Outlander I GEN Techniczne - KIlka pytan :) jakie swiece itp
Sxizo - 20-06-2017, 12:30
plecho1 napisał/a: | Jeśli mają tylko NGK produkcji francuskiej to jednak bym takich nie brał. Denso to japoński producent bardzo dobrych świec i nie tylko. |
Potwierdzam, NGK made in France to szajs jakich mało.
luk2501 - 23-06-2017, 21:29
Potwierdził to również znajomy ze sklepu że ngk francuskie dziadostwo jak i bosch. Kupiłem ngk made in japan po 50 za szt i pasek osprzętu skf za 45 zł.
Bzyk_R1 - 23-06-2017, 22:10
luk2501, potwierdza się to co pisałem. Ja kupiłem made in Japan plus prowizja sklepu i wyszło 56 za sztukę NGK z tym że dedykowane do Evo. Co do paska osprzętu wpadło Bando za około 70zł nie pamiętam dokładnie
elektryk - 23-06-2017, 23:30
Ja co do paska to polecam Contitech, ma on chropowatą powierzchnię zewnętrzną przez co nie ślizga się i piszczy na kole pompy i rolce prowadzącej. Dwa razy montowałem Gates które mają śliską powierzchnię zewnętrzną i po pół roku zaczynało piszczeć.
luk2501 - 24-06-2017, 20:28
To zapytam jeszcze na przyszłość wyciągnąłem napinacz z ciekawości i rozkręciłem rolkę mam wymienne łożysko 6203 a czytałem na forum żeby wymienić łożysko trzeba toczyć redukcję. A jak jest z rolką prowadzącą bo jej nie odkręcałem można w niej wymieniać łożysko.
elektryk - 26-06-2017, 09:19
luk2501 napisał/a: | To zapytam jeszcze na przyszłość wyciągnąłem napinacz z ciekawości i rozkręciłem rolkę mam wymienne łożysko 6203 a czytałem na forum żeby wymienić łożysko trzeba toczyć redukcję. A jak jest z rolką prowadzącą bo jej nie odkręcałem można w niej wymieniać łożysko. | W przypadku napinacza warto roważyć zużycie spreżyny. Jeśli chodzi i łożysko to w zamienniku marki Gates który mam teraz zainstalowany jest łozysko 6203DU2 i łożysko wygląda na standardowe.
Jeśli chodzi o rolkę prowadzącą, to można zdemontować kółko zewnętrzne, natomiat to kółko przez które przechodzi śruba wydaje się zintegrowane z bieżnią łożyska.
szydlos - 14-09-2017, 15:11
A co koledzy sądzicie o tych świeczkach ,podobno orginał jakie przez producenta montowali.Mój motor 2.4 ciężko pali szczególnie zimny i postanowiłem z mechanikiem zacząć od wymiany świec.Znalazłem takie , czy będą odpowiednie i dobre jakościowo?
http://allegro.pl/swieca-...6940561923.html
Bzyk_R1 - 14-09-2017, 18:47
Jakaś wyprzedaż niby, czyszczenie magazynów. Ja bym się obawiał w jakim stanie są. Swoją drogą dziwne że numery różnią się w zależności od silnika. 2.0 ma inne świece. Wolałbym dopłacić dychę za sztukę i mieć pewność.
szydlos - 14-09-2017, 20:26
Czyli brać NGK te po 50 kilka złociszy ? Druga rzecz może nie w temacie ale to może być przyczynątakiego kulawego odpalania mojego outka, otóż siedzi w nim akumulator Varta 60Ah 540A a wyczytałem ze powinno być 95Ah i ok 800A czy to prawda? Może to jest przyczyną tak słabego zapalania, może iść tym śladem> Podpowiedzcie koledzy.Niebawem fotki mojego miska i wątek o nim.
Bzyk_R1 - 14-09-2017, 21:07
szydlos, Powiem tak ja używam i nie mam z nimi problemów żadnych szarpań wypadania zapłonów itd. Ważne żebyś kupił made in Japan, broń Boże France, a co zrobisz Twoja decyzja. Instrukcja mówi że OEM świece z NGK do Twojego 2,4L maja symbol LZFR6A1 więc te z aukcji są od tego auta, a akumulator instrukcja zaleca do wszystkich pojemności ten sam 52Ah. Ten 95Ah który podałeś to jakaś bzdura zresztą nawet go nie zmieścisz nigdzie.
Spróbuj zalać bak do pełna pod korek i sprawdź czy lepiej będzie zapalał. Właśnie to ostatnio przerabiałem może Tobie pomoże.
szydlos - 14-09-2017, 21:35
Też to zauważyłem, mam busiki w których siedzą 90-100 Ah baterie i się zastanawiałem jak on miałby tam podejść... Ale z drugiej strony jak dziś próbowałem zapalać na prostowniku w opcji rozruch silniczek duzo lepiej załapał... Jak by coś w tym było. Spórbuję zamontować "pewną:" batrię ok 60-70ah i zobacze jak to wyjdzie.
PS a co ma pomóc zalany do pełna zbiornik? wiem że to może być dobra rada ale nie kumam,odpowietrzysie czy benzynka bedzie napewno świeża?
Bzyk_R1 - 14-09-2017, 22:40
Spróbuj z pewnym akumulatorem, też tak próbowałem.
szydlos napisał/a: | PS a co ma pomóc zalany do pełna zbiornik? wiem że to może być dobra rada ale nie kumam,odpowietrzysie czy benzynka bedzie napewno świeża? |
Hehe też sobie zadawałem to pytanie jak mi nie palił misiek a okazało się, że napełnienie zbiornika go wyleczyło. Dlaczego? Nie wiem...
szydlos - 15-09-2017, 09:17
Ok spróbujemy na pierwszy strzał pójdzie tank do pełna, póniej będę próbował podmienić na mocniejszy aku.Jak nie pomoże wyczytałem że może przepustnica jest zasyfiona i przydało by sie ją wyczyścić.Jak probem bedzie dalej taki sam będę inwestował w nowe świeczki i kable...Jak sądzici to dobra kolejność szukania przyczyny słabego zapalania i lekkiego falowania obrotów czy zaczynać odrazu od świec?
Bzyk_R1 - 15-09-2017, 09:53
Po zalaniu do pełna wyczyść przepustnice. Tylko zdemontuj w całości i porządnie umyj. Potem zrób adaptacje i dopiero dalsze czynności jak nie pomoże.
szydlos - 15-09-2017, 14:55
A więc autko zalałem do pełna orlenowską 98 Verva, nic to nie dało... Byłem też na kompie- nie pokazało żadnych błedów,usterek wszytsko cacy. Kolega który podpoinał kompa posprawdzał kilka rzeczy swoim okiem i stwierdził, że on by sprawdził EGR czy się nie zacioł ale na początek zajoł by się sprawdzeniem luzów zaworowych jeszcze raz o dał trochę więcej jak 0,11 i 0,20 na zimnym,wg niego to trochę za mało,A świece by pokazało na kompie jakieś błedy zapłonu itd jak sądzicie to może mieć wpływ na słabe zapalnie i niskie obroty? W poniedziałek bedziemy próbować jeszcze raz ustawiać luzy zaworowe tym razem na gorąco i z normami dla Ciepłego silnika.
Druga rzecz,czy w O1 sforzeń w dolnym wachaczu z przodu jest zespolony z wachaczem na stałe czy można wymienić sam sforzeń?
|
|
|