Grandis Ogólne - Grandis Mivec a instalacja gazowa
marco06 - 19-02-2014, 22:39
macia13 napisał/a: | Cześć, ja od około3 lat mam założona instalację BRC Sequent 24, obniżany zbiornik w miejscu dojazdów ki, mieści się w nim +/- 45L co średnio starcza na 300 km. Generalnie auto na gazie jeździ całkiem dobrze, niestety check świeci się nieustannie . Mechanik z innego serwisu niż ten, w którym zakładano instalację sugerował wymianę reduktora na większy. Dodatkowo ponieważ zdarzyło się , że szurnąłem parę razy butlą o wysokie spowalniacze, podwyższyłem o kilka cm prześwit z tyłu i teraz problem znikł. Średnia spalania to 15 l, czyżby mój wóz palił ponadprzeciętnie |
Jak podwyższyłeś prześwit? Póki co nie zaryłem, ale moja żona często jeździ i twierdzi, że pare razy słyszała jakby zawadziła o próg
skull - 19-02-2014, 23:24
faktycznie koledzy macie kiepskie instalacje jeżeli zapala się Check,u mnie zero problemów a i spalanie około 11l/100km
macia13 - 11-03-2014, 14:20
Zastanawiam się, czy gdybym miał poprawić swoją instalację (BRC Sequent 24) to czy wystarczy wymienić na proponowane przez Ciebie reduktor NIKO i wtryski HANA (koszt towaru około 850 zł) a komputer i reszta może zostać ?
magicadm - 11-03-2014, 21:23
macia13,
zacząłbym od wtrysków.
reduktor jak ma zapas mocy to może zostać.
Kwestia czy Twój komp ogarnie te wtryski?
Ja mam prostego Staga 300 i daje radę.
plecho1 - 11-03-2014, 21:31
Hana jak i Barracuda są wzorowane na wtryskach Keihin więc przy zmianie na np. Hana w sterowniku należy wybrać Keihin. Jeśli chodzi o reduktor, to należy pamiętać, że przy zmianie na inny niż BRC trzeba jakoś do nowego reduktora zamontować oryginalny czujnik temperatury reduktora BRC. Jeśli oryginalny reduktor jest wystarczający a jedynie zaczął niedomagać, to zawsze można go wyczyścić i zregenerować.
macia13 - 12-03-2014, 08:46
Cytat: | zacząłbym od wtrysków. |
Jakie wtryski HANA polecacie, zielony, złoty, niebieski?
[ Dodano: 12-03-2014, 08:53 ]
marco06 napisał/a: | Jak podwyższyłeś prześwit? Póki co nie zaryłem, ale moja żona często jeździ i twierdzi, że pare razy słyszała jakby zawadziła o próg |
Na Allegro zakupiłem krążki twardej gumy i umieściłem je pod sprężynami w ich kielichach. Podniósł się jakieś 3-4 cm.
magicadm - 14-03-2014, 00:05
macia13 napisał/a: | Jakie wtryski HANA polecacie, zielony, złoty, niebieski? |
GREEN
pojedyńcze
montowane na kolektor na 3cm przewodach
Wkrętki kolektorowe 3,5mm2
Nie polecam HANNA niebieskich (do większej mocy) - bo większa przepływność=krótszy czas wtrysku= mniejsza precyzja=CHECK
U mnie sprawdzaja się GREEN
macia13 - 07-04-2014, 11:58
GREEN
pojedyńcze
montowane na kolektor na 3cm przewodach
Wkrętki kolektorowe 3,5mm2
Masz jakiegoś magika, który by moje BRC zmienił (wtryski i ewentualnie reduktor) na bardziej przyjazne dla Grandisa?
magicadm - 08-04-2014, 16:13
Cytat: | Masz jakiegoś magika, który by moje BRC zmienił (wtryski i ewentualnie reduktor) na bardziej przyjazne dla Grandisa? |
U siebie robiłem to sam....
