To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Rozrząd O1 i O1T temat zbiorczy

qlka2 - 31-01-2016, 09:53

Witam ponownie.
Przymierzam się do wymiany rozrządu.
W poprzednim aucie brałem z tej firmy, chłopaki z forum Nissana też brali i nikt nie narzekał:

http://allegro.pl/rozrzad...5926769689.html

Opis opisem ale czasem się zdarzyło że zamiast paska Mitsuboshi był Gates.

Pytanie czy jest sens ładować w rozrząd który dla zasady będzie droższy i tyle?
Pytanie mam jeszcze co do pompy wody. Jest sens ją wymieniać czy nie ?
Wiem że jak się potem sypnie to żeby wymienić i tak trzeba rozrząd zwalać więc podwójna robota.

qba1983 - 31-01-2016, 15:07

pompa wody w o1t nie jest napedzana z paska rozrządu i nie ma takiego problemu z jej wymianą.
co do paska, gates tez jest dobry, co nie zmienia faktu ze wymienił bym rozrząd po 60 tyś km

qlka2 - 31-01-2016, 15:37

Napędzana rozrządem nie jest ale wg manuala żeby ją wymienić trzeba pasek zrzucić.
Prawda czy po prostu sobie uprościli sprawę żeby nie kombinować?

elektryk - 31-01-2016, 21:40

qlka2 napisał/a:
Napędzana rozrządem nie jest ale wg manuala żeby ją wymienić trzeba pasek zrzucić.
Prawda czy po prostu sobie uprościli sprawę żeby nie kombinować?
I tak i nie. Problemem nie jest pasek a napinacz rozrządu. Jedna ze śrub pompy jest zasłonięta napinaczem. Z własnej praktyki wiem że przy wymianie pompy istnieje taka możliwość żeby w ogóle nie ruszać paska. Jeśli rozrząd ustawi się na znakach, to udało mi się bezpiecznie zdemontować napinacz i pasek pozostał na miejscu. Dla pewności żeby pasek nie spadł, można go przypiąć klamerkami do kółek. Ale nawet jak pasek się zsunie, to na tym etapie demontażu silnika nie trzeba robić nic więcej żeby go założyć ponownie.
qlka2 - 01-02-2016, 07:47

Czyli lepiej wymieniać pompę czy nie?
Jakby to był diesel pewnie bym wymienił.
A tutaj to nie wiem czy jest sens.
Jaka jest średnia żywotność takiej pompy?
Co do zestawu który podałem mogłoby coś takiego być?

elektryk - 01-02-2016, 10:57

qlka2 napisał/a:
Jaka jest średnia żywotność takiej pompy?
Miałem oryginalną pompę na której pojawiły się minimalne luzy, widoczne jako drgania kółka pasowego. Ponieważ diagnozowałem wibracje w silniki wymieniłem 9-10 letnią oryginalną pompę na nowy zamiennik. Zamiennik przetrwał 6-8 miesięcy, po tym czasie zaczęło się odzywać łożysko i musiałem wymienić.
qlka2 - 01-02-2016, 11:25

Idąc tym tropem najlepiej byłoby poluzować pasek napędowy i poruszać kołem od pompy wody patrząc czy nie ma luzów.
Jak nie będzie to może lepiej nie ruszać?
A jak z tym zestawem co podałem?
Jest sens ładować w coś droższego?
Tak jak pisałem dużo ludzi montowało od tego sprzedawcy i nikt nie narzekał.

elektryk - 01-02-2016, 12:17

qlka2 napisał/a:
Idąc tym tropem najlepiej byłoby poluzować pasek napędowy i poruszać kołem od pompy wody patrząc czy nie ma luzów.
Trudno to wyczuć, nawet fabrycznie nowe pompy mają niewielkie luzy. Jak nie będziesz mieć odniesienia w postaci innej pompy to trudno wymacać. Pozostaje tylko zaufać mechanikowi że on miał nie jedną pompę w ręku.

