[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Nie odpala
robertdg - 07-11-2016, 17:58
Zacznij od tego czy iskra i paliwo jest, jeżeli iskra jest to czy wizualnie sprawia wrazenie "mocnej" czy "slabej"
Krzyzak - 07-11-2016, 20:46
sprawdziłbym kostkę od czujnika wału - jest nad rozrządem
zimnylech - 08-11-2016, 02:49
Co do iskry, była, po wymianie kabli i świec oraz cewki sprawiała wrażenie mocniejszej.
Paliwo jeszcze sprawdzę ale po każdej próbie odpalania czuć paliwo, na LPG też nie odpala.
A na czym polega sprawdzenie czujnika wału?? Wizualnie będzie widać??
Krzyzak - 08-11-2016, 10:25
wtyczki, pisałem o wtyczce
może jest zalana
kabelek idzie od obudowy rozrządu w górę i masz wtyczkę
dmi - 08-11-2016, 11:31
jakiej firmy cewkę kupiłeś ? Ja bym jeszcze oddał moduł do diagnozy, a najlepiej cały aparat.
zimnylech - 08-11-2016, 13:48
Wiec tak po kolei.
Auto przed wymianą czegokolwiek kręciło, iskra była ale nie odpalił,
po wymianie kopułki i palca -kręci, iskra jest, nie pali,
po wymianie świec i kabli -kręci, iskra jest, nie pali,
po wymianie cewki -kręci, iskry nie ma, nie pali.
Mój błąd że po wymianie cewki nie sprawdziłem iskry tylko stwierdziłem że skoro była to pewnie nadal jest i problem leży gdzie indziej.
Wiec mam pytanie, czy mogłem źle złożyć aparat? w sensie położenie palca, wiem że montuje się go w jednej pozycji lecz mogło się przekręcić o 180 stopni na tym motylku i teoretycznie palec był w takiej samej pozycji jak na zdjęciu przed demontażem.
Lecz nie wiem czy dobrze rozumuje bo jak by się obróciło o 180 stopni to ta blaszka z palca patrzała by w drugą stronę?
dmi Kupiłem NTY, wiem szajs, ale na tyle starczyło a przecież nowa teoretycznie powinna działać chociaż minutę.
tak wyglądała stara a tak nowa zamontowana.
dmi - 08-11-2016, 15:11
Cytat: | dmi Kupiłem NTY, wiem szajs, ale na tyle starczyło a przecież nowa teoretycznie powinna działać chociaż minutę. |
Też kupiłem na początku NTY- okazało się strasznym chłamem, tu by szukał przyczyny. Tak czy inaczej załóż odwrotnie palec i oceń.
zimnylech - 08-11-2016, 15:33
Jutro się tym zajmę, bo o 17 do pracy a trochę zabawy jest przy ponownym rozkręcaniu aparatu
W Twoim przypadku NTY nie zadziałał czy jego trwałość była kiepska??
dmi - 08-11-2016, 18:58
Cytat: | W Twoim przypadku NTY nie zadziałał czy jego trwałość była kiepska?? |
zadziałał na jakieś hmm 400km i znowu to samo, więc kupilem Oyodo/Mobiletron i spokój.
zimnylech - 09-11-2016, 16:18
Więc byłem z modułem u elektryka, pomierzył tranzystor i stwierdził że dobry. Sprawdziliśmy cewkę, daje mocną iskrę (zabrałem starą cewkę i ledwo dyszała).
Wróciłem zamontowałem aparat (bez kopułki) w niewielkiej odległości od bolca cewki dałem drucik i iskry brak.
Posiadacie może schemat tego gniazda co wychodzi z modułu.
Macie jakieś pomysły?
