To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Konserwacja podwozia

mietka - 01-12-2015, 16:14

Dzieki wielkie, wezme ten epoksydowy :)
Marcino - 02-12-2015, 09:31

Zadnego Bolla nie dawaj, bo to lipa, odpada po czasie i nie ma inchibitoró korozji, Tylko Noxudol lub App,
Jak chcesz farbe na rdzawe miejsca na podwoziu jako podkłąd to daj PolRust.

mietka - 02-12-2015, 15:51

A epoksyd z Novola? Mam go niedaleko w sklepie do kupienia, a tego nuxodola nie maja niestety.
apg2312 - 02-12-2015, 17:16

Marcino napisał/a:
Zadnego Bolla nie dawaj, bo to lipa, odpada po czasie

????
Dziwne. Na autach potraktowanych chemią BOLLa kilka (6-4) lat temu nic nie odpada.
Oczywiście, jak ktoś nałożył konserwację czy zabezpieczenie antykorozyjne bez co najmniej umycia podwozia i (w razie potrzeby) bez usunięcia starej konserwacji i rdzy, to wiadomo, że będzie odpadać.

Tak na marginesie - Marcino - nie rób tutaj antyreklamy. Nie będę się stosował do Twojego stylu i pisał, że Noxudol czy inne polecane przez Ciebie specyfiki to największe gówno na świecie.
Żeby nie było nieporozumień - ja BOLLa nie bronię, bo na pewno są firmy produkujące chemię samochodową co najmniej tej samej, albo i lepszej jakości.
I uważaj, bo jak zajrzy tutaj ktoś z BOLLa, to możesz mieć spore kłopoty.

sampler - 02-12-2015, 19:36

każdy wybierze to co chce kierując się marką, reklamą, doświadczeniem itd.
Moim zdaniem przy podobnej cenie noxudol to inna liga środków konserwujących. Stosują je producenci pojazdów. Z innych dobrych moge też polecić Valvoline Tectyl i produkty Dinitrol na podstawie opinii z forów kakierniczych.
Ja powiem szczerze Boll mnie zawiodł a Noxudol jeszcze nie

mietka - 03-12-2015, 13:57

To jasne że trzeba oczyścić i pozbyć się nadmiaru rdzy. Zdecyduje się jednak na tego boll i na to nałoże farbe antykorozyjną i dopiero jakąś konserwacje
milo - 03-12-2015, 15:50

mietka napisał/a:
Zdecyduje się jednak na tego boll i na to nałoże farbe antykorozyjną i dopiero jakąś konserwacje

Oczyść rdze wytraw nałóż na to zwykła minię tlenkową antykorozyjną czerwona na to stalochron i konserwacja i powinno być dobrze , tylko trzeba to robić w ogrzewanym pomieszczeniu a najlepiej latem
Nic nie chce mówić ale u mnie epoksyd nie sprawdził sie więc nie stosuje , każdy ma swoje zdanie :mrgreen:

mkm - 04-12-2015, 05:55

apg2312 napisał/a:
I uważaj, bo jak zajrzy tutaj ktoś z BOLLa, to możesz mieć spore kłopoty.

Myślisz, że oni nie wiedzą czym handlują?
Myślisz, że nie cieszą się, że zrobili sobie "markę" mimo niskiej jakości, ktora pozowliła im przeskoczyc cenowo lepsze produkty i spocząc na laurach?

Teraz będą musieli się spiąc, bo konkurencja już depcze po piętach, a na przestrzeni lat Boll nie dośc, że nic nie zmienił to jeszcze wypada bardzo kiepsko pod kątem trwałości/właściwości antykorozyjnych :wink:

Nic mu nie zrobią, bo wiedzą co robią i głos jakiegoś Marcino, lub innego mkm-a na Forum MM im "lata" :biggrin:

Boll ogólnie jest dla handlarzy - aby tanio posmarowac i żeby przez kwartał nie wylazło.

Marcino - 04-12-2015, 08:24

Mam gdzieś to co mi Boll powie. Miałem ich środki i nie powiem terzyma się dobrze w tunelu nad wydechem gdzie nigdy woda i błoto nie dochodzi. Niestety na tylnej podłodze bagażnika scłabo..
sampler - 04-12-2015, 09:58

Ja jestem ciekawy skad sie wziął fenomen tej marki. Jak dla mnie jedyny rozsądny produkt tej firmy to zmywacz silikonu w 1l puszce :)
Marcino - 04-12-2015, 11:49

9 lat temu jak kupiłem galanta to robiłem konserwacje od razu u ojca w domu zanim go zarejestrowałem. Wtedy w sklepie na wiosce nie mileli nic innego wiec był Booll. Na forach lakierniczych mają wszyscy nim taką samą opinię.
KOlega oddawał samochód na konserwwację - 1200zł za honde Civic 2003r, i gość robił na APP, do tego podkłądy natykorozyjne + malowanie/konserwacja zawieszenia. Całosć chyba z tydz czasu trwała.

Jak dla mnie możecie nawet przepalonym olejem smarować...

mietka - 04-12-2015, 14:08

Dzieki Panowie za informacje, zabieram sie w takim razie do roboty