[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kamera cofania - Montaż - Tutorial
tokyo - 27-03-2017, 22:48
Radia zestawy multimedialne maja na sztywno linie,ale czasami mozna dostac radio bez lini ktore zostalo odpiete podczas startu i linie sie traca (nie zawsze) lub bylo wyciagniete z nowego outlandera (tam jest podpiete pod CAN i z nim dziala) gdy kluczyk byl przekrecony na zaplonie. Powrot do lini nastepuje po przywroceniu ustawien fabrycznych
wiewioor - 28-03-2017, 15:12
grzesiopol napisał/a: | Można to ominąć przerabiając .gif'a z liniami który znajduje się w folderze Screendata/AV\imagefiles na hdd mmcsa na takiego czystego bez linii. |
Jest to sposób, natomiast podziałka w kamerach jest ustawiona symetrycznie. Jeśli umiejscowimy kamerę w OEM miejscu w sportbacku to linie będą strasznie niewiarygodne. Z racji że w MMCS jest możliwość ustawienia kąta nachylenia podziałki, jej oddalanie i przybliżanie - możemy pokusić się o całkiem wiarygodne linie pomocnicze.
grzesiopol - 28-03-2017, 15:14
Jak zamontuje swoją to zobaczę jak to fizycznie wygląda, nawet nie wiem czy kupiłem z liniami czy nie bo nic nie było napisane ale pewnie będą linie
[ Dodano: 28-03-2017, 15:19 ]
tokyo napisał/a: | ale czasami mozna dostac radio bez lini ktore zostalo odpiete podczas startu i linie sie traca (nie zawsze) lub bylo wyciagniete z nowego outlandera (tam jest podpiete pod CAN i z nim dziala) gdy kluczyk byl przekrecony na zaplonie. | jest jeszcze możliwość, że jak zmienisz typ auta to ci się pojawią (to wyczytałem na którymś forum i widziałem filmik) ale wybór auta chyba tylko w amerykance.
[ Dodano: 01-04-2017, 14:07 ]
O ten właśnie filmik mi chodziło
https://www.youtube.com/embed/P5SbrvO8YWY
[ Dodano: 04-04-2017, 21:58 ]
Kamera zamontowana.
Dodam tylko, że nie odpinałem tego plastiku od rejestracji, ale za to musiałem tylko delikatnie poszerzyć fabryczny otwór bo moja kamerka miała śrubki tak jak na poniższym zdjęciu
Do środka wszedłem przez lewe podświetlenie rejestracji. Troche nożykiem wyciąłem platik i podgiąłem troche metal i poszło. Minus do kamery wziąłem podpinając się pod przewód przykręcany do masy, plus wziąłem z przewodu obok wtóry wychodzi z kostki. Kolor biały o grubości troche większej niż pozostałe przewody. Podczas prowadzenia przewodów dodatkowo poprowadziłem drugi przewód do bagażnika - pod przyszły projekt jeżeli kasa pozwoli.
Reszta jak u wiewioora.
Niestety moja kamerka miała swoje linie ale ominąłem to poprzez podmianę jednego pliku w Screendata tj. 3H44S_DEFAULT.gif. Ten plik jest dla Lancera Sportbacka, dla sedana jest 3H41_DEFAULT.gif. Jakby ktoś potrzebował to podpowiem które są do innych pojazdów z MMCS. Mój plik gif obrobiłem w Photoshopie, po prostu wyczyściłem linie i już. Jak ktoś będzie chciał mogę podesłać, trzeba tylko dostosować nazwę do swojego pojazdu.
brylekVFR - 08-05-2017, 20:29
Ja mam kamerkę jak mazin. Tą z przezroczystymi uchwytami. Dzisiaj, po kilkunastu deszczowych dniach wdarła mi się wilgoć do kamerki przez jakąś nieszczelność. Obraz wygląda jak zamglony, żadne czyszczenie z zewnątrz nie pomaga. Kamerka żyje, bo obraz z niej jest, tylko zamglony. Jutro dobiorę się do niej i ją rozbiorę, może uda się ją uratować.
tokyo - 08-05-2017, 23:43
Taka sugestia
Jezeli chcecie przedluzyc zywotnosc kamer to za pomoca zasilacza przed kamera zbijcie napiecie na ~10 V i podlaczcie na sztywno po zaplonie.
Kamera ma wtedy stale napiecie i wew optymalna temperature.
Zasilacz od samej kamery jest wtedy odciazona poniewaz,
Kamera w opisie ma napisane ze jest na 12 V a nie na 14,4
zadzej dochodzi do samego zaparowania
tyku - 09-05-2017, 11:33
brylekVFR, U mnie to samo. Czas na wymianę kamerki.
brylekVFR - 09-05-2017, 12:28
Ja spróbuję swoją reanimowac. Wymienić na nową zawsze można. 😉
wiewioor - 10-05-2017, 11:30
Jakby ktoś potrzebował sam kupowałem taką o to kamerę w której można wyłączyć podziałkę. Kamera używana około pół roku. Bardzo często myta na myjniach ciśnieniowych. Jak do tej pory żadnych przygód z parowaniem, zakłóceniami lub innymi.
https://www.aliexpress.co...0608.0.0.M9k3PI
tyku - 10-05-2017, 12:32
wiewioor, To podświetlenie to pomaga w nocy, czy raczej przeszkadza
brylekVFR - 11-05-2017, 22:49
Kamerę wymontowałem, obejrzałem z każdej strony, nie da się jej rozebrać bez uszkodzenia. Soczewka czysta, nic na niej nie było widać, przynajmniej zaparowania nie było widać. Dałem sobie z nią spokój, zamówiłem nową. Już do mnie idzie.
Dzisiaj był cieplejszy dzień, bez deszczu i wieczorem zaczęła kamera normalnie działać😁
tyku - 12-05-2017, 12:07
brylekVFR, Jaką zamówiłeś
brylekVFR - 12-05-2017, 13:16
Taką jak mam, za całe 37zl z przesyłką 😁. Jak padnie to nie będzie szkoda i się kolejną zamówi. Testowo wziąłem tą najtańszą zobaczę jak długo wytrzyma. Chyba zrobię jak radzi Tokyo i dam zasilacz przed nią, wydaję mi się że to właśnie elektronika w środku pada bo nieszczelności raczej nie stwierdziłem. Okaże się czy nawala elektronika, czy wilgoć.
lukskyfly - 31-05-2017, 22:19
Witam wszystkich!
Rowniez zastanawiam sie nad zamontowaniem kamerki i moj wybor padl na takie cos
http://www.ebay.co.uk/itm...%3D162363630289
co o tym myslicie? bedzie pasowac? Znalazlem rowniez na allegro cos takiego
http://allegro.pl/kamera-...8e-c19173e78588
tylko nie do konca wiem jak mialby dzialac ten sensor bo nie ma w zestawie zadnego beepera no i czy bedzie pasowac do sedana '08 DiD
Dzieki za wszystkie sugestie
pozdro
brylekVFR - 31-05-2017, 22:50
Pierwsza pasuje do SB, druga może podejdzie do sedana.
tokyo - 31-05-2017, 23:05
Pytanie do jakiego lancerka potrzebna sedan czy SB?
Do jakiej stacji chcialbys to podlaczyc?
1. tak do sb ale sugeruje polaczenie kabelkiem
2. ciezko powiedziec
|
|
|