[02-06]Lancer CS0 - Akcja serwisowa na poduszki Takata
smk - 15-10-2015, 22:51
To samo usłyszałem od Pana z MMC, że w europie nie odnotowano tego problemu. Akcje musieli ogłosić ponieważ dotyczy wszystkich podusze tej firmy i mają teraz problem jak tego gorącego kartofla zjeść. Samochody już mają swój wiek a poduchy kosztują niekiedy więcej jak auto więc kombinują a może tylko sprawdzić, a może podłączymy pod kompa i powiemy że jest ok itd. Nie wiem jaki dokładnie jest problem z tymi poduchami i co ma do tego klimat.....?
Z tego co się dowiedziałem to, że mam czekać na list.
kgebczyk - 15-10-2015, 23:12
Problem w prostych słowach jest podobno taki że w gorącym i wilgotnym klimacie wybuch nie napełnia poduszki w wystarczającym stopniu.
Nie wiem dalej jaki jest sens ogłaszania akcji serwisowej bez zaplanowanego działania. Jakaś tyłkokrytka pewnie.
luqash - 15-10-2015, 23:21
Dokładnie tyłkochron. Dowiedziałem się już co i jak. Otóż wysyłają pisma, że faktycznie jest problem z poduszkami Takata, chociaż w Mitsubishi nie odnotowano żadnych zgłoszeń póki co. Może nikt jeszcze przez to nie doznał uszczerbku na zdrowiu... ehkm.
Póki co tłumaczą się, że problem jest ogólnoświatowy i dostępność akcesoriów jest niska, dlatego na chwilę obecną każą się wstrzymać i będą wysyłać jeszcze konkretne wezwania na serwis. Przewidywany okres - lato 2016.
Hornet napisał/a: |
Luqash - napisali Ci gdzie masz się zgłosić ? |
W liście odsyłają do dilera Mitsubishi lub serwisu klienta na ich stronie www.
Zawracanie gitary.
smk - 16-10-2015, 01:59
Oj... chyba raczej chodzi o to, że poduszki potrafią same wypalić bez przyczyny podczas jazdy, a nie zbyt małego napełnienia. W innych przypadkach odłamki podczas wybuchu ranią twarz.
Z resztą mało to ważne. Ważne co z tym zrobią.
kgebczyk - 16-10-2015, 06:12
A pewnie nic. 2300 starych aut, w każdym po dwie (?) "wadliwe" poduszki, razy pi razy oko 500 za sztukę (nie wiem ile ich kosztuje jedna) i 150 za wymianę..... Blisko 3 miliony złotych za problem który w Polsce nie objawił się przez kilka czy kilkanaście lat.
Nie wspominając już o tym że zdaje się co 10 lat producent zaleca wymianę poduszek. Więc za max 3 lata stanie się to problemem użytkowników.
Już sobie wyobrażam premię dla jakiegoś dyrektora za wzięcie tego na klatę i podpisaniem się pod papierkiem z zaleceniem podłączenia kabla w celu diagnostyki poduszki
Balon - 21-10-2015, 07:02
dostałem odpowiedź od MMC Car Poland Sp. z o.o.
"Szanowny Panie,
na wstępie uprzejmie informuję, że kampania ma charakter typowo prewencyjno-badawczy, gdyż na całym świecie w żadnym samochodzie Mitsubishi po aktywacji poduszki powietrznej pasażera nie wystąpiła usterka powodująca urazy pasażera spowodowane defragmentacją modułu poduszki. Co więcej możliwość nieprawidłowego zadziałania generatora gazu jest możliwa tylko i wyłącznie w wyniku kolizji drogowej (ryzyko samoczynnego odpalenia poduszki nie występuje).
Mitsubishi Motors nie potwierdziło przyczyn występowania usterki i stąd prewencyjny charakter akcji, a sama kampania została ogłoszona ze względu na wystąpienie przypadków u innych producentów, którzy stosowali poduszkę powietrzną firmy TAKATA. Co więcej, warunki w jakich wystąpiły potwierdzone przypadki, to bardzo wysoka wilgotność w połączeniu z bardzo wysoką temperaturą, czyli klimat tropikalny niewystępujący w Europie i tym samym samochody z naszego rynku są samochodami bardzo niskiego ryzyka.
Odnosząc się do kampanii serwisowej, obecnie oczekujemy na wytyczne od producenta co do sposobu jej wykonania. Nie znamy szczegółów, czy będzie ona polegała tylko na sprawdzeniu poduszek, ich wymianie, czy też na innych działaniach. Oceniamy, że realizacja kampanii ruszy w pierwszej połowie przyszłego roku.
Korzystając z okazji, uprzejmie proszę o podanie danych teleadresowych, ponieważ samochody często znajdują się już w rękach kolejnych właścicieli. W załączeniu przesyłam formularz.
Pozwala to nam na szybkie i sprawne poinformowanie o kampanii aktualnych użytkowników samochodów naszej marki. "
zawiadomienie o zmanie danych właściciela.doc
Bizi78 - 09-11-2015, 09:48
Sytuacja z jaśkami się rozkręca:
http://motoryzacja.interi...nie,nId,1917595
Carloss - 24-01-2016, 17:28
Mojego na szczęście nie ma na liście. Jest ze Szwecji..
pablowski - 12-07-2016, 11:43
Mi w AutoKrak wymienili właśnie poduszkę w ramach akcji serwisowej.
Hornet - 12-07-2016, 20:05
pablowski - wzywali Cię ?
pablowski - 13-07-2016, 10:34
Przy okazji przeglądu sprawdzili Miśka czy jest na liście i za 2 dni umówili na wymianę.
aduko - 11-08-2016, 12:06
Dostałem pisemko z zaproszeniem na wymianę. Napisali, że na podstawie info z CEPIKu mają do mnie dane
zbychu74 - 11-08-2016, 21:04 Temat postu: Akcja serwisowa Dzisiaj dostałem pismo z Mitsubishi o akcji serwisowej,która dotyczy generatora gazu poduszki
przedniej pasażera.
Dostał ktoś z Was?
aduko - 11-08-2016, 21:20
http://forum.mitsumaniaki...876f89181bc1ffb
wichura1 - 11-08-2016, 22:44
Ja też dzisiaj dostałem, napisali, że poduszka pasażera do wymiany i tak samo, że z Cepiku.
|
|
|