To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Pajero 2.8 super select

Rander - 29-10-2017, 23:57
Temat postu: Re: Mrugają kontrolki od przodu przy ustawieniu 2H
OnesAndZerosPL napisał/a:
Mam dokładnie taki sam objaw co u kolegi mattuss12.

Z tego co sie dowiedziałem po konsultacjach telefonicznych to jest tam układ podciśnienia do załączania "sprzęgiełek". Prawdopodobnie nie odbija coś, co mechanik nazwał "grzybkiem".
Gdy delikatnie wpompowałem trochę powietrza w instalacje to chyba udało mi się ustawić tzw. wolne koło. Czyli niby przód rozpięty, ale czy zapina spowrotem obie osie na 4H to nie jestem pewien.

Sprawdź przewody powietrzne. Prawdopodobnie gdzieś masz nieszczelność.

Cytat:
Problem główny jednak pozostaje ten sam. Mruganie lampek przód przy ustawieniu na 2H.
Pytanie zatem pozostaje otwarte do użytkowników PII +SS. Jak to poprawnie zdiagnozować oraz czy nie lepiej na przyszłość zmienić to na manualne sprzęgiełka (aby obejść ten układ podciśnienia, który pewnie i tak bedzie szwankował).

Nie lepiej.
To jest układ w zasadzie niezawodny. Nie ma sensu go psuć.

mattuss12 - 02-11-2017, 22:25

U mnie temat rozwiązany przez zaślepienie jednego z "wolnych" przewodów powietrznych, dzięki za wskazówki.

Teraz tylko pytanie - czemu ten jeden jest luźny i trzeba go zaślepiać? Czy on jednak nie powinien być gdzieś wpięty...? Wychodzi spod intercoolera, w weekend postaram się zrobić zdjęcia.

Czy ktoś z Was posiada schemat kompletnego połączenia tych przewodów z resztą osprzętu/czujnikami? Pomijam stronę catcar.info bo akurat ten element ciężko mi tam rozkminic.

OnesAndZerosPL - 12-11-2017, 18:53
Temat postu: Układ podciśnienia przełączanie napedu 2H-4H
mattuss12 napisał/a:

Teraz tylko pytanie - czemu ten jeden jest luźny i trzeba go zaślepiać? Czy on jednak nie powinien być gdzieś wpięty...? Wychodzi spod intercoolera, .

W nawiązaniu do tematu to udało mi się wyjaśnić, ze te niby wolne przewody to mogą być tzw. odpowietrzniki (HOSE,FR DIFF BREATHER).

Polecam schematy referencyjne z połączeniami układu podciśnienia:

http://catcar.info w czesci 26 FRONT AXLE 26-140 FRONT AXLE FREEWHEEL
CLUTCH

mattuss12 - 17-12-2017, 22:23

Ok, generalnie łapki gasną kiedy chce, zapalają też;) Ale jest szansa że przez te przewody może nie robić jedno koło z przodu? Czy to już bardziej sprzegiełko? Bo prawe pomaga wyjeżdżać, a lewe jakoś się nie kwapi. Chociaż na sypkim jak się ruszy ostrzej to zamieli
U-96 - 20-12-2017, 08:29

Mattuss
O jakim sprzęgiełku Ty piszesz w SS ?
:?

Pozdr.