Carisma - Techniczne - klepanie skrzyni biegow?
MichciuGT - 09-06-2015, 19:50
ups, to przepraszam, myślałem że jak łożysko oporowe jest bez obciążenia i ma luzy to klekocze, a pod obciążeniem luzy się kasują i w trakcie używania sprzęgła nie szumi
u takim razie u mnie skrzynia też się rozlatuje od ok. 2 lat
Father - 09-06-2015, 20:24
heh mam dokladnie to samo co piszesz, tylko potrafiles to opisac w 1 zdaniu
MichciuGT - 09-06-2015, 20:55
jeszcze u mnie był powód dla którego skrzynia dostała w kość...
sprzęgło łapało przy podłodze i tak rodzice jeździli, aż w końcu całkiem sprzęgło przestało działać i biegi wchodziły po pod pompowaniu i ze zgrzytem....
płyn hamulcowy układzie (popa sprzęgła <---> wyprzęgnik nie był był zmieniany), dużo czarnego osadu się zebrało i zapowietrzał się układ, przez co sprzęgło brało coraz niżej,
także warto sprawdzić czy płyn hamulcowy od sprzęgła był zmieniany i czy sprzęgło nie bierze za nisko
Father - 09-06-2015, 23:00
niestety sprzegło dobrze dziala ale dzieki za rade!
[ Dodano: 11-06-2015, 20:45 ]
Mechanik dzis powiedzial ze najprawdopodobniej pada lozysko oporowe ale mowil ze spokojnie z 2-3 lata tak moge jezdzic i chyba tak zrobie bo za robocizne wolaja 600-800zl... Czyli wole dozbierac i kupie przy wymianie gdzies za rok sprzeglo, lozyska itp, jak juz sciagna skrzynie to bardziej mi sie skalkuluje robocizna jak wszystko za jednym zamachem zrobie
Wirtello - 07-07-2015, 10:23 Temat postu: klepanie skrzyni biegow? Witam jestem na tym forum pierwszy raz wiec prosze o wyrozumiałosć .
Mianowicie mój problem polega na tym ze od jakiegos czasu w skrzyni słychać głośne stuki podczas dodawania gazu dodam ze częstotliwość tych stuków rośnie wprost proporcjonalnie
do zwiększania sie obrotów silnika po puszczeniu pedłu gazu stukot ustaje .dodatkowo jakies 3tys km wysuneła mi sie lewa półoś ze skrzyni i od tamtej pory wyła nieznacznie aż w końcu przekształciło sie to w klekot.Czy miał tak ktoś kiedyś czy może być t wina poduszki pod skrzynia? Pomocy:([/b]
Father - 07-07-2015, 12:43
A klekocze na biegu w trakcie jazdy czy na postoju na luzie?? A moze caly czas??
Wirtello - 07-07-2015, 13:28
Na biegu jadąc nie wciskając gazu ledwo słychać po wciśnięciu pedału gazu zaczyna mocno stukać a wraz ze wzrostem prędkości obrotów stukanie jest coraz szybsze i głośniejsze na luzie nic nie słychać ...
Father - 07-07-2015, 14:06
To niestety ja nie pomoge, bo u mnie jest sytuacja odwrotna i zgiagnozowano jako wymiana lozyska oporowego/ lub lozyska na wale. Ale polecam ci napisac na facebooku, tam szybciej ktos pomoze, bo to forum opustoszale juz troche;P
|
|
|