To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Sprzęgło/docisk

Witek vel Mysza - 13-11-2013, 07:37

fj_mike, Wiem że nie najlepszy, klocków tej firmy bym nie polecił... Stary wysprzęglik schowałem bo niby działał. W IC na miejscu tylko ABE był dostępny a chciałem sprawdzić czy jest potrzeba wymiany. Jeśli się wysypie, to kupię coś lepszego. Chociaż z drugiej strony co ma się w nim zepsuć? Żeliwny jak każdy...
komarsnk - 13-11-2013, 07:52

misjonarz. napisał/a:
no żeby wlali ci odpowiedni płyn hamulcowy. Ja po wlaniu K2 miałem proglemy ze zmianą biegów na mrozie. Zresztą ktoś tu opisywał podobne problemy z tym płynem.

Potwierdzam - K2 to syf. Zalałem Ferodo i od razu sprzęgło zaczęło inaczej działać przy niskich temperaturach.

fj_mike - 13-11-2013, 09:04

Witek vel Mysza, http://forum.mitsumaniaki...1214706#1214706
Witek vel Mysza - 13-11-2013, 16:24

fj_mike, jak pojeździ 2 lata za te 27 zł to mu wybaczę ;)
grzesiek_m - 15-11-2013, 12:20

Szlag mnie trafi z tym mechanikiem...
wczoraj dostali pompę na wymianę - nówkę sztukę. Wieczorem telefon że pompa wymieniona, układ odpowietrzony i można samochód odbierać. No to radośnie jadę dziś rano, odbieram kluczyki, wsiadam do auta i sprawdzam sprzęgło. I co? I wpadło w podłogę, żadnego oporu....
Co na to mechanik? "ooo, to będzie trzeba zwalać skrzynię, organizuj tarczę sprzęgła"...
K@#$%! co ma tarcza sprzęgła do tego że pedał wpada w podłogę?...
Jeszcze dziś ma dojechać do nich nowy wysprzęglik, zobaczymy co będzie po jego wymianie.
Cierpliwość mi się kończy...

Hugo - 15-11-2013, 14:30

grzesiek_m napisał/a:
trzeba zwalać skrzynię, organizuj tarczę sprzęgła"...
grzesiek_m napisał/a:
K@#$%! co ma tarcza sprzęgła do tego że pedał wpada w podłogę?...
Wygląda na to, że nie zamontowali w ogóle tarczy sprzęgła i dlatego masz ją organizować :mrgreen:
Witek vel Mysza - 15-11-2013, 15:37

Ja myślę, że powinieneś znaleźć zaufanego mechanika bo ten coś ściemnia żeby wyrwać kasę.
ryba1989 - 16-11-2013, 14:40

Witek vel Mysza napisał/a:
Ja tez wymienilem właśnie wysprzęglik, bo czułem że mi się delikatnie biegi haczą szczególnie przy szybkiej zmianie.

.

W moim galu cieżko wchdzi dwójka ale tylko przy redukcji. czasem musze ostro szarpnać. To wina wysprzeglika??

Witek vel Mysza - 17-11-2013, 16:52

Jedno jest pewne, nie można wbijać biegów na siłę. To nie rajdowa skrzynia na prostych zębach... Jeśli nie wchodzi płynnie, to nie jest wysprzęglone do końca lub synchronizator się kończy (będzie zgrzyt przy włączaniu). Może być wiele przyczyn nie wysprzęglania, tj. odpowietrzenie, stan tarczy, docisku, wysprzęglika i pompy sprzęgła.
Tomek - 17-11-2013, 17:13

ryba1989 napisał/a:

W moim galu cieżko wchdzi dwójka ale tylko przy redukcji. czasem musze ostro szarpnać. To wina wysprzeglika??

raczej synchronizator

grzesiek_m - 17-11-2013, 22:08

Galeon wrócił do swojego garażu :)
Ci co mówili wysprzęglik - mieli rację ;)
inni, łącznie ze mną, mieli jej trochę mniej. A najmniej ze wszystkich miał mechanik. Wysprzęglik też wymienił dopiero jak mu go przywiozłem i zażyczyłem sobie wymiany. Po wymianie zadzwonił i powiedział: "no młody, chyba miałeś rację"...
Wymiana pompy pewnie była nie potrzebna, ale cóż, i tak taniej niż tarcza na którą się upierał mechanik.
na koniec mogę tylko polecić rozpoczęcie naprawy podobnych problemów poprzez wymianę wysprzęglika :)

i jak obiecałem - antyreklama:
omijajcie waszymi galami warsztat na Gościńcowej w Łomiankach.

komarsnk - 17-11-2013, 22:13

grzesiek_m napisał/a:

Dziękuję, dziękuję :) Możesz wcisnąć POMÓGŁ... :mrgreen: Pomógł ale nie posłuchał :p :p

grzesiek_m - 17-11-2013, 22:17

komarsnk napisał/a:
grzesiek_m napisał/a:

Dziękuję, dziękuję :) Możesz wcisnąć POMÓGŁ... :mrgreen: Pomógł ale nie posłuchał :p :p

Dokładnie tak zrobię, bo to była pierwsza i słuszna wskazówka! :)

Żoch - 10-12-2013, 20:30

Koledzy a ja ostatnio zauważyłem,że czasami biegi mi haczą i najczęściej to na zimnym silniku,np. z rana.Do tego jak jadę sobię na biegu na obrotach nie przekraczających 2500 wyczuwalne są czsami takie delikatne szarpania,mam wrażenie jakby był to coś ze sprzęgłem.Najbardziej to czuć przy małych obrotach przy dowolnym biegu.Dodam,że sprzęgło bierze w odpowiedniej pozycji,dobrze ciagnie,nie ma żadnych uślizgów no i nie czuć smrodu,więc chyba ogólnie sprzęgło jest ok.Może tak jak ww napisane,że wysprzęglik lub płyn.Co myślicie galanciarze?
fj_mike - 11-12-2013, 20:06

Żoch, wymienić płyn nie zaszkodzi. Sprawdź czy nie cieknie z wysprzęglika.