To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zdechł i nie chce zapalić.

Krzyzak - 23-08-2013, 08:19

Carollus napisał/a:
jak się dłużej kręci to zapala się pomarańczowa kontrolka z silnikiem
na 100% martwy czujnik położenia wału, pod zębatką rozrządu na wale jest, ok. 250 zł używany kosztuje
Carollus - 26-08-2013, 23:56

Niestety nie mam pieniędzy aktualnie żeby podłączyć pod komputer. Ale byłem u paru mechaników i kilku powiedziało, że ponoć wadą techniczną tego silnika jest aparat zapłonowy. Co wy o tym myślicie? Oczywiście zaciągnę samochod na kanał i sprawdzę ten czujnik położenia wału. Ale orientujecie się ewentualnie ile może kosztować aparat zapłonowy?
ivan1977 - 27-08-2013, 00:22

Kolego aparat zapłonowy to był w maluchu i w astrze 93 padł ci czujnik położenia wału ale ty najwidoczniej nie chcesz usunąć problemu tak więc korzystaj dalej z pomocy pseudo mechaników którzy twierdzą że mamy aparat zapłonowy
OBERST - 27-08-2013, 00:31

Po co ty tak kombinujesz , jeździsz po jakichś magikach co ci bzdury opowiadają .
ivan1977 i Krzyzak chyba dość jasno napisali że to czujnik położenia wału jest walnięty ,jak boisz się i nie ufasz starym wyjadaczom :) to wejdź na forum regionalne , spytaj może ktoś z twoich stron ma taki czujnik pożyczyć na próbę .
Kilka postów wcześniej podałem ci link, gdzie masz info jak wymrugać kody błędów i niepotrzebny ci do tego komputer , zwierasz piny 1 z 4 w złączu OBD , włączasz zapłon - kontrolka silnika wymruguje błędy równocześnie z ABS.

Jeszcze się pochwal ile zapłaciłeś za te mądrości pseudo mechaników :)

Carollus - 27-08-2013, 00:44

Nie chce kombinować. Nie znam się aż tak dobrze, wiec biorę każdą możliwość pod uwagę. I nie wiem jak w twoich stronach, ale w moich za pytanie się nie płaci... Myślę, że po to jest takie forum, żeby znaleźć odpowiedz, a ja tylko piszę co mi powiedziano. To chyba nic złego, że chcę się podzielić tym co usłyszałem i skonsultować z innymi...
arturj123 - 27-08-2013, 00:51

Carollus napisał/a:
Niestety nie mam pieniędzy aktualnie żeby podłączyć pod komputer. Ale byłem u paru mechaników i kilku powiedziało, że ponoć wadą techniczną tego silnika jest aparat zapłonowy. Co wy o tym myślicie? Oczywiście zaciągnę samochod na kanał i sprawdzę ten czujnik położenia wału. Ale orientujecie się ewentualnie ile może kosztować aparat zapłonowy?

Tutaj masz opis jak odczytać błędy z komputera.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245

Musisz namierzyć taką kostkę-złącze:
http://www.fotosik.pl/pok...913687189a.html

Zwierasz piny 1-4 i wym-rugujesz błędy.

A jak chcesz się bawić w zabawy to pewnie zapłon: to 2xfajkocewki (po ok.150zł sztuka), przewody WN (ok.100zł), świece od 10zł sztukax4.

"W tych silnikach wadą jest aparat zapłonowy" - "mechanicy" jak widzą coś innego jak Golf, Passat, Astra to lekko popadają w panikę, stąd takie teorie :twisted:

ivan1977 - 27-08-2013, 00:56

Jeżeli sie nie znasz to wez pod uwage wypowiedzi forumowiczów którzy znaja te silniki praktyczne od podszewki i teorie o aparacie zapłonowym uznaja jako opowiesci znudzonego mechanika kolego rozbierz te obudowe rozrzadu i sprawdz czujnik ponadto wymrugaj błedy i bedzie wszystko wiadomo a nie zaczynasz od tyłka strony jeżdzac po mechanikach i wysłuchiwaniu bzdur
Carollus - 27-08-2013, 00:57

A czym złączyć piny?

Nie wiem o co ci chodzi? Uraziłem cię jakoś, że zadałem pytanie mechanikowi... Może gada głupoty, ale w tej chwili pytam się was. Może cie to pocieszy...

ivan1977 - 27-08-2013, 01:00

kawałkiem kabla lub poprostu spinaczem
arturj123 - 27-08-2013, 01:01

Trzeba kupić specjalny przyrząd, poszukaj gdzieś na ebay-u, prawdopodobnie tylko import z Japonii z serwisu Mitsubishi, a wygląda to tak:

http://4.bp.blogspot.com/...1600-R/log1.jpg

Carollus - 27-08-2013, 01:01

Dziękuję, jutrzejszy dzień zacznę właśnie od tego.
ivan1977 - 27-08-2013, 01:04

I od tego trzeba było zacząć od poczatku wymrugaj błedy i podaj tu na forum a odpowiedz sie napewno znajdzie
Carollus - 27-08-2013, 01:06

A no i sorki ale będę to robił pierwszy raz... Jak mam to odczytywać bo nie do końca rozumiem?
Złączę piny razem i co będzie się działo. Na stronie którą podał kolega, błędy maja numery...

ivan1977 - 27-08-2013, 01:10

arturj123 napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245

A no tu masz wszystko opisane liczysz błysniecia lampki check engine (taka pomarańczowa) na desce rozdzielczej

Carollus - 27-08-2013, 01:14

Aha no dobra dzięki wielkie. Jutro podam wyniki. Spokojnej nocy :)