[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Mitsubishi Lancer RALLIART
pancure - 19-02-2014, 12:56
dlatego przeniosłem temat do innego działu:
http://forum.mitsumaniaki...1281264#1281264
bialyjayz - 19-02-2014, 13:17
ja jeśli mogę chciałbym wiedzieć czy 240konnego Lancera Ralliart można przerobić w lpg ? Z ciekawości pytam, bo może być fajną alternatywą dla Galanta za parę lat, spalanie na benzynie podobne do silnika 2.5 A i sylwetka szczególnie Sedana zasługuje na uznanie.
pancure - 19-02-2014, 13:38
Na allegro tez nie widziałem jeszcze żadnego Ralliart'a, który by był przerobiony na gaz Ciekaw jestem jakby jeździł na gazie, jakie by były osiągi, ile by palił...
.swat. - 20-02-2014, 18:12
Panowie nie gazujcie takich samochodów, nie kaleczcie rzemiosła. To tak jakby zagazować STi albo nie daj Boże Evo !!!
Fragu - 20-02-2014, 18:17
.swat., daj spokój, jakie rzemiosło? Zwykla masówka
krzychu - 20-02-2014, 18:18
Gazowanie EVO nic nowego, na forum był nawet użytkownik...
Spalanie powinno być o 20-30% większe, moc może nawet trochę wzrosnąć (mniejsze zdolności do samozapłonu). Ale pytanie czy gniazda zaworowe wytrzymują...
.swat. - 20-02-2014, 18:21
Ralliart masówką ? No nie wiem. Ja rozumiem, że finanse są bardzo ważne, szczególnie w tych czasach, ale szacunek autu się należy
bialyjayz - 20-02-2014, 20:34
.swat. napisał/a: | Ralliart masówką ? No nie wiem. Ja rozumiem, że finanse są bardzo ważne, szczególnie w tych czasach, ale szacunek autu się należy |
i oczywiście przeciw zagazowaniu jest ktoś kto jeździ na gołym PB
na torze tym ścigać się nie będzie raczej bo co by nie mówić wyścigówka to nie jest, a kaleczeniem może byc robienie naprawdę sportowych aut w gaz, lub do ścigania. Tutaj raczej chciałbym jednak na codzień użytkować takie autko. Oczywiście jeźdźić nie za drogo.
RalfPi - 20-02-2014, 20:43
.swat. napisał/a: | Panowie nie gazujcie takich samochodów, nie kaleczcie rzemiosła. To tak jakby zagazować STi albo nie daj Boże Evo !!! |
Ale w czym problem ?
Znam gościa co ma Porszaka 360KM w gazie.. Też kaleczy rzemiosło ?
Misiek :) - 22-02-2014, 09:11
LPG ma 2 strony:
1. Tania alternatywa dla PB
2. Bardziej ekologiczne od PB (chodzi o zawartość spalin)
Mnie też smutno że w EU jest 1,8 potem EVO. Kiedyś zapytałem Jackie dlaczego w EU nie ma 2,0 n/a skoro pali tyle co 1,8, ma lepsze soiągi i parametry...
Odpowiedzi nie przytoczę w prost, ale obrazując to 2,0 pieści normy spalania.
Niestety UE chce wymóc w perspektywie auta elektryczne przez co chwilę zwiększanie norm spalania. Niestety żaden ekolog co ma przebicie nie myśli racjonalnie (sponsorowani są przez koncerny i mówiąc co chcę koncerny które też sponsoruj badania). Prawdziwy ekologiczny samochód skupia się bardziej na innych składnikach spalin niż CO2. Poza tym biorąc pod uwagę koszt ekologiczny produkcji i utylizacji (zanieczyszczanie środowiska podczas zabiegów) eko samochód przejedzie 700 000 km, może 500 000 bez poważnego remontu i po remoncie dobije do miliona. Niestety ekolodzy mają Naszą kulę ziemską włęboko w czarnym otworze i wolą się skupić autach niż np na fabrykach, na koszcie ekologicznym produkcji i utylizacji sztucznych futer, sztucznych choinek czy krajach które zanieczyszczają świat związkami gorszymi niż CO2.
Nawiasem mówiąc jest udowodnione, że zmiana temperatury na ziemi jest naturalna i raz rośnie raz maleje niezależnie od człowieka... (zapisy z archiwalnych ksiąg gdzie były opisy zimy czy lata wystarczą), więc wszyscy jesteśmy ofiarą terrorystów którzy działają pod kierunkiem producentów dążących do zwiększania zysków...
Ale się długo rozpisałem, wybaczcie
mjsystem - 23-02-2014, 16:17
..no i wróćmy do tematu Ralliarta
bialyjayz - 23-02-2014, 18:38
no właśnie bo na kluczowe pytanie o LPG nie widzieliśmy do tej pory odpowiedzi ?
mjsystem - 23-02-2014, 18:43
bialyjayz napisał/a: | no właśnie bo na kluczowe pytanie o LPG nie widzieliśmy do tej pory odpowiedzi ? |
Gaz założyć się da. Trzeba pamiętać o wszystkich "świętych" zasadach montażu i eksploatacji. Warto też zainwestować w sprawdzonego "gazownika".
Lucas123w - 23-02-2014, 19:00
Moim zdaniem Ralliart na polskie warunki jest takim złotym środkiem. EVO za dużo i za sztywno. Nawet zwykłym autem poruszanie się po polskich miastach jest męczarnią, wolne ruszanie ze świateł, bo to jeden szuka biegu, bo to jeden uprawia jazdę na kropelce, bo to trzeci jeździ 20% wolniej jak można.
Takim EVO jazda kończyła by się na drugim biegu a taki Ralliart jak dla mnie jest takim połączeniem zwykłego cywila z odrobiną już sportu Taki w sam raz na nasze warunki drogowe.
krzychu - 24-02-2014, 06:34
Ale w RA nie problemem jest moc tylko szpery, które nie dają frajdy (auto ciągle podsterowne - przynajmniej tak widać na testach), no i hamulce, które mają problem z zatrzymywaniem 140 konnego Outlander... A co dopiero 100 koni więcej... Jako taki mistrz prostej to spoko (ale tutaj ma sporą konkurencję w segmencie D, która jest wygodniejsza), a jako takiej frajdy z jazdy mało, o torze nie wspominając...
|
|
|