[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Migające/żarzące kontrolki aku i oleju(pomarańczowa)
deejay - 28-01-2015, 23:52
WreX napisał/a: | zawsze jak hamuje biegami i UKP pokazuje spalanie 0 to mi się zapala lampka akumulatora i oleju co oznacza słabe ładowanie. |
Masz coś nie tak z tym alternatorem .
dmi - 29-01-2015, 18:28
Jest diagnoza, padł regulator, szczotki do wymiany + łożyska.
[ Dodano: 30-01-2015, 16:14 ]
super, po naprawie mam teraz tak samo jak WreX, jak zwalniam to się pojawiają te kontrolki, dodatkowo jak stoję np. na światłach czy wolno jadę to wycieraczki działają w tak spowolnionym tempie, że masakra, dopiero jak na postoju przygazuję do 3-4tk rpm to zaczynają szybciej chodzić....
[ Dodano: 30-01-2015, 22:59 ]
Taka sytuacja miała miejsce tylko przez pierwsze 10km, teraz wszystko wróciło do normy, kontrolki się nie świecą, wycieraczki pracują prawidłowo, ładowanie idealne, zobaczymy na jak długo
WreX - 31-01-2015, 01:51
Kiedyś się .... zdenerwuje i wyjmę sam ten alternator i go zregeneruje to co u mnie może być nie tak?
19sebo20 - 03-02-2015, 14:48
Witam,
Dziś przegoniłem swojego drugiego Galanta który z różnych powodów stał od pół roku.
Co załważyłem to wycieraczki chodziły w nim jakby chciałby a nie mogły, a dziś do tego jak przygazowałem tak ze koła zaboksowały po chwili zapaliły mi się dwie kontrolki akumulator i pomarańczowa od oleju. Akumulator miał luźną kleme odłączyłem zresetowałem ale kontrolki pala się nadal.
Akumulator jest praktycznie nowy kupiony poł roku temu ale nie używany.
Dodam jeszcze że piszczał jeszcze pasek .
Czytając temat, zacząć od sprawdzenia alternatora?
inq - 03-02-2015, 15:44
jak piszczy pasek to pewnie trzeba od tego zacząć
dmi - 04-02-2015, 17:38
aku nowe......OK ale sprawdź czy masz ładowanie od alternatora, później naciągnij pasek.
Zabowy - 15-09-2016, 23:41 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Słabo świecąca kontrolka ładowania i poziomu ol Witajcie .
Mam taki problem , po przekręceniu kluczyka kiedy zapalają się na tablicy kontrolki , kontrolki ładowania i poziomu oleju świecą słabiej niż inne. Po uruchomieniu silnika wszystkie oczywiście gasną i przez kilka chwil jest ok. Po jakichś dwóch minutach zapalają się na moment ponownie kontrolki od ładowania i poziomu oleju. Niby nic się nie dzieje bo auto chodzi jak zegarek ale trochę mnie to niepokoi ba jakaś przyczyna musi być . Ma ktoś pomysł ???
Krzyzak - 16-09-2016, 00:07
Słaba masa, dokręć śrubę od spodu alternatora.
Zabowy - 16-09-2016, 20:26
Dokręciłem śrubę , poprawiłem też masę przy akumulatorze i nic. Poza tym zauważyłem , że podczas jazdy przy dodawaniu gazu przygasają światła drogowe a kiedy puszczam gaz rozjaśniają się. Poradzisz coś ??
robertdg - 16-09-2016, 21:01
Zmierz napięcie ładowania
plecho1 - 16-09-2016, 21:02
Warto by było zmierzyć ładowanie na akumulatorze i na alternatorze ewentualnie zrobić nowe masy przewodami rozruchowymi po między alternatorem a akumulatorem oraz po między alternatorem i karoserią i powtórzyć pomiar na akumulatorze oraz oczywiście na pracującym silniku.
Zabowy - 16-09-2016, 22:28
Pokombinuję w poniedziałek i dam znać co z tego wyszło. Dzięki
tresorex - 19-09-2016, 14:40
Miałem to samo. Mrugały kontrolka akumulatora i pomarańczowa od poziomu oleju. Na UKP pokazwyało mi napięcie ok 10-11V. Poczyściłem masy akumulatora, dokręciłem śrubę na alternatorze ale pomogło na 2-3 dni. Później dorobiłem nowy kabel masowy od budy do minusa aku i do silnika ale nic to nie dało. Dopiero wymiana alternatora pomogła. Winą chyba był regulator napięcia. Nie polecam dawać d regeneracji bo często naprawiają na chińszczyźnie i pada po 10 miesiącach (ja tak zrobiłem i żałuję wyrzuconej w błoto kasy). Kupiłem używany altek w dobrym stanie.
Krzyzak - 19-09-2016, 15:12
tresorex napisał/a: | Kupiłem używany altek w dobrym stanie. | to chyba najlepszy sposób - do kompletu warto zmienić oba łożyska i szczotki - koszt łączny ok. 50-80 zł (samo dolne łożysko może kosztować 50 zł za oryginał)
Zabowy - 19-09-2016, 19:47
Poczyściłem wszystkie masy i nic Co prawda nie mierzyłem jeszcze napięcia ładowania bo nie mam miernika , ale alternatora raczej bym jeszcze nie skreślał bo jeszcze przed uruchomieniem silnika , po przekręceniu zapłonu w/w kontrolki nie świecą jak inne tylko żarzą się...
|
|
|