Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamera cofania - Montaż - Tutorial
Autor Wiadomość
wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2016, 13:41   Kamera cofania - Montaż - Tutorial

Witam.
Z racji, że niedawno zainstalowałem so swojego samochodu MMCS, postanowiłem również zainstalować kamerę cofania. Instalacja jest łatwa i nie stwarza jakichkolwiek trudności. Jedyna uwaga to ostrożność przy wyciąganiu grzybków, aby nie urwać mocowań jak i samych grzybków a jest ich sporo do demontażu. Kamera jest nieorginalna, do kupienia w większości sklepów oraz portali ogłoszeniowych. Oczywiście możliwości jest wiele natomiast wybór należy do każdego z osobna.

Pierwszym elementem jest zamontowanie kamery. W tym celu dla późniejszego ułatwienia jest ściągnięcie osłon plastikowych klapy bagażnika.

Proces ten rozpoczynamy od zdemontowania rączki, za którą możemy trzymać klapę bagażnika.

Płaskim śrubokrętem podważamy zaślepki, i odkręcamy śruby mocujące uchwyt kluczem nasadowym 10. Po zdemontowaniu rączki będziemy mieć ten widok.

Dalej trzeba ściągnąć plastiki wzdłuż tylnej szyby. A dokładniej nie tyle co ściągnąć, lecz odchylić od strony kalpy. Są one zamontowane przy pomocy 2 grzybków

Jak już odchylimy przedmiotowe plastiki ukaże nam się na łączeniu czarny grzybek, który trzeba podważyć, wyciągnąć jego środkowy element, a dopiero potem wyciągnąć. Jeśli bez wyciągnięcia środkowego elementu grzybka będzie chcieli go wyciągnąć, to urwiemy grzybek. Zdjęcie przedstawia miejsce grzybka – już po wyciągnięciu.

Kolejnym etapem jest odczepienie wszelkich grzybków i zaślepek. Poniżej przedstawiam zdjęcie na których widać umiejscowienie wszelkich grzybków, które wystarczy „wyrwać”. Przy odczepianiu grzybków trzeba użyć trochę siły, ale wychodzą one całkiem łatwo.

Po ściągnięciu osłony bagażnika ukaże nam się widok „gołej” klapy.

Do łatwiejszego zamocowania kamery wypadało by również ściągnąć blendę. W tym celu należy odkręcić od wewnętrznej strony 4 śruby mocujące (2 zewnętrze) oraz 2 środkowe, które ponadto mocują przycisk zwalniający zamek bagażnika. Zdjęcie przedstawia już zdemontowaną klamkę zwalniania zamka.

Dalej blenda trzyma się wyłącznie za pomocą grzybków, których umiejscowienie zamieszczam poniżej.

Gdy już mamy pełne możliwości montażowe, możemy zabrać się do instalacji kamery.
Osobiście kupiłem kamerę niby dedykowaną do modelu Lancer w miejsce żarówki tablicy rejestracyjnej, aczkolwiek nie pasowała. Nie wiem czy może w wersji sedan są inne mocowania od sportback`a ale musiałem trochę się pogimnastykować. I tak wybór umiejscowienia kamery padł na miejsce po lewej stronie od żarówki oświetlającej tablicę rejestracyjną. Jest tam wystarczająco dużo miejsca na to żeby wsadzić kamerę oraz dowolnie ją modyfikować. Minusem będzie brak centralnego jej położenia. Opisywać nie będę jak montowałem kamerę, bo każdy wybierze inny sposób i będzie miał do dyspozycji inne materiały. Osobiście wykorzystałem plastikową obudowę, gdyż miała już wyprofilowany kąt pod którym kamera była prawidłowo osadzona. Trochę cięcia, szlifowania, malowania i kamera była na swoim miejscu.

Przyznam nie chciało mi się ciągnąc całego kabla sygnałowego przez klapę bagażnika przelotkę i całą podłogę, zastosowałem bezprzewodowy sygnał video, który jest dedykowany do kamer cofania.

