Carisma - Techniczne - brak obrotow na zimnym silniku 1.6 16 v
plecho1 - 04-07-2013, 22:14
Pod wpływem temperatury materiały się rozszerzają, przy rozgrzanym silniku może być inaczej jak przy delikatnie chłodniejszym. Według Twojego opisu wydaje mi się, że rozrusznik pracuje ale ślizga się w nim sprzęgiełko łączące silnik rozrusznika z kołem zamachowym silnika. Najlepiej nagraj dźwięk rozrusznika występujący przy odpalaniu kiedy występuje ten problem i zamieść np. na youtube wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
marko81 - 16-07-2013, 16:17
Kolego,wyreguluj zawory.Jak na ciepłym silniku dochodzi do normy to poprostu niemasz ssania, a za ssanie odpowiada komputer ktury daje impuls do silnika krokowego
peterdelara - 24-07-2013, 12:54
@ Barbara
Z tym bzzz też tak miałem i to był rozrusznik. W moim przypadku szczotki się nierówno zdarły, jedna była ok a drugiej prawie brak i jak było wilgotno to palił ok a jak się osuszyło to już nie Spec za diagnozę i naprwę wzią 150 zl
herayo - 29-07-2013, 01:04
U mnie też jak zimny silnik to gaśnie i na dodatek bardzo nim trzęsie, musze noge na gazie trzymac, komputer tez mi wyswietla blad sondy lambda. Jak silnik złapie temperature to wszystko jest OK. Kiedys przeczytałe, ze może to być wina grałki w sondzie, ponieważ taka sonda działa od pewnej temperatury, a na początku to nie spaliny ją podgrzewają tylko specjalna grzałka, tak wywnioskowałem, ze popsuta grzałka sprawia, ze sonda nie dziala i nie steruje krokowcem, dopiero jak zlapie temp. to zaczyna dzialac. Nie wiem czy dobrze mysle.
robertdg - 29-07-2013, 06:45
Sprawdź czujnik temperatury silnika dla ECU (taki z dwoma pinami niedaleko termostatu)
herayo - 01-08-2013, 23:07
jak go sprawdzić domowymi sposobami?
Rob600 - 05-08-2013, 11:04
Z tym samym problemem zmagam się od 1,5 roku wymienione wszystko co tylko sam potrafiłem: krokowiec, przepływka, lambda, czujnik położenia przepustnicy wraz z przepustnicą. Ostatnio nawet byłem u naszego klubowego mechanika Leszka (drobne naprawy niezwiązane) i diagnoza problemu braku ssania: problem z kompem (sterowanie silnikiem krokowym) niestety z braku czasu mojego i braku części na miejscu u Leszka auto odebrane czekam teraz na paczkę z komputerem i mam nadzieję rozwiązanie mojego problemu. Który mam nadzieję nie ma nic wspólnego z instalacją elektryczną. Sprawdzić u siebie to można poprzez zdemontowanie krokowca i na ręce sprawdzenie czy po przekręceniu kluczyka zaczyna ładnie działać.
@Paczka przyszła auto chodzi jak ta lala
Pozdro i powodzenia
|
|
|