Co do zestawu to mogę napisać że cena jest dość atrakcyjna. Przy okazji ostatnie wymiany rozrządu mój mechanik odkrył u mnie że napinacz rozrządu się zawiesił. Był to zamiennik wymieniony pomiędzy wymianami rozrządu. Oryginał też niby był jeszcze dobry, ale w zakresie ruchu w którym pracuje napinacz był luźniejszy. Zamiennik kosztował mnie 200-300zł.

staszq2 - 01-02-2016, 13:35

elektryk napisał/a:
Zamiennik kosztował mnie 200-300zł.

Jaki piniądz taki towar, Miśki jak stwierdzono na forum nie specjalnie lubią zamienniki, mnie napinacz ori kosztował coś koło 700 zł a widziałem kompletne rozrządy z pompą wody i owym napinaczem za mniejsze kwoty... :roll:

qlka2 - 03-02-2016, 11:09

A jak z tymi napinaczami Aisin albo Gates (takie ma sprzedawca) ?
Poważnie wszyscy montują oryginały czy może z powodzeniem dają radę też zamienniki?
Pompa wody firmy GMB to dobry produkt czy raczej czegoś innego szukać?
Z tego co się zorientowałem jedną z ważniejszych rzeczy przy rozrządzie jest ten napinacz hydrauliczny.
Da się coś takiego kupić ori obecnie za 480 PLN

elektryk - 03-02-2016, 12:35

qlka2 napisał/a:
Pompa wody firmy GMB to dobry produkt czy raczej czegoś innego szukać?
IMHO taki sam produkt jak wszystkie inne.

qlka2 napisał/a:
Z tego co się zorientowałem jedną z ważniejszych rzeczy przy rozrządzie jest ten napinacz hydrauliczny.
I tak i nie. Pasek jest napięty tak czy siak, a napinacz redukuje chwilowe zmiany napięcia spowodowane naciągiem sprężyn zaworów. Nawet widziałem tłumaczenia że jest on bardziej tłumikiem drgań niż napinaczem w pełnym tego słowa znaczeniu. U mnie nic się nie stało, mimo że napinacz był zablokowany w najniższej pozycji.

qlka2 napisał/a:
Da się coś takiego kupić ori obecnie za 480 PLN
W komplecie z paskami nie, wątpię czy nawet oryginał da się kupić za tę cenę, ale ASO nie pytałem.
qlka2 - 03-02-2016, 12:45

To 480PLN to nie było pytanie tylko stwierdzenie (nie było pytajnika :) )
Tutaj jest:
http://allegro.pl/napinac...5749792914.html
Czyli co?
Napinacz z Aisina mógłby być?
A co z paskami?
Jest jakaś różnica między Mitsuboshi/Conti/Gates/Dayco/Sun ?
Pozostają jeszcze rolki.
Czy NSK będą dobre?
W Primerze miałem, chodziły ale może Mitsu jest bardziej kapryśne?

elektryk - 03-02-2016, 13:36

qlka2 napisał/a:
W Primerze miałem, chodziły ale może Mitsu jest bardziej kapryśne?
Ale w czym miałyby być kapryśne? Pasek czy rolka to prosta konstrukcja, ja nie ma błędu produkcyjnego to szybko nie padnie. A jak padnie po 2-3 latach i tak nikt nie potwierdzi że to wada fabryczna albo błąd montażu. Nawet jak ktoś napisze że jemu działa marka X albo marka Y się szybko popsuła, to i tak ryzyko trafienia bądź nietrafienia w wadliwą sztukę niewiele się zmienia.
qlka2 - 03-02-2016, 13:39

Chodziło mi tylko o takie stwierdzenia jak "ten samochód nie lubi zamienników" czy podobne stwierdzenia.
miron - 03-02-2016, 20:26

Koledzy macie numery katalogowe poszczególnych części do O1T?