To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wymiana przegubu wewnętrznego

martinez_g - 21-07-2014, 20:55

są 2 rodzaje bodajże , różnią się ilością frezów ,najlepiej wyciągnąć stary i policzyć :)
grusz - 22-07-2014, 03:06

Potwierdzam, że przeguby wew. firmy NTY to porażka. Jest jednak więcej zamienników. Udało mi się kupić
na allegro przeguby firmy Driveshaft Parts oznaczenie na opakowaniu KA705. Z tego co poczytałem o tym
to jest to niby prod. USA. W każdym razie mogę je z czystym sumieniem polecić.

jacek_ka - 22-07-2014, 08:02

A w roczniku 2001 też mogą być różne?
milo - 22-07-2014, 15:02

jacek_ka napisał/a:
A w roczniku 2001 też mogą być różne?

Jeśli skrzynia nie była wymieniana to nie, najlepiej sprawdz oznaczenie skrzyni F5M42......
Po 98 r 27 frezów
Do 98 r 25 frezów

adm78 - 05-08-2014, 12:16

Witam

Czy ktoś może używa/uzywał przegubu wewnętrznego z tej aukcji:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62

Jeżeli ktoś ma namiary na nowy, sensownej jakości przegub lub namiary na używaną półoś od strony skrzyni to chętnie poproszę, efekty szukania na allegro i w necie na dzień dzisiejszy są mizerne, z góry dzięki za pomoc.

adt81 - 06-08-2014, 08:27

Mnie też chyba spotka przyjemność wymiany prawego przegubu wewnętrznego. Od kilku dni czułem spalony olej zaglądam, szukam i nic aż tu nagle wczoraj znalazłem przyczynę - cała belka zachlapana smarkami ze smaru i przy okazji złącze elastyczne przez co wydawało mi się, że czuję spalony olej. Nie wiem jeszcze czy rozerwało tylko osłonę gumową czy to coś grubszego. Może przez kilka dni nic złego się nie stało z przegubem i wystarczy wymienić gumę - dopiero wieczorem będę miał dostępny kanał. Jeśli okaże się, że to tylko osłona to może wyczyszczenie i nowy smar wystarczą a jeśli nie to czy zakup zamiennika z allegro za ok. 250zł ma sens - wydaje mi się, że większy niż zakup używanego w niewiadomym stanie ?

Update: osłona pękła i cały smar na silniku - problem w tym, że nigdzie nie mogę ich dostać :(

deejay - 06-08-2014, 23:59

Cytat:
Mnie też chyba spotka przyjemność wymiany prawego przegubu wewnętrznego. Od kilku dni czułem spalony olej zaglądam, szukam i nic aż tu nagle wczoraj znalazłem przyczynę - cała belka zachlapana smarkami ze smaru i przy okazji złącze elastyczne przez co wydawało mi się, że czuję spalony olej. Nie wiem jeszcze czy rozerwało tylko osłonę gumową czy to coś grubszego. Może przez kilka dni nic złego się nie stało z przegubem i wystarczy wymienić gumę - dopiero wieczorem będę miał dostępny kanał. Jeśli okaże się, że to tylko osłona to może wyczyszczenie i nowy smar wystarczą a jeśli nie to czy zakup zamiennika z allegro za ok. 250zł ma sens - wydaje mi się, że większy niż zakup używanego w niewiadomym stanie ?

Update: osłona pękła i cały smar na silniku - problem w tym, że nigdzie nie mogę ich dostać :(

Sama wymiana osłony wystarczy :wink:

http://allegro.pl/nowa-or...4422345855.html

adt81 - 07-08-2014, 00:33

Dzięki deejay allegro też przeszukałem ale właśnie na tej aukcji wysyłają poczta i istnieje ryzyko, że na piątek nie dotrze. Jutro podzwonię jeszcze do nich i do Japaneze może coś na piątek uda się załatwić bo lokalnie w sklepach nic nie mają.
ALEX-77 - 25-08-2014, 18:30

A testuje ktoś ten przegub ? Przegub FEBEST bo muszę w końcu kupić a nie wiem jaki zamiennik wybrać .
Aron - 29-09-2014, 16:27
Temat postu: Przegub wewn
Witam
Mam problem, mam galanta 2000rocznik, zdechł mi przegub wewnętrzny nigdzie go nie mogę znaleźć obstawiam, że jest coś na kombinowane. policzyłem zęby jest 26 na wałku i 25 na krzyżaku, ktoś może kojarzy w jakim galancie są podobne? gdzie takie mogę znaleźć?

outlaw4life - 16-10-2015, 09:34

ile zebow wewnetrznych i zewnetrznych i jaka srednica pierscienia bedzie w galu z 08.97r. bo juz sam nie wiem ogladajac te wszytskie aukcje na alledrogo...?
Ewcia80 - 08-11-2015, 16:12

Hejka.Przy okazji poprawiania rozrządu mechanik powiedział,że osłona przegubu wewnętrznego pólosi od strony kierowcy jest troszkę rozszczelniona i nalezy to poprawić.Chce zdjać osłone i zaaplikować nowy smar a potem szczelnie to złożyć.Ile gram smaru trzeba tam dać?Jaki to ma być smar?Rocznik 2001 tiptronic 2.5 v6.
deejay - 08-11-2015, 16:35

Ewcia80 napisał/a:
Ile gram smaru trzeba tam dać?Jaki to ma być smar?Rocznik 2001 tiptronic 2.5 v6.

180g zalecam

https://www.motointegrato...x-ep-2-400-gram

Ewcia80 - 11-11-2015, 07:13

Hejka.Otóż zakupiłam ten smar do przegubów texaco molytex.Dzisiaj byłam u mechanika i powiedział że jest problem(chyba).Oto sytuacja.Prawa,czyli dłuzsza poloś jest ścisło zamocowana do skrzyni.Natomiast przegub wewnetrzny tej krotszej polosi ma (chyba)luz.Otóż biorąc w reke ten przegub wewnetzrny da sie go odciągnać od skrzyni o jakieś 0,5 cm moze troszke wiecej.czyli jest luz od i do skrzyni.Luzu przod tyl nie ma.Nie ma tez luzu góra dól.Mecjanik mowi że w tym przegubie jest zabezpieczenie przed wyśliznieciem sie przegubu ze skrzyni.taka ala zawleczka.ale na jego oko to ten luz jest za duzy.Jak go rusza to az slychać jak stuka o obudowe skzryni.Nie czuje zadnych drgań ani przy przyspieszaniu ani w ogole.Czyli nie mam objawów typowych dla padnietego przegubu wewnetrznego.Czy wiecie moze czy taki luz jest normalny?Czy moze chodzic o te zawleczke/zabezpiczenie ze sie wyrobilo i nie trzyma dobzre przegubu? Dodam,że to automat tiptronic z 2001 roku.
robertdg - 11-11-2015, 07:31

Należało by zdemnotwać przegub ze skrzyni i przekonać się czy pierścień osadczy jest na swoim miejscu, jak nie, trzeba założyć odpowiedni pierścionek