To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czujnik poziomu oleju, zółta kontrolka poziomu oleju

Hugo - 09-01-2014, 12:37

adamek90 napisał/a:
Możliwe to że nie mam czerwonej kontrolki od oleju ?
Musi być. W każdym Galancie jest. Możliwości są dwie: albo ktoś odłączył tą kontrolkę albo żarówka się przepaliła.
polaff - 09-01-2014, 12:43

pewnie masz spaloną żarówkę.
Nawet w traktorze jest czerwona kontrolka od ciśnienia oleju.

jAZZMAN - 09-01-2014, 14:05

Nie wydaje się aby to było możliwe.

Wg mnie musi być czerwona kontrolka.....

A co do mojej żółtej, to nie mam czujnika :shock: Dziura po czujniku w misce szczelnie załatana ;)

Kilobajt - 12-01-2014, 11:44

Mógł by ktoś podać numer części tego czujnika poziomu oleju? Szukam w necie i nie umiem znaleźć.
Juiceman - 12-01-2014, 11:56

kiepsko szukasz nawet na forum o tym było :

MD302293

Kier - 24-09-2014, 17:45
Temat postu: [EAxA] Zapalająca się kontrolka oleju.
Witam, mam problem z zapalającą się kontrolką poziomu oleju (Galant 99, 2.5 V6 manual). Zmieniałem popychacze i olej i znajomy polecił mi środek do czyszczenia silnika i konserwacji popychaczy, który też zakupiłem i wlałem. Nie wpłynęło to negatywnie na pracę silnika ani olej (jak nie brał tak i nie bierze), ale zaczęła mi się zapalać przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością kontrolka poziomu oleju. Zlałem olej zmieniłem filtr i sprawdziłem pompę - wszystko było ok. Przepuściłem olej przez "pończochę" i zebrałem cały "syf" który był. Żaden z zabiegów nie pomógł. Jadąc ze stałą prędkością kontrolka poziomu oleju zapala się i świeci. Kiedy przyspieszam, bądź zwalniam gaśnie i póki jadę niejednostajnie przeważnie nie zapala się (no chyba, że hamuję silnikiem). Rzeczy wcześniej wspomniane i czujnik wykluczam, bo przy czujniku raczej świeci non-stop. Czy ktoś miał podobny problem, bądź wie co może być przyczyną? Poziom oleju też jest w normie. Z góry dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 24-09-2014, 18:38 ]
Skoro było, czy mógłby ktoś podesłać mi link do tematu?

jAZZMAN - 30-09-2014, 13:36

Kier, troszkę wyżej stoi napisane, że czujnik poziomu ma numer
Juiceman napisał/a:
MD302293
wpisz ten numer w googlach i zobacz jak wygląda czujnik. Na moje oko to pływak. Może jednak tu jest problem?
Z Twojego opisu wnioskuję, że może być to mechaniczna usterka czujnika (zgaduję) ponieważ jak zmieniasz przeciążenie auta (zwalniasz przyspieszasz) to buda się buja i pływak zaskakuje.....

To tylko moja teoria spiskowa.

Wcześniej odepnij przewody od czujnika i zobacz czy złącza jest sucha, czysta i nie połamana, późnej podążaj za wiązką z przewodami i zobacz czy nigdzie się nie przytarła.

nix - 23-12-2014, 21:02

ja natomiast mam problem z podświetlającą się na jałowych obrotach(często spadających i związanych z tym drganiami silnika) kontrolką ciśnienia oleju (czerwona). Czy tu też winny może być czujnik? (okrągły z jednym pinem od strony grodzi).

Tego typu jak tutaj, tylko który z nich to ten? Jak dojść do tego po tych numerach?

Dread87 - 24-12-2014, 16:27

Miałem podobnie w dieslu, sprawdz czy smok olejowy jest czysty, bo oleju mozesz mieć dosc duzo, a zapchany smok nie jest w stanie zaciagnac oleju do pompy
banangti - 07-08-2015, 23:17

Siemka,
dzisiaj na trasie przy dynamicznym rozpędzaniu zerwał mi się pasek alternatora. Od razu zapaliła się kontrolka ładowania.
Z kontrolką ładowania zapaliła się również pomarańczowa kontrolka w prawym górnym rogu z rysunkiem takim jak na ciśnieniu oleju. O ile dobrze wyczytałem to kontrolka od poziomu oleju. Czy jest opcja, że zerwany pasek urwał czujnik albo kabel od czujnika? Bo innego powiązania chyba między tymi układami nie ma?

dmi - 07-08-2015, 23:51

sorki za lekki offtopic..

Mi 2 dni temu zapaliła się ta kontrolka

paliła się przez dosłownie 5min, przejechalem w tym czasie moze kilometr( korki w mieście ), zgasiłem auto i po 40min pojechałem dalej i do dziś się nie wyświetla, jakieś pomysły ? Pompa paliwa ?

Hugo - 08-08-2015, 00:30

banangti napisał/a:
Czy jest opcja, że zerwany pasek urwał czujnik albo kabel od czujnika?
Tak, to bardzo prawdopodobne.
dmi napisał/a:
Mi 2 dni temu zapaliła się ta kontrolka
To kontrolka CE (Check Engine). Sygnalizuje, że coś nie działa prawidłowo. Zewrzyj spinaczem piny 1 z 4 w złączu diagnostycznym. przekręć kluczyk w pozycję ACC i kontrolka wymruga Ci kod błędu.
polaff - 08-08-2015, 08:21

dmi, masz lpg?
dmi - 08-08-2015, 10:57

Dzięki za info,wymrugam błędy ale nie dziś, lpg na pokładzie.
Pi0trek - 08-08-2015, 13:14

Kier napisał/a:
Jadąc ze stałą prędkością kontrolka poziomu oleju zapala się i świeci. Kiedy przyspieszam, bądź zwalniam gaśnie i póki jadę niejednostajnie przeważnie nie zapala się (no chyba, że hamuję silnikiem). Rzeczy wcześniej wspomniane i czujnik wykluczam, bo przy czujniku raczej świeci non-stop. Czy ktoś miał podobny problem, bądź wie co może być przyczyną? Poziom oleju też jest w normie. Z góry dziękuję za pomoc.

U mnie też jest poziom oleju w normie a kontrolka się zapala, szczególnie jak sobie pyrkam na trasie, te 90/godz na piątce. Gdy przygazuje, nawet wciskając sprzęgło i gazując to kontrolka gaśnie, u mnie to pewnie jest spowodowane tym, że mam powykrzywianą miskę (uroki polskich dróg) ;) jest to sprawa na tyle denerwująca, że się skupić nie mogę na drodze jak widzę, że kontrolka się świeci :)