Carisma - Techniczne - 1.8 GDI Auto się dusi
MaciejKrK - 01-11-2016, 21:41
Witam Wszystkich.
W mojej Cari mam ten sam problem obroty dochodzą do 2000 i muli.
Kolego MarcinKolo polecam sprawdzić Ciśnienie na pompie WC jest tam regulator plecho1 już wrzucił link z opisami http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213 u mnie problem wygląda tak że po wyczyszczeniu przepustnicy, krokowego falujące obroty się ustabilizowały malutkie między 600 a 700 ale problem pojawił się podczas jazdy 70-90km stałej prędkości przerywał zwalniał przyspieszał (nie równa praca podczas stałej prędkości) Zachciało mi się kombinować zamiast z tym żyć bo było Dobrze mimo to. Postanowiłem wymienić filterek w pompie WC i wyregulować pompę, po wymianie i nauce obrotów stał się Dramat!! obroty które wcześniej opisałem + ewentualne spalanie zaczęło się od 99,9l /100km+po przejechaniu 20km (spalanie 34L+ kontrolka CE wymigałem 11, 56, 64 (nie wiem co to dla 1.8 GDI) i 12-czujnik przepływomierza podczas sprawdzania miernikiem napięcie na trzy pinowej wtyczce na mojej pompie 0,76 a powinno być minimum 3,0 mam załamke
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do tego problemu? i i co to za błędy dla naszego GDI
apg2312 - 01-11-2016, 21:46
11 - oxygen sensor system
56 - abnormal fuel pressure system
64 - alternator FM terminal system
11 to chyba sonda Lambda. 56 - nieprawidłowe ciśnienie paliwa. Ostatni błąd to nie wiem co to.
MarcinKolo - 02-11-2016, 05:11
Jak podjade do warsztatu to im podpowiem o tym cisnieniu. Tylko czy to sie bada tym samym urzadzeniem co sprawdzali cisnienie w baku ? A czy wyczyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego moglbym zrobic sam ? Bo szczerze mowiac nie jestem obeznany w mechanice a z drugiej strony chcialbym troche zaoszczedzic bo juz sporo kasy stracilem. Moze te bledy juz miales wczesniej i zyles bez swiadomosci ? Ja na szczescie w nieszczesciu mam tylko 56.
PS. Jest w ogóle sens truć dupę mechanikowi o sprawdzenie pompy WC woltomierzem przed wymianą tych dwóch małych filterków ?
hurt.hurt - 02-11-2016, 08:08
tak sprawdz wszystko.
MarcinKolo - 02-11-2016, 08:39
Ale chyba jak filtry są zapchane/niesprawne to i tak będzie błędnie pokazywać. Poczekam jednak i po wymianie jak nie będzie poprawy to im to podsunę, i tak już zamówione.
MaciejKrK - 02-11-2016, 17:36
MarcinKolo napisał/a: | A czy wyczyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego moglbym zrobic sam ? |
Wiele osób to robi bez problemów w Mitsu to standardowa przypadłość.
MarcinKolo napisał/a: | PS. Jest w ogóle sens truć dupę mechanikowi o sprawdzenie pompy WC woltomierzem przed wymianą tych dwóch małych filterków ? |
To jest 3 minuty pracy. a jeśli ciśnienie się zgadza może wystarczy regulacja bez rozkręcania.
woxy - 03-11-2016, 09:02
Witajcie,
i mnie dopadła niemoc silnika. Dokładnie po zatankowaniu, od razu po 1 km poczułem delikatne szarpnięcia silnika, jakby paliwo nie dochodziło.
Potem coraz częstsze i kontrolka CE. Po 15km całkiem zgasł.
Zaholowałem do domu, chciałem sprawdzić przewody od pompki w baku, czy paliwo podaje.
O dziwo po postoju około 30min, odpalił bez problemu.
Kolejny wyjazd, przejechałem ponad 40km, ale już po około 5km szarpanie i CE powróciło.
Z trudem, ale jakoś dojechałem.
Wczoraj zdechł całkiem po jakichś 13km. I znowu to samo, postał z 20min, odpaliłem i wróciłem do domu. Przez pierwsze 5km grzałem ostro i nawet nie stęknął, a po tych 5km szarpanie powróciło.
Zbadałem błędy, pokazuje błąd 56. Wyjąłem pompkę z baku, paliwo czyste, filtry pompki także. Pompka podłączona na krótko sika paliwem mocnym strumieniem.
Myślałem że to paliwo kiepskie było, ale skoro jedzie kilka km i wszystko ok, to chyba nie paliwo.
Czytam o filterkach pompy WC, ile ich trzeba kupić? Czytałem też kiedyś że są także w każdym wtryskiwaczu.
P.S. Przepustnica czysta, zaglądałem jakiś miesiąc temu.
MarcinKolo - 03-11-2016, 10:02
http://allegro.pl/mitsubi...6156962865.html
Z tego co wyczytałem to 2.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213
Jest zdjęcie, gdzie się znajduje pierwszy, "drugi na zwrocie z listwy do regulatora ciśnienia"
woxy - 03-11-2016, 10:19
Tak, 2 , wyczytałem na innych stronkach.
Piszą także o 2 oringach pod złącza in/out paliwa. Nie wiem czy konieczne, ale jakby chciało cieknąć?
"Part numbers -
O ring- MB554317 2 of these as they are - fuel in and return
Filter - MD619962 And 2 of these (6 if your also doing the injectors)
Only got 2 filters for the pump coming, so going to try Mitsubishi in Cardiff just for fun. "
MarcinKolo - 07-11-2016, 08:42
Te filterki nie wchodza w uszczelke a w tym miejscu nie bylo zadnych. Pomocy !
[ Dodano: 07-11-2016, 08:54 ]
Gdzie sie znajduje ten zwrot listwy bo zdjecie zniklo ?
woxy - 08-11-2016, 13:15
U mnie w górnym przyłączu brak filtra - to jest na powrocie.
Filterek natomiast jest w zasilaniu, 10cm ku szybie + 10 w dół licząc od pierwszego przyłącza.
MarcinKolo - 08-11-2016, 20:40
Bardzo dziwna sytuacja, mechanik tylko sprawdził czy są tam stare filtry i skręcił z powrotem, bo te z allegro nie wchodziły w uszczelkę. Efekt ? Zbiera się bez żadnego przyduszenia. Pojawił się natomiast inny problem, mianowicie moja Cari przy dojeździe np. do krzyżówki lub ronda po wciśnięciu sprzęgła gaśnie, ale nie za każdym razem, po prostu obroty schodzą do zera. W czwartek powrót do warsztatu, co może być tego przyczyną ?
Bizi78 - 08-11-2016, 20:43
Akumulator był może odpinany .
Jeśli tak to może warto spróbować nauczyć obrotów .
MarcinKolo - 08-11-2016, 21:25
No zgadza się, był odpinany. Mógłbyś mi powiedzieć czy dałbym radę to zrobić samemu ? Jeśli tak to jak xd Może by się obyło bez "bulenia"
plecho1 - 08-11-2016, 21:41
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "nauka obrotów gdi" http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379
|
|
|