[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] nie chce zapalić
Anonymous - 26-01-2007, 18:31
sufit napisał/a: | Może stary akumulator się rozładował w nocy na mrozie? |
Nie nie. Aku jest w sumie nowy i ma 70Ah. Już sporo nakręciłem i nadal kręci ładnie równo.
sufit napisał/a: | zajżyj pod kopółkę rozdzdzielacza |
I co ja tam mam szukać?
sufit napisał/a: | Raczej nic nie zepsujesz. |
No jak ktoś zdolny - nie mówię że i ja...
Anonymous - 26-01-2007, 19:06
OK rozumiem.
wojmi1 - 26-01-2007, 20:43
zdejmij kabel ten z cewki w/n , niech ktos zakreci rozrusznikiem jezeli jest iskra na tym kablu /uwaga w/n/
otwierasz kopulke patrzysz czy jest grafit /kamien/ wew kopulki u gory od strony kabla z cewki jezeli jest maly lub wogule to wymieniasz kopulke i palec jezeli jest kamien to do wymiany palec.
Jezeli niema iskry na kablu z cewki to dwie mozliwosci albo pawerTranzystor albo uklad optyczny w aparacie zaplonowym--czujnik ruchu albo cewka ale watpie
Kokos - 26-01-2007, 22:04
wojmi1 napisał/a: | Nie to nie ten od termostatu tylko dodatkowy wkrecony w korpus silnika, zazwyczaj od strony kabiny
Ale on ma tyle do odpalania co ......*auto cenzura* . zacznij od |
A w moim silniku gdzie on sie znajduje - bo mam taki problem zimny silnik odpala tylko na chwile zaraz gasnie
odpala za 3 razem i wtedy ladnie ciagnie obroty i nie gasnie
temeratura powietrza nie gra roli tak samo jest przy 5+ jak i - 8 (dzis rano)
cieply silnik odpala od dotkniecia
(zeszlej zimy -20 rano tez odpalal od dotkniecia - chcialbym do tego wrocic )
Anonymous - 27-01-2007, 10:29
Witam
Zdjąłem kopułkę i oto co widać:
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
I teraz niech ktoś mi powie co tu jest nie tak?
Widze że na tych czterech stykach któe idą do kabli w/n jest coś jakby przepalone (białe-utlenione?) na grubości ok 1mm.
Nie wiem czy to na środku to ten grafit?
I nie wiem co to jest na 3 zdjęciu - ale też wygląda na coś utlenionego
Na pierwszym zdjęciu jest to coś co się obraca (palec?) i na jego końcu też są resztki tego białego....
Nie sprawdzałem iskry jak pisał wojmi1 - bo mimo super opisu (zasłużyłeś na pomógł w 100% - ale później dam) nie do końca mam jasność. Mam tylko zdjąć kabel i zakręcić - i ma się tam jakaś iskra pokazać czy coś trzeba użyć jeszcze dodatkowego?
Anonymous - 27-01-2007, 10:42
swistak81 napisał/a: | Widze że na tych czterech stykach któe idą do kabli w/n jest coś jakby przepalone (białe-utlenione?) na grubości ok 1mm |
normalne swistak81 napisał/a: | Nie wiem czy to na środku to ten grafit? |
tak ale mało go już
swistak81 napisał/a: | Nie sprawdzałem iskry jak pisał wojmi1 - bo mimo super opisu (zasłużyłeś na pomógł w 100% - ale później dam) nie do końca mam jasność. Mam tylko zdjąć kabel i zakręcić - i ma się tam jakaś iskra pokazać czy coś trzeba użyć jeszcze dodatkowego? | wykrec 1 swiece, załóż pzrewód i zmasuj przykladajac do pokrywy zaworów na przykład i wtedy niech ktos zakreci rozrusznikiem..ma sie iskra pojawić..
wg mnie kopułka z palcem do wymiany
Anonymous - 27-01-2007, 10:58
bear007 napisał/a: | wykrec 1 swiece, załóż pzrewód i zmasuj przykladajac do pokrywy zaworów na przykład i wtedy niech ktos zakreci rozrusznikiem..ma sie iskra pojawić.. |
Tak robiłem - iskry brak.
Natomiast wojmi1 pisał o sprawdzeniu iskry przed kopułką - jeśli dobrze zrozumiałem.
Kokos - 27-01-2007, 11:23
jaka kopulke i palec polecacie moze byc JC? czy nie warto - bo kopulka u mnie w podobnym stanie- misior odpala ale nie za pierwszym razem
jaki jest mniej więcej koszt?
Anonymous - 27-01-2007, 13:33
Ja po prostu przeczyściłbym drobny papierkiem ten syf. U mnie pomogło. A wymienić na nowe zawsze zdązycie.
Anonymous - 27-01-2007, 16:58
Kopułka i palec raczej do wymiany, można przeczyścić pomoże ale pewnie nie na długo. Pytanie czy jak kręcisz rozrusznikiem to nie zapala Ci się CE. Co do kręcenia bez iskry to niespalone paliwo trafia do katalizatora, a on tego nie lubi.
Anonymous - 28-01-2007, 11:35
burst napisał/a: | Kopułka i palec raczej do wymiany, można przeczyścić |
Troszke przeczyściłem (mam zedrzeć aż do czystego metalu?) ale nadal nie pali.
burst napisał/a: | Pytanie czy jak kręcisz rozrusznikiem to nie zapala Ci się CE |
Przekręcam kluczyk - zapala się CE, po chwili gaśnie a ja wtedy zapalam.
Standardowo - jak zawsze, więc tutaj wszystko jest chyba ok.
Krzyzak - 28-01-2007, 18:37
sprawdz czy iskry nie ma na zadnej ze swiec - jak nie ma, to aparat zaplonowy straciles
Anonymous - 28-01-2007, 19:48
Jeszcze powiedzcie mi - jak będę zmieniał palec rozdzielacza - czy moge przypadkiem coś przestawić (wiecie - obrócić czy coś?? (tzn czy się da).
Jutro zmienię kopułkę, palec i przewody - a potem jak nic to nie da to sprawdzę iskrę na każdej świecy.
Jeśli nadal nie bedzie palił, to czy później mam wymienić cały aparat? Czy da się potem jakiś mniejszy podzespół (z tym już niestety mechanik będzie walczył)...
Dzięki za dotychczasową pomoc.
Hugo - 28-01-2007, 20:47
swistak81 napisał/a: | jak będę zmieniał palec rozdzielacza - czy moge przypadkiem coś przestawić (wiecie - obrócić czy coś?? |
Nie. Palec rozdzielacza pasuje tylko w jedno miejsce. swistak81 napisał/a: | Jeśli nadal nie bedzie palił, to czy później mam wymienić cały aparat? Czy da się potem jakiś mniejszy podzespół |
Nie trzeba całego aparatu wymieniać, podobno można kupić poszczególne podzespoły osobno w sklepach JC. Wychodzi dużo taniej niż cały, używany aparat i wiesz, że masz naprawiony, ale...mało kto wie jak sprawdzić/pomierzyć poszczególne elementy elektroniczne i optyczne w takim aparacie. O naprawie już nie wspomnę.
Anonymous - 29-01-2007, 08:15
Powiedzcie mi czy taka właśnie cewka pasować będzie do mojego miśka? Czy cena jest ok?
I czy jest to łatwa wymiana...
Czy wie może ktoś ile może kosztować czujnik położenia wału? I to samo pytanie - jak z jego wymianą? (gdzie on wogóle jest?)
|
|
|