ale na pewno dowolny zakład rekomendowany przez AC da radę
gołąb - 08-04-2014, 18:11
magicadm, kiedyś mówiłeś o jakimś typie z Modylińskiej, że wie o czym mówi...podpowiedz coś, bo artystów nie brakuje
marco06 - 26-05-2014, 23:11
Jak wcześniej pisałem, u mnie cały czas świecił się check i wyrzucało TCL. Wymieniłem wszystkie sondy (1600zł), katalizator (w starym nie było jednego sitka ) czujnik temperatury, a na końcu wtryskiwacze Landi Omegas (białe), niestety check pojawia się nadal tyle, że rzadziej, a czasami tylko wyrzuca TCL. Po wymianie wtryskiwaczy przejechałem 1000km i pojechałem na regulację z nadzieją że pomoże, niestety... Po 3 godzi regulacji problem powraca. Wyskakuje błąd 0173 -nieprawidłowe zasilanie paliwem 2 bank. Wyświetla się to jako błąd sporadyczny. Wyskakuje głównie na postoju, lub na wolnych obrotach (przy wolnej jeździe). W serwisie Mitsu powiedzieli, że może wtryski padają, ale pewni nie są, ale raczej jest to wina instalacji LPG. Tylko, że TCL wywala też na Pb, specjalnie wyjeździłem cały zbiornik Pb ze środkiem do czyszczenia wtrysków i nic... Może więc powinienem wymienić wtryskiwacze Pb ( używki z małym przebiegiem 40zł/szt)? Najdziwniejsze jest to, że check wyskakuje na Pb i LPG..... Ręce mi już opadają...
p4y - 27-05-2014, 18:21
.. żebyś miał gaz STAG zamiast BRC to zdecydowanie poleciłbym Ci zakład "ALMA AUTO CENTRUM" - www.alma-auto.pl/ - z Wrocławia - to co oni zrobili albo inaczej jak wyprowadzili moją [edit] instalację aż same ręce składają się do bicia brawa wielkie ukłony dla szefa i mechaników - pełen profesjonalizm.
Spróbuj zadzwonić i opisać swój problem ... ja tak zrobiłem a następnego dnia byłem już u nich w warsztacie i za darmochę zrobili mi przegląd instalacji, co skutkowało, że umówiłem się na wprowadzenie przez nich poprawek do mojej drogiej instalacji lecz źle zamontowanej przy instalacji
Teraz z czystym sumieniem delektuję się jazdą
Jakbyś dzwonił to ... rozmawiaj z panem Krzysztofem Lesisz chodząca encyklopedia odnośnie gazu
Wyrazaj sie
marco06 - 04-06-2014, 01:33
Byłem ponownie w serwisie Mitsu, stwierdzili, że na 90% wtryskiwacze, a jeśli benzynowe wtryskiwacze szwankują to najlepiej zrobiona mapa LPG też będzie szwankować, bo jest robiona na podstawie Pb. Więc najprawdopodobniej wymienię wtryskiwacze, ale najpierw powiedzieli, żeby sprawdzić jeszcze przepustnicę, może jest brudna i się nie domyka na wolnych obrotach (check wyrzuca zawsze na postoju) .
Grzegorz J - 25-03-2015, 13:11
Mi gazownik zaproponował taki zestaw:
stag q box plus obd
wtryskiwacze barrakuda
acr reduktor
wlew w klapkę
butla w koło
Proszę o opinie
viporion - 26-03-2015, 23:55
Darujcie se zestawy tupu OBD , Isa 2 itp.. jedynie co to swietna regulacja... po korektach czasu wtrysku... badz jeszcze lepiej jak gazownik dysponuje interfejsem OBD, ma pojecie i potrafi wyregulowac GAZ po korektach ECU.... wtedy to juz nie ma bata musi chodzic...
Proponował bym taki zestaw... Stag... wtryski Hana... reduktor jakis ogarnaiajacy moc z zapasaem...
[ Dodano: 26-03-2015, 23:56 ]
Barrakudy takze swietne i wspieramy polskie produkty
|
|
|