi łyka 9,5 Myślę, że możesz być spokojny o niskie 9l/100 km w mieście a może nawet mniej
Marcin-Krak - 14-01-2013, 19:59
Na temat wycieraczek z tego co pamiętam już kiedyś była cała dyskusja i (mogę się mylić) działanie w tej kwestii niestety niewiele poprawia
Co do tych wszystkich części i płynów (nie mam żadnej prowizji z tego:D) - ale Leszek nie jednego Colta robił, więc wie co i jak i jak to On nie weźmie najtańszego szajsu, a sam, jak się dogadasz załatwi wszystko w całkiem rozsądnych cenach.
Odpada Ci reklamowanie jakby się okazało, że coś jednak nie jest takie, jak być powinno.
Trzeba zrobić spota i powinieneś pojawić się nowym nabytkiem - dawniej to Ca0 przeważało na spotach
BTW: Wiesz o czymś takim?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14769
Jogurt - 14-01-2013, 23:26
tomek84, porządny sprzęt nabyłeś.
Marcin-Krak napisał/a: | Czy bardzo niedyskretnym pytaniem będzie o cel nabycia |
Cytując klasyka:
Będę nim jeździł jak rekin pójdzie na złom
Tomek - 15-01-2013, 08:31
ozzy89 napisał/a: |
antena musiała wypaść z gniazda jak wkładałem tp radio. Ono w ogóle jakoś dziwnie tam pasuje, CD jako tako też odtwarza, ale zainwestowałbym w coś lepszego, bo to nie potrafi wykorzystać tych fabrycznych 6 głosników |
no raczej będę się rozglądał za czymś nowym
ozzy89 napisał/a: | Motula nie chcesz zostawić ? Jakość jest ta sama. Zalewałem go kilkukrotnie do tego silnika i było ładnie złociście pod pokrywą zaworów. Jak chcesz Valvo, to Max Life. |
do Motula nie mam przekonania
w Galancie sprawiał się gorzej niż Valvo, poza tym jeden z częściej podrabianych olei
Zastanawiam się nad Durablendem albo All Climate (to chyba coś nowego)
ozzy89 napisał/a: | Dziś kupiłem za 110 zł baniak 5l do GTi
|
10w40 ??
przecież to chodzi już poniżej 80 zł
ozzy89 napisał/a: |
wg manuala: 75W-90 lub 75W-85W, ponoć koniecznie GL-4. 1,8 l |
Texaco ma też taki olej, ale gorzej z dostępnością.
Zakupię Valvo 75w90
czy GL-5, to jest klasa lepiej od GL-4 i można też zalać?
czy tylko GL-4?
ozzy89 napisał/a: | wymieniałem na nowe w zeszłym roku |
ozzy89 napisał/a: | zalewałem nowy jak robiłem uszczelkę pod głowicą w lipcu '12 |
to nie są żadne koszty, więc mu nie zaszkodzi
zwłaszcza, że Dynagel mam w domu
a jedynie płyn hamulcowy trzeba kupić
ozzy89 napisał/a: | Denso K20PR-U11, czyli standard. Możesz je już śmiało wymienić na nowe, mogą mieć ok. 15 tys. km, ale dokładnie nie pamiętam.
|
takie właśnie chciałem kupić, to kupię
ozzy89 napisał/a: | Nigdy mi nie spalił więcej niż 8,7 l/100 km a lubię sobie podeptać. 1.3 mi paliło 7,5, a GTi łyka 9,5 Myślę, że możesz być spokojny o niskie 9l/100 km w mieście a może nawet mniej |
to będzie dobrze
jaką pojemność ma bak paliwa, który jest obecnie w aucie?
Marcin-Krak napisał/a: | Na temat wycieraczek z tego co pamiętam już kiedyś była cała dyskusja i (mogę się mylić) działanie w tej kwestii niestety niewiele poprawia |
super, dzięki
Marcin-Krak napisał/a: | Co do tych wszystkich części i płynów (nie mam żadnej prowizji z tego:D) - ale Leszek nie jednego Colta robił, więc wie co i jak i jak to On nie weźmie najtańszego szajsu, a sam, jak się dogadasz załatwi wszystko w całkiem rozsądnych cenach.
Odpada Ci reklamowanie jakby się okazało, że coś jednak nie jest takie, jak być powinno. |
niby tak, ale jakoś zawsze do Leszka jeżdżę z częściami
chyba, że czegoś nie mogę znaleźć
Marcin-Krak napisał/a: |
Trzeba zrobić spota i powinieneś pojawić się nowym nabytkiem - dawniej to Ca0 przeważało na spotach |
nie ma problemu, jak dla mnie
ale "spot w Małopolsce" to jak oksymoron
nie wiedziałem, ale już wiem,
dzięki Marcin
Jogurt napisał/a: | Będę nim jeździł jak rekin pójdzie na złom |
z całym szacunkiem do CA, ale EA to to nie jest i nigdy nie będzie
ogólnie stanem i kondycją to daleko odbiega, a jest tylko 5-6 lat starszy
Jogurt napisał/a: | tomek84, porządny sprzęt nabyłeś. |
ANDREW napisał/a: | Gratuluję nabytku i oby się sprawował |
fj_mike napisał/a: | No to gratuluje przecinaka Tomku |
krzychuzzz napisał/a: | Gratuluję nowego nabytku. |
Juiceman napisał/a: | Tomku Gratuluje nowego nabytku oby się sprawował |
Hugo napisał/a: | Poza tym gratuluję. |
sveno napisał/a: | No to gratulacje |
Dziękuję wszystkim, w zamian proponuję przejazd na zlocie
Hugo - 15-01-2013, 08:50
tomek84 napisał/a: | czy tylko GL-4? | Tylko GL-4.
tresorex - 15-01-2013, 09:38
tomek84 napisał/a: | jaką pojemność ma bak paliwa, który jest obecnie w aucie? |
Bak w CA0 ma 50l pojemności. Rezerwa zapala się (zaświeca się i gaśnie) przy ok 10l, świeci się na stałe przy ok 7l.
I nie ma co ufać wskaźnikowi... jak jest pod korek to przez pierwsze 100-150km lekko spadnie a później spada normalnie do ok 1/4, a końcówka leci jakby był wir w baku
Ps. gdybyś szukał jakiś pierdółek do CA0 to mam jakieś pozostałości u siebie (szukaj w dziale sprzedam na CM)
Tomek - 15-01-2013, 09:44
tresorex napisał/a: | Bak w CA0 ma 50l pojemności. Rezerwa zapala się (zaświeca się i gaśnie) przy ok 10l, świeci się na stałe przy ok 7l. |
pisałem "bak paliwa, który jest obecnie w aucie? ", bo mam bak z GTI, a ten nie wiem czy nie jest lekko większy
tresorex napisał/a: | I nie ma co ufać wskaźnikowi... jak jest pod korek to przez pierwsze 100-150km lekko spadnie a później spada normalnie do ok 1/4, a końcówka leci jakby był wir w baku
|
u mnie zupełnie inaczej
zatankowałem do pełna, przejechałem ze 160-170 km i jest 3/4 baku
pojutrze przejadę się do pracy i z powrotem i zatankuje do pełna
tresorex napisał/a: | Ps. gdybyś szukał jakiś pierdółek do CA0 to mam jakieś pozostałości u siebie (szukaj w dziale sprzedam na CM) |
trochę elementów wnętrza i komory silnika się przyda
ale to będę pewnie ogarniał na wiosnę
|
|
|