W związku z powyższym pracę z tyłu samochodu ograniczyły się do podłączenia jedynie zasilania kamery oraz modułu bezprzewodowego do światła cofania. Opis chyba zbędny. Lutownica, opaski termokurczliwe i po kłopocie.

Całość spięta opaskami zaciskającymi się, żeby nic się nie „walało” po wnętrznościach klapy. Elementy plastikowe montujemy w odwrotnej kolejności jak w przypadku demontażu.

Dalszy etap instalacji odbywa się już przy stacji MMCS.

Aby mieć dojście do tyłu stacji, należy zdemontować ramkę. Jest wiele tutoriali w tym zakresie, ale w punktach opiszę sposób działania:
- Ściągamy schowek
- Odkręcamy śrubkę przy plastiku obok schowka po prawej stronie.

Dalej jest on zamocowany na 2 złączkach. Wystarczy mocniej pociągnąć element i powinien wyskoczyć.
- Odkręcamy śrubkę, którą zasłaniał poprzedni zdemontowany element

Listwa ozdobna po odkręceniu śrubki jest przymocowana tylko na zaczepach. Wystarczy od prawej (pasażera) strony powoli ciągnąć, aby wyciągnąć listwę.
Dalej ramka jest zamocowana wyłącznie za zaczepach.

MMCS zamontowany jest na 4 śrubach. Po odpięciu wszelkich kostek możemy wyciągnąć stację. Podłączenie sygnału kamery jest banalnie proste. Slot odpowiadający za kamerę cofania pokazana jest na zdjęciu.

Jeśli mamy wtyczkę, możemy ją wykorzystać do podłączenia naszego sygnału. Jeśli nie mamy we wiązce tej konkretnej wtyczki, biorąc pod uwagę, że ciężko jest z dostępnością takiej wtyczki z pomocą może nam przyjść stary komputer a dokładnie wtyczka od CD-ROM do przesyłania sygnału audio. Wtyczka ta idealnie pasuje pod 4 piny i trzyma się wyjątkowo mocno. Nie ma szans na przypadkowe jej wypięcie.

Piny, które odpowiadają za sygnał od kamery są zaznaczone na zdjęciu poniżej. (Zdjęcie jest do góry nogami)

Dalej z uwagi że w tym przypadku nie ciągnąłem kabli przez samochód, a skorzystałem z opcji bezprzewodowej, należy jeszcze dostarczyć zasilanie (12V) do odbiornika. Po włączeniu biegu wstecznego naszym oczom ukazuję się obraz z kamery cofania.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 08-08-2016, 21:46   

wiewioor, Do SB pasuje idealnie kamerka dedykowana do outlandera II. Wtedy nie trzeba rzeźbić, jest tak jak w oryginale. :wink:

Ostatnio zmieniony przez tyku 17-03-2017, 10:52, w całości zmieniany 1 raz  

pol82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2017, 18:33   

Witam.
Przeczytałem cały tutorial dokładnie i mam jedno pytanie.
Mam zamontowane radio od stopolu i ta jednostka musi mieć sygnał (+12) że wsteczny jest włączony. Zamierzam zastosować zestaw bezprzewodowy jak w opisie i tu moje pytanie jak dostarczyć taki sygnał do radia.
Pozdrawiam

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 12-03-2017, 18:43   

sygnal wstecznegbo, bierzez ze wstecznego, czyli przewod zasilajacy zarowke z tyłu, mozesz sobie poszukac tego w "progu" kolo kierowcy, jednak szybciej szuakc z tylu

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 13-03-2017, 23:40   

Witam
Nie trzeba szukac w progu ani z tylnej klapy.
Sygnal wstecznego znajduje sie za radiem w szerokiej najwiekszej kostce i jest w wiekszosci przypadkow koloru bialego, w ver instalacji polift koloru rozowego.

