To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - Siłowniki tylnej klapy do Eclipse 1G kupie

Anonymous - 08-03-2007, 08:55

silowniki klapy bagaznika wlasnie wymienione! robota zajela okolo godziny, koszt 2 silowniki 350N po 37 zl, 4 srubki po 2 zl co daje razem 82 zl i troche wkladu wlasnej pracy ;)
ja wroce z urlopu to na forum umieszcze instrukcje krok po kroku, ze zdjeciami co i jak ;)

i jakie to wspaniale uczucie gdzy otwierasz bagaznik a klapa sama idzie do gory ;) ))

Anonymous - 08-03-2007, 09:15

No to gratulacje! Juz niedlugo mój też bedzie mial nowe (300N) zobaczymy jak bedzie.Jak zaloze to niezwlocznie napisze.KLAPY W GÓRĘ!!
Anonymous - 13-03-2007, 09:07

Cześć
Jakie dokładnie kupiliście siłowniki,dłogość i czy 300 czy 350 n .Co by można było klape zamknąć :lol:
POzdrawiam

Adaho_krak - 13-03-2007, 09:23

Mój Eklipsik od wczoraj ma klapkę w górze :cheers: sposobem Ciechana tylko na dolnym mocowaniu musiałem założyć dłuższe główki takie jak na górze bo krótsze są niedostępne w KRK ale kiedyś to zmienie

DOMIN napisał/a:
Jakie dokładnie kupiliście siłowniki,dłogość i czy 300 czy 350 n

Ja kupiłem 3 cm krótsze niż oryginał i siła 310N i już jest ciężko zamknąć ale nie ma tragedii i sam się nie otwiera dopiero po lekkim podniesieniu do góry rusza i stoi dumnie na górze :) Moim zdaniem to 280N min. 310N max

A co do gostka z allegro który oferuje takie siłowniki to on też nie ma orginałów i sprzedaje takie jak zrobił sobie Ciechan tylko Ciechan'a to kosztowało 82 zł mnie jego sposobem 80 zł a kolo z allegro sprzedaje po 240 hmm chyba zrobie mu konkurencje za 150 :)

Anonymous - 26-01-2009, 13:25

Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy wymienionych siłowników mógłby odpowiedzieć na pytanie DOMINa?

DOMIN napisał/a:
Cześć
Jakie dokładnie kupiliście siłowniki,dłogość i czy 300 czy 350 n .Co by można było klape zamknąć :lol:
POzdrawiam

Chodzi mi o wymiary (złożone i długość po otwarciu klapy) i ewentualnie firmę.

viader - 26-01-2009, 14:20

Ja kupiłem od volvo v40, już 1,5 roku działają bez zarzutu.
Adaho_krak - 26-01-2009, 19:06

Odpowiednia siła to pomiędzy 280N-300N. Długość trzeba dobrać w sklepie moto po wymontowaniu oryginałów.
Anonymous - 26-01-2009, 22:57

chętnie skorzystam z porady tylko jeszcze napiszcie w jakim sklepie kupiliście te siłowniki najlepiej w internetowym bo ja na razie w nie mogę znaleźć ale chyba źle szukam
Anonymous - 27-01-2009, 15:39

viader napisał/a:
Ja kupiłem od volvo v40, już 1,5 roku działają bez zarzutu.

pamiętasz może ile cie wyniosły te siłowniki a może dał byś rade podać jakiś link z allegro od jakiego kupiłeś

Adaho_krak - 27-01-2009, 23:24

W tym temacie jest wszystko ze zdjęciami http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9812
beben1982 napisał/a:
w jakim sklepie kupiliście te siłowniki
w pierwszym lepszym motoryzacyjnym kupisz.
Anonymous - 28-01-2009, 00:13

podałbyś jeszcze wymiary jakie ma mieć ten siłownik to znaczy ile grubsza ile cieńsza część bo ja kupiłem swojego miśka już bez siłowników
Anonymous - 30-01-2009, 15:29

beben1982 napisał/a:
podałbyś jeszcze wymiary jakie ma mieć ten siłownik to znaczy ile grubsza ile cieńsza część bo ja kupiłem swojego miśka już bez siłowników

Zmierzyłem wymiary oryginalnego siłownika:

640mm - długość (mierzona od centralnych punktów zaczepów po obu stronach siłownika)
325mm - "grubsza część" siłownika (mierzona od krawędzi do krawędzi części)
275mm - "wysuw" siłownika - o tyle dokładnie wydłuża się sytuacja

Trzeba koniecznie przy zakupie zwrócić uwagę na długość tej grubszej części (jeśli będzie dłuższa od oryginału to nie zamknie się klapa!) - długość całkowita może się zgadzać, ale są różne długości tej "grubszej części".

Ja kupiłem w dużym sklepie motoryzacyjnym za 36zł/szt + jabłuszka 3zł/szt siłowniki o wymiarach najbardziej zbliżonych, czyli: 635mm i 295mm grubsza część, siła 310N. Na pewno nie polecam większej siły, chociaż do podniesienia klapy na początku trzeba użyć małej siły, to pod koniec otwierania klapa wręcz lekko szarpie całym samochodem. Natomiast do zamknięcia trzeba użyć już trochę więcej siły (ale bez przesady).

P.S. Uważajcie bardzo żeby nie połamać plastików :wink:

Anonymous - 30-01-2009, 20:14

dzięki wielki
Anonymous - 31-01-2009, 01:16

WITAM!

Ja kupilem od opla astry po 30 za szt.+ jabłuszka po 2 za szt.
Nie szalejcie. Nie wieksze niż 280Nm bo ciężko zamknąć klapę.
10 min. roboty i radość!!!

Anonymous - 02-02-2009, 11:31
Temat postu: silowniki
Witam klubowiczów. Jeżeli ktoś kocha swojego eclipse to niebawem będe miał NOWE ORYGINALNE SILOWNIKI MITSU do 1G od zamówione od Kiepucziego. Prawdopodobnie do sprzedania. Prawdopodobnie bo jeszce nie wiem co z moja bryka(klient skasowal mojego eclipsa na rondzie):(((( cena za siłownki to 105$.Jeżeli ktos jest zainteresowany prosze pisac na pw. POZDRAWIAM