Więc tak, po wymianie wszystkiego, został tylko moduł zapłonowy, jako iż ciężko go dostać to kupiłem używany aparat zapłonowy i auto odpaliło. Po tak długim czasie musiał na nowo się nauczyć obrotów i jest już super. Wymiana uprzednio, kabli i świec ma swoje plusy bo auto pali na dotyk i czuje że jest żwawsze. Więc udało się
Dziękuje też wszystkim osoba które pomogły w temacie.
Paweł8501 - 21-11-2016, 18:31
WItam ponownie aparat wysłałem do regeneracji, okazał sie uszkodzony (moduł+cewka) naprawa kosztowała 500zł ale auto odpaliło. Chodzi ładnie z tym że pojawił się problem z kontrolką ce odczytałem błędy łaczac piny 1 z 4 i kontrolka abs wy-mrugała dwa razy wolno dwa szybko i pozniej kolejny raz dwa wolno i trzy szybko, co to moze być czy dobrze rozumuje że sa to kody 22 i 23? moze byc to winna wadliwej sondy?
lutekwwl - 21-11-2016, 18:44
Kontrolka ABS wymrugała błędy 23 i 24? To są czujniki prędkości kół czy jakoś tak. U mnie jest to samo, prawdopodobnie spowodowane innym rozmiarem koła niż fabryczne ale nie dam sobie ręki uciac:) nic poważnego się nie dzieje jak to ABS mruga:) smigaj i ciesz się jazdą:)
Paweł8501 - 21-11-2016, 18:49
lutekwwl napisał/a: | Kontrolka ABS wymrugała błędy 23 i 24? To są czujniki prędkości kół czy jakoś tak. U mnie jest to samo, prawdopodobnie spowodowane innym rozmiarem koła niż fabryczne ale nie dam sobie ręki uciac:) nic poważnego się nie dzieje jak to ABS mruga:) smigaj i ciesz się jazdą:) |
Heh smiga ładnie ale nie o to chodzi samochód muszę poprowadzić do perfekcji, dlatego bebe szukał przyczyny dalej a kontrolka wymrugała 22 i 23 wiec moze u Cb jest co innego bo koła mam oryginalne r15 wiec nie obstawiałbym tego powodu.
suchyds - 21-11-2016, 19:39
Witam rozmiar kół nie ma absolutnie znaczenia do błedu ABS,możesz sobie założyć nawet 28 cali od kolarzówki i nie zapali sie bład ABS Nie wiem co oznaczają te kody ale ja sprawdziłbym najpierw pierscienie na przegubach czy w ogóle sa ,tym bardziej jak wyciagnołeś to auto turasowi z krzaków.
Druga rzecz to wtyczki od czujników,mogą być zaśniedziałe i też bedzie wyskakiwał bład.
robertdg - 21-11-2016, 19:46
Paweł8501 napisał/a: | problem z kontrolką ce odczytałem błędy łaczac piny 1 z 4 i kontrolka abs wy-mrugała dwa razy wolno dwa szybko i pozniej kolejny raz dwa wolno i trzy szybko, co to moze być czy dobrze rozumuje że sa to kody 22 i 23? moze byc to winna wadliwej sondy? | Problem z kontrolką silnika, a odczytujesz błedy ABS litości suchyds napisał/a: | Witam rozmiar kół nie ma absolutnie znaczenia do błedu ABS,możesz sobie założyć nawet 28 cali od kolarzówki i nie zapali sie bład ABS | Pod warunkiem, że na jednej osi będzie taki sam rozmiar
suchyds napisał/a: | Nie wiem co oznaczają te kody ale ja sprawdziłbym najpierw pierscienie na przegubach czy w ogóle sa ,tym bardziej jak wyciagnołeś to auto turasowi z krzaków.
Druga rzecz to wtyczki od czujników,mogą być zaśniedziałe i też bedzie wyskakiwał bład. | Wypadałoby wpierw zapytac, czy swieci sie kontrolka ABS, jezeli sie nie swieci, to po co grzebac, wszystko dziala, bledy powstaly przez chwilowy uslizg kola, albo przy zmianie kól.
|
|
|