Outlander I GEN Techniczne - Brak podświetlenia wnętrza po wymianie żarówek na led
jurellas - 06-11-2016, 09:41
Nie jestem elektronikiem więc mogę się mylić , może tu chodzi o kondensator który nie potrafi oddać zmagazynowanego prądu lampce led - normalna żaróweczka rozładuje kondensator po paru dziesięciu sekundach.
Jaro1974 - 06-11-2016, 15:01
No chyba nie do końca jest tak jak piszesz ponieważ ja mam u siebie oświetlenie na ledach od ponad roku i nic się nie dzieje. Sądzę że przyczyna tkwi gdzie indziej.
jurellas - 06-11-2016, 19:32
Być może fabryczne - do oświetlenia wnętrza - lampki led mają inny osprzęt ażeby świeciło jakiś czas aż do zamknięcia samochodu np z pilota. Jeśli oryginalnie są żarówki 5 W tzw paluszki to kiedyś sprawę załatwiał kondensator,ale czy we wszystkich modelach ... ? cholera wie. Popytam mojego mistrza druciarstwa i rozwieję te wątpliwości
Jaro1974 - 06-11-2016, 21:43
Ja miałem na żarówkach i wszystko przerobione na led i hula.
elektryk - 07-11-2016, 11:30
jurellas napisał/a: | Być może fabryczne - do oświetlenia wnętrza - lampki led mają inny osprzęt ażeby świeciło jakiś czas aż do zamknięcia samochodu np z pilota. | Tam nie ma żadnego kondensatora, wszystko jest robione elektronicznie. Nawet jakby był kondensator to lampka LED pobiera dużo mniej prądu niż żarówki, efekt byłby taki że ściemnianie trwało by dłużej.
jurellas wymontuj ETACS, otwórz obudowę i zobacz jak wygląda tranzystor/płytka, nie wymaga to żadnych specjalnych narzędzi.
Fragu - 03-07-2017, 10:25
Pomocy Maniaki.
Wczoraj grzebałem przy podświetleniu (przyciski przeciwmgłowych) i prawdopodobnie zjarałem jakiś główny bezpiecznik odpowiedzialny za całe podświetlenie wnętrza.
Podpowie ktoś gdzie on się znajduje?
Druga sprawa. Może ktoś polecić jakieś dobre LEDy do ww przycisków czy np do awaryjek?
Kupiłem jakieś na allegro to po miesiącu wszystkie zaczęły mrugać jak szalone
Bzyk_R1 - 03-07-2017, 10:50
Fragu, Główny bezpiecznik znajduje się pod maską w skrzynce tuż obok pomarańczowego ECU w takiej żółtej obudowie (koszyczku) Są w niej dwa bezpieczniki i tam musisz szukać zjaranego
Co do ledów u mnie zakładałem firmy NARVA i na razie działają
Fragu - 03-07-2017, 11:12
Dzięki !
W takim razie muszę poszukać "markowych" ledów.
Jaro1974 - 03-07-2017, 11:33
Ja całe podświetlenie mam zrobione na diodach led smd. Zdjęcia w temacie outka.
Ekskalibur - 03-07-2017, 11:35
W sumie na diodach najbardziej opłaca się takie coś zrobić. I dobrze to wygląda, a do tego prądu tyle nie zje.
elektryk - 10-07-2017, 22:42
Za podświetlanie wnętrza odpowiada też regulator jasności, zaraz obok regulacji lusterek. W przypadku zwarcia on mocno się nagrzewa i może uszkodzić elektronikę w środku.
kubus16 - 28-12-2020, 21:19
odgrzewam temat, doszedłem co i jak z tym oświetleniem,
a wiec mianowicie odpowiada za to ETACS komfortu umiejscowiony za bezpiecznikami w kabinie
podczas zabawy z oświetleniem , podejrzewam że każdy z nas zrobił małe zwarcie , w każdym razie tak było u mnie i uszkodzenie tranzystora sterującego
ja go wymieniłem na jakiś chiński i cos tam działało ale nie do końca było tak jak powinno,
pomogła wymiana ETACS i sprawa z oświetleniem załatwiona
ale wtedy pojawił się problem z pilotem bo przestał działać
centralny działa ale tylko z kluczyka
w tym ETACS jest odbiornik sygnału z pilota, ale z tym jeszcze sobie nie poradziłem
może ktoś wie czy da się dostroić starego pilota do nowego ETACS
elektryk - 28-12-2020, 23:10
kubus16 napisał/a: | w tym ETACS jest odbiornik sygnału z pilota, ale z tym jeszcze sobie nie poradziłem
może ktoś wie czy da się dostroić starego pilota do nowego ETACS | Zaczniaj od procedury z serwisówki, jeśli nie pomoże to potrzebny jest MUT-III.
kubus16 - 28-12-2020, 23:32
elektryk napisał/a: | Zaczniaj od procedury z serwisówki, jeśli nie pomoże to potrzebny jest MUT-III. |
a jaka jest ta procedura z serwisówki
Gdzie szukać tej procedury
[ Dodano: 07-01-2021, 23:55 ]
Jest ktoś wstanie napisać jak to zrobić 🥺
Albo podać link do procedury 😃
|
|
|