Nasze Miśki - Carisma 1.8 GDI w drodze do ideału
MManiak - 29-06-2015, 22:15
Okej, to zmieńmy temat. Aliass, czego używasz do polerki lakieru? Fajnie ta Cari wygląda. Aha i wcięło Ci pierwsze dwie fotki.
Aliass - 29-06-2015, 22:32
apg2312 napisał/a: | Ależ ja jestem spokojny, i nie dążę do żadnej wojny
Napisałem tylko moje skromne zdanie |
Popieram, niestety teraz oleju nie zmienię bo wyjazd już w piątek ale jak wrócę bądź jeszcze tam zmienię aby silnik żył dłużej niż ja . Czyli radzisz wlać: Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40
Jeśli chodzi o moje rozumowanie to działało tak aktualnie jak wymieniałem olej miałem słabsze fundusze, teraz trochę się podniosły.
apg2312 - 29-06-2015, 23:23
Jest tu kilka tematów na temat oleju do Carismy czy Galanta.
Wystarczy poszukać i poczytać
Pierwszy z brzegu :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313
Ale ogólnie owszem, polecam (i nie tylko ja) tego Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40, przyznaję zresztą, że sam na nim jeżdżę. Pełny syntetyk, nie żaden hydrokrack.
Polecane są też oleje Eneos, ale z tego co widziałem to są one już sporo droższe niż LM.
Aliass - 01-07-2015, 02:28
Nocna wyprawa do tesco
Zakupione STP i czarnidło do opon, stp planuję wlać na wyjazd do Holandii akurat na długą trasę będzie ok, tylko żebym po wlaniu dojechał
Fotki silnika za dnia:
środek (nocą wygląda ekstra!):
Jedna pozycja padła ale to nic i tak wpadną ledy białe
apg2312 - 01-07-2015, 03:12
Heh, jakby nie literki PL, to bym pomyślał, że masz rejestrację z Niemiec - Niederschlesischer Oberlausitzkreis Ale teraz już i tak mają tam rejestrację GR.
Zawsze można to też tłumaczyć jako Niezidentyfikowany Obiekt Latający
Aliass - 01-07-2015, 12:09
, apg2312 napisał/a: | Zawsze można to też tłumaczyć jako Niezidentyfikowany Obiekt Latający |
hahah , rozwaliłeś mnie. I dzień zaczyna się fajnie . Co powiesz o tym STP, używałeś kiedyś?
apg2312 - 01-07-2015, 12:47
Czasami, jak mi się akurat rzuci w oczy w jakimś sklepie, to kupuję jedno opakowanie i wleję...ale raczej rzadko.
Wolę od czasu do czasu zatankować Pb98, też ma więcej dodatków i lepsze właściwości czyszczące niż Pb95 (tak przynajmniej reklamują).
Przy jakiejś okazji spróbuję dodatku do benzyny Liqui Moly 2642 :
http://liquimoly.pl/produ...yny-2642-detail
lub innych produktów z tej firmy :
http://liquimoly.pl/produ...o-paliw-benzyna
Z drugiej strony - unikam jak diabeł wody święconej niepewnych stacji benzynowych. W Polsce tylko Statoil, BP, Shell, w sytuacji podbramkowej Orlen
Aliass - 01-07-2015, 20:29
MManiak napisał/a: | czego używasz do polerki lakieru? |
To zależy od stanu akurat tutaj użyłem podstawowego sposobu czyli:
- Umyć szamponem dokładnie samochód
- Po wyschnięciu oczyścić na sucho szmatką z mikrofibry samochód (tak profilaktycznie)
- Pasta lekkościerna (tym razem Tempo), ale najczęściej używam G3 (skończyła się akurat)
- Szmatką z mikrofibry cały samochód znów przelecieć aby nie było śladów po paście
- Wosk (używam różnych akurat teraz jaki dałem to nie pamiętam jutro zrobię fotkę i podeślę, kupiłem go już dawno temu) najczęściej w mleczku woski.
Tutaj lakier był w dobrym stanie więc nie było sensu lecieć maszynowo. Jak wrócę czyli sierpień lakier przejdzie mocniejszą renowację a mianowicie
- Mycie
- Oczyszczenie mikrofibrą
- Glinka
- Meguiar Ultimate Compound czyli już końcowe oczyszczenie lakieru
- Show Car Glaze (opcjonalnie zależy czy efekt po Ultimate będzie dobry)
- jeśli zostaną jeszcze jakieś drobne ryski to TurtleWax Color magic do maskowania odprysków (ale to też opcjonalnie)
- Wosk Gold Class Carnauba Plus Premium Liquid Wax mam jeszcze 2 opakowania moim zdaniem najlepszy
Jak samochód jest zniszczony bardzo to dodaję jeszcze do tego G3 ale tutaj to nie jest potrzebne.
Później po myciu jak zostanie jakiś osad, lub też nie używam zawsze Ultimate Quik Detailer poprawia efekt woskowania i utrzymuje się dużo dużo dłużej.
Mój zabieg jeszcze się na cari utrzymuje ale już się za słabo błyszczy moim zdaniem
fotki z dziś
Na masce to niebo się odbija jak coś nie plamy
apg2312 napisał/a: | Z drugiej strony - unikam jak diabeł wody święconej niepewnych stacji benzynowych. |
No ja akurat na orlen muszę śmigać bo mam najbliżej, jak jadę dalej to mijam shell i tam zawsze zajadę ale 30km w 1 stronę śmigać do shell żeby zatankować tylko to też słabo
MManiak - 11-08-2015, 11:28
Aliass, autko super się prezentuje. Ostatnie zdjęcie bardzo przekonuje jeżeli chodzi o zniekształcenia blachy. Strzała bocznego nie mógł mieć.
A ja mam pytanie do Ciebie. Jestem w tej chwili przed "własnoocznym" przeglądem zawieszeia, a widziałem, że wymieniałeś tulejki (silentblocki ) w tylnych wahaczach. Mógłbyś opisać jakie były dźwięki wydawane przez stare tuleje? Ja u siebie podejrzewam to samo. Czasami zaklekocze coś z tyłu, czasami nie. Jest to dość głośne w kabinie i przyznam, że trochę niepokojące. Nie jest to metaliczny odgłos, ale podobny do czegoś takiego, jakby do pustej puszki po konserwie wrzucić kasztana, czy kamień i potrząsać nią.
Ziemba. - 12-08-2015, 00:39
MManiak napisał/a: | Nie jest to metaliczny odgłos, ale podobny do czegoś takiego, jakby do pustej puszki po konserwie wrzucić kasztana, czy kamień i potrząsać nią. |
No to silentblocki - sprawdzone
MManiak - 12-08-2015, 10:16
Okej, to już jestem prawie pewien. Jednak jestem zniechęcony do wymiany, bo ponoć te współcześnie produkowane części wytrzymują 1/10 tego co oryginały. Te moje przejechały 167000 km tylko po polskich drogach. Auto od nowości w naszym kraju.
Borysław - 14-08-2015, 02:37
Brakuje jakiejś fajnej felgi
Ja zrobiłem podświetlenie pod radio, czyli w czerwieni.Same zegary są bez zmian
|
|
|