Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] szarpie i jakby słabszy
woojas25 - 24-11-2014, 13:19
pozyjemy zobaczymy , zrobilem narazie ok 100 km
elektryk - 24-11-2014, 14:15
Te cewki 5121 na zdjęciach wyglądają jak do outka 2.4, grandisa, itp. Nie wiem jak elektrycznie, ale mechanicznie te do 4G63 mają krótsze fajki, może jakby zamienić fajki to by pasowały. Według tego co ja szukałem to Janmor produkuje model 5122 które są dedykowane do Outlandera i Lancera 2.0.
Akurat zgłębiam ten temat, bo silnik mi nadal drży i na obudowie jednej cewki pojawiła się wypukłość, jakby coś w środku wypalało.
PS widzę że kolega napisał o przekładaniu fajek.
woojas25 - 24-11-2014, 14:25
smiga na tych cewkach , tylko fajki trzeba przelozyc ze starych, i przykreca sie ja tylko na 1 srube a nie na 2
heer75 - 24-11-2014, 14:26
o! zaczyna sie interesujacy mnie temat- cewki:)
A czy przypadkiem te z Miveca (2.4) nie sa zupelnie inne? obawiam sie, ze sa, mocowanie chyba jest inne nawet.
elektryk - 24-11-2014, 14:48
heer75 napisał/a: | o! zaczyna sie interesujacy mnie temat- cewki:)
A czy przypadkiem te z Miveca (2.4) nie sa zupelnie inne? obawiam sie, ze sa, mocowanie chyba jest inne nawet. | Wyglądają bardzo podobnie, mnie by martwił pewien detal techniczne. W 2.4 jest po jednej cewce na świece, natomiast w 2.0 cewka elektrycznie ma dwa końce, po jednym dla każdej z pary świec. Być może producent cewek jakoś to rozwiązał technicznie.
Jakbym mógł kupić taką cewkę za 100zł w sklepie na miejscu to bym spróbował u siebie, jednak najbliźsi handlowcy oferują po ok 150zł. Mniej więcej w tej cenie można na allegro znaleźć komplet dwóch używanych oryginalnych cewek razem z przewodami (które też warto by wymienić w poszukiwaniu usterki).
U mnie objawy są że trochę szarpie, ale najbardziej uciążliwe są wibracje na obrotach jałowych.
woojas25 - 24-11-2014, 14:51
te 5121 sa od jakigos colta , lub carismy 1.3 1.6 , i pasują do 2.0t , i działają bez problemu
[ Dodano: 24-11-2014, 21:00 ]
k....mać zaczelo znowu szarpac , to wsadziłem swoje paluchy pod obudowe filtra powietrza macam, a tam opaska luzno goni przeplywka wogole nie przykrecona tylko 1 ledwo zalapana nakkretka, to uchachany ze nan przyczyne bledu przeplywki mysle wyczyszcze ja w srodku,benzyna w sprayu w ruch potem lekko kompresorem przedmuchałem , skrecam wszystko razem podpinam przeplywke pale a tu kupa czek wali po oczach caly czas silnik kreci max do 5 tys , czyli ja do konca zepsułem , chyba ze po podpieciu trzeba jakies adaptacje, lub jakis inny taniec zrobic ?czy wystarczy podpiąć
Sxizo - 25-11-2014, 01:17
Z ciekawości zapytam, jaki przebieg?
woojas25 - 25-11-2014, 09:17
150 tys org , uwalona przplywka na amen ,caly czas blad p0100
Sxizo - 25-11-2014, 09:47
Filtr powietrza sportowy czy zwykły? Może ktoś wcześniej zaniedbywał wymiany..
woojas25 - 25-11-2014, 10:20
serwisowany byl filtr pow normalny
W@sio - 25-11-2014, 10:55
U mnie też wali CE ostatnio, dzisiaj mam z pawela sptawdzić co to... może być faktycznie przepływka (jakiś czas temu założyłem stożek)
Sxizo - 25-11-2014, 12:06
W@sio, Koniecznie daj znać co wyszło, ostatnio tez myślałem nad stożkiem, ale właśnie obawiałem się o przepływke..
qba1983 - 25-11-2014, 15:50
przepraszam za OT ale daje coś stożek po za dźwiękiem w tym aucie?
elektryk - 25-11-2014, 21:50
Dostałem dzisiaj te używane cewki z allegro, oczywiście handlarz cwaniak wysłał nie takie ładne jak na zdjęciu. Tylko jedna okazała się sprawna, podmieniłem ją zarówno za tą która wygląda u mnie na podejrzaną jak i za tę która wygląda u mnie za dobrą, ale silnik nadal na niskich obrotach drży jakby coś mu nie pasowało. Moje kolejne punty do sprawdzenia to układ zasilania w paliwo i wtryski, chyba że ma ktoś inny pomysł co można sprawdzić.
Cewki chcę wymienić na nowe, skołowanie tych zamienników z Janmor chyba zajmie mi kilka dni, ale jakoś nie oczekuję sukcesu po tej operacji.
Co do przepływki kolegi to ja bym się upewnił że płyn którym kolega czyścił nie wlał się gdzieś głębiej i nie zdążył odparować.
heer75 - 26-11-2014, 11:16
a pod kompa podpinales? wykazal cos?
u mnie jest wypadanie zaplonu, zamienilem juz cewki na inne (ori ale uzywane) i jakas tam poprawa jest ale check dalej sie zapala, na starych cewkach blad sie przenosil po cylidrach (razem z zamieniana cewka) na nowych wypada na pierwszym cylindrze.
Kompresje mam wszedzie taka sama. Mam kabel i jak zapali cie check to go kasuje.
Faktem jest, ze odnalezienie przyczyny to jak szukanie igly..
U mnie silnik teraz nie drzy, wczesniej (przed wymiana cewek) jakby go podcinalo, chodzil chodzil i cyk.. na sekunde podciecie.. i tak caly czas. Teraz juz nie podcina, po drazku biegow nie czuc wogole zadnych drzen.. tylko czasem zamuli i wywali check.
Moglbym wymienic kable WN (ale to conajmniej 200zl a czy bede mial gwarancje rozwiazania problemu?). Ponoc kable WN przewidziane sa na 5lat pracy a potem smietnik. Nie da sie ich w sumie sprawdzic przeciez aby byc felernymi nie musza byc przyjarane czy biale.. a co jesli wiazka gdzies w srodku jest rozwarstwiona?
Powodem moga byc wtryski, zasniedziale styki czy tez jakies lewe powietrze w dolocie.
|
|
|