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

robkraj 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 17-03-2017, 09:56   

Szanowni koledzy, orientujecie się może czy kamera cofania od ASX będzie pasowała w sensie mocowania do Lancera? (mój Lancer ma nad tablicą rejestracyjną z lewej strony otwór przygotowany pod montaż kamery)

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-03-2017, 10:44   

robkraj napisał/a:
kamera cofania od ASX będzie pasowała w sensie mocowania do Lancera?
Nie
Szukaj z outlandera II ( http://allegro.pl/kamera-...6720869301.html )

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Wysłany: 17-03-2017, 14:52   

robkraj napisał/a:
orientujecie się może czy kamera cofania od ASX będzie pasowała w sensie mocowania do Lancera
powinna pasować ale jest jedno ale - będzie wystawać za bardzo poza obrys samochodu, jak napisał tyku szukaj do Outlandera II. Rzadkość na allegro
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

pol82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-03-2017, 20:52   

Dzięki za odpowiedź na moje pytanie.
Kamerka już zamontowana, jak piszą koledzy idealnie pasuje ta od outlandera.
Co do sygnału sterującego radiem, wziąłem go z dodatkowej kostki (nie używanej przyklejonej do wiązki za radiem, taka mała kwadratowa wtyczka) jest ona przygotowana pod kamerkę. Z wiązki dołączonej do mojego radia wywnioskowałem, że ta kostka ma w sobie sygnał ze wstecznego "+" do sterowania radiem, "+" i "-" do kamerki (z radia) oraz przewody pod rca. Niestety nie udało mi się znaleźć w klapie bagażnika, bo była by gotowa w 100% instalacja pod kamerę. Mam nadzieję, że się komuś to przyda, a jak już było to przepraszam za powtarzanie się.
P.S.
Świetny manual oby więcej takich.

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2017, 11:39   

pol82 napisał/a:
Kamerka już zamontowana, jak piszą koledzy idealnie pasuje ta od outlandera.
Co zamontowałeś oryginalną, czy zamiennik :?:

pol82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2017, 18:52   

Jasne że zamiennik z allegro. A Twoja to odginał czy zamiennik (ta z linku co dodałeś). Linie do parkowania masz z radia czy z kamerki. Bo te co mi kamerka wyświetla pokrywają się ze zderzakiem i zastanawiam czy jest opcja wyłączyć te kreski?

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 18-03-2017, 19:16   

Dodam swoje trzy grosze na temat kamerek cofania w sportbacku - mam już trzecią. Pierwsze dwie były takie:

pochodziły z allegro i kosztowały majątek (w 2010 i w 2013 odpowiednio 350 oraz ok. 250 PLN) i obie wytrzymywały trochę ponad ok. 2 lata (potem następowało rozszczelnienie, zamoczenie i śmierć).
Od 2015 mam taką:

Kosztowała 45 PLN z przesyłką z Hong-Kongu i jak dotąd spisuje się świetnie. Widzę, że na allegro są kamerki za ok. 70-700 PLN. Wybierajcie mądrze.

pol82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2017, 19:51   

Ja też zastanawiałem się nad czymś droższym ale stwierdziłem, że trochę szkoda bo nie wiedziałem cy się sprawdzi. Padło na coś takiego:
http://allegro.pl/kamera-...6652278428.html
Zapewne pochodzi od naszych azjatyckich kolegów...

wiewioor 
Forumowicz

Wysłany: 27-03-2017, 16:50   

Sam tylko dodam, że większość kamer (99% z chin) mają wbudowane naniesione linie pomocnicze. Biorąc pod uwagę że w MMCS jest również podziałka nanoszona na ekran opcja ta się dubluje. Nie wiem jak jest w modelu radia 8701A627 więc nie napiszę. Natomiast sam jak kupowałem kamerę (drugą) to wybrałem model w którym można wyłączyć naniesienie podziałki z opcji kamery (mało ich biorąc pod uwagę że szukamy do Outka II). Jak znajdziemy taką kamerę podziałka pozostaje tylko z MMCS, którą można całkiem fajnie ustawić.

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Wysłany: 27-03-2017, 20:33   

Można to ominąć przerabiając .gif'a z liniami który znajduje się w folderze Screendata/AV\imagefiles na hdd mmcsa na takiego czystego bez linii.
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

Odpowiedz do tematu