Pajero III - Elektryczny podgrzewacz wstępny bloku silnika
Nesene - 13-11-2016, 09:20
u mnie na dole deski jest przycisk Heat rozumiem że to do tej grzałki o której piszecie, tylko problem ze jakoś efektów nie czuję. Jak sprawdzić czy to działa?
Georg - 13-11-2016, 15:31
bluecd napisał/a: |
Czy ten otwor w bloku wymaga gwintowania czy to w miare prosty montaz? |
Wygląda na to, że sam montaż jest prosty: wyjęcie zaślepki, włożenie grzałki i dociągnięcie śrubą "pazurków". Natomiast nie wiem, jakie jest podejście do boku silnika.
bluecd - 14-11-2016, 00:22
ALe to jednak najwyrazniej grzalka na kabel sieciowy 220V, za tania i za prosta zeby sterowac takim pradem na 12V.
Georg - 14-11-2016, 11:09
To może coś z tych grzałek:
https://www.google.pl/sea...NSSgHqjkicCM%3A
...wystarczy wpiąć w obieg płynu chłodzącego i zasilić nieco mocniejszym przekaźnikiem.
bluecd - 14-11-2016, 18:57
P IV ma webasto w opcji? Pasowaloby do naszego? Ktos-cos?
http://doc.webasto-russia...007_3.2_d_E.pdf
ruks - 16-11-2016, 07:28
Fabrycznie chyba nie bylo, przynajmniej jak szukalem auta to zdarza się niezwykle rzadko i raczej nie jest to montaż fabryczny. Ja mam takie położone przez poprzedniego właściciela i jest rewelacyjne. Nawet nie wyobrażam sobie diesla bez tego wynalazku. W drugim aucie sam zakładałem i w zasadzie teraz nie wiem co to skrobaczka do szyb Pewnym minusem są koszty ale komfort jest niesamowity. Polecam sterowanie przez GSM, ja akurat nie mam ale jest najbardziej uniwersalne.
bluecd - 17-11-2016, 12:21
ruks napisał/a: |
Fabrycznie chyba nie bylo, przynajmniej jak szukalem auta to zdarza się niezwykle rzadko i raczej nie jest to montaż fabryczny. Ja mam takie położone przez poprzedniego właściciela i jest rewelacyjne. Nawet nie wyobrażam sobie diesla bez tego wynalazku. W drugim aucie sam zakładałem i w zasadzie teraz nie wiem co to skrobaczka do szyb Pewnym minusem są koszty ale komfort jest niesamowity. Polecam sterowanie przez GSM, ja akurat nie mam ale jest najbardziej uniwersalne. |
Ale to grzeje wnetrze a nie silnik?
TangoKK - 17-11-2016, 16:59
Ja mam webasto, grzeje zarówno silnik jak i kabinę odpalane na pilota
bluecd - 17-11-2016, 21:04
TangoKK napisał/a: | Ja mam webasto, grzeje zarówno silnik jak i kabinę odpalane na pilota |
Dasz konkretny typ/marke/model czy to obojetne bo dobieraja do autka?
robek295 - 19-11-2016, 10:38
TangoKK napisał/a: | Ja mam webasto, grzeje zarówno silnik jak i kabinę odpalane na pilota |
ja mam odpalanie auta na pilota juz sie z tym uporalem i podlaczylem jestem mega zadowolony z tego, wczesniejszy system chyba byl wadliwy bo sie przepalaly przekazniki w centralce dwie sztuki padly czyli nie warto kupowac pierwszego lepszego
ruks - 23-11-2016, 07:51
bluecd napisał/a: | ruks napisał/a: |
Fabrycznie chyba nie bylo, przynajmniej jak szukalem auta to zdarza się niezwykle rzadko i raczej nie jest to montaż fabryczny. Ja mam takie położone przez poprzedniego właściciela i jest rewelacyjne. Nawet nie wyobrażam sobie diesla bez tego wynalazku. W drugim aucie sam zakładałem i w zasadzie teraz nie wiem co to skrobaczka do szyb Pewnym minusem są koszty ale komfort jest niesamowity. Polecam sterowanie przez GSM, ja akurat nie mam ale jest najbardziej uniwersalne. |
Ale to grzeje wnetrze a nie silnik? |
U mnie grzeje i to i to ale są wersje z zaworem że możesz przestawiać czy chcesz samo wnętrze czy silnik też. Przejrzałem teraz ten pdf i u mnie jest właśnie tak zainstalowane jak tam na zdjęciach więc może to i fabryczny montaż. Mam termo Top C
bluecd - 09-01-2017, 15:22
Krzyzak napisał/a: | wojtyszka napisał/a: | rano wsiadasz masz cieplutki samochod | jakby co, to chętnie sprzedam swoją "farelkę" DEFA - jak cała reszta nie nadaje się do tego co reklamują w folderach
chcesz porządnie to tylko coś w stylu WEBASTO 5kW
te DEFA 500W = szkoda kasy |
Zamierzam wstawic DEFA 1400W, takie to slabe czy jak?
mielec - 31-01-2017, 22:01
Witam.
Podgrzewacz o którym mowa wyżej (fabryczny) posiadam. Włącznik poniżej kierownicy po jej prawej stronie. Uruchamia się jedynie po przestawieniu kierunku nadmuchu powietrza na nogi.
Ciepłe powietrze idzie zaczyna iść do kabiny nieco szybciej.
zeeb - 07-02-2017, 11:53
Też mam wersję fabryczną. Jeszcze 3-4 lata temu działało kapitalnie. Przy -10 ciepełko zaczynało lecieć po ok kilometrze. Teraz jest słabiutko. Niby jeszcze coś tam daje ale to już nie to. Generalnie misiek zaczął słabo grzać. Trzeba spoooro przejechać żeby osiągnął normalną temperaturę.
mielec - 09-02-2017, 21:17
Dobrze było by sprawdzić termostat. Koszt niewielki a poprawa w chłodzeniu olbrzymia. Nie jestem pewien ale powinno też pomóc przy używaniu dodatkowych urządzeń grzewczych.
|
|
|