Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG
Martini86 - 27-04-2019, 08:44
Bzyk_R1 jeszcze odnośnie AFR. Zrobić to strojenie od razu po założeniu instalacji czy np. taj jak Ty to robiłeś po ok. 1000 km?
Bzyk_R1 - 27-04-2019, 10:08
Martini86, ja robiłem (tzn gazownik) zaraz po montażu potem pierwszy przegląd po 1000km również strojenie z AFR, i teraz systematycznie co około 9-10k jeżdżę na AFR kontrolnie przy wymianie filtrów lpg.
Marcin314 - 23-09-2019, 18:32 Temat postu: Błędy P0170 i P080 Jako, że jest to mój 1 post, to chciałbym się przywitać, a więc witam wszystkich serdecznie!
Niedawno stałem się posiadaczem Outlandera Turbo, którego postanowiłem zagazować Gaz montowałem w Lublinie w małym zakładzie, w którym od lat montowałem LPG w poprzednich autach. Z żadnym nigdy nie miałem problemów. Jednak życie to nie bajka i wkoncu te problemy trafiły na Turbiaka
Mianowicie po przejechaniu 300 km na LPG, zapalił się check (błąd P0170). Pojechałem do gazownika, który stwierdził zbyt ubogą mieszankę, coś tam poprawił i powiedział, że będzie już okej. Po paru dniach, przy dynamicznej jeżdzie, znowu wywaliło checka. Znowu udałem się do Pana od gazu. który powiedział, że tym razem są 2 błędy ( P0170 i P080). Przyznał, że za 1 błąd odpowiada LPG, że znowu jest "za ubogo". Wprowadził jakieś korekty i zaprosił za parę dni na kontrole. Powiedział również, że 2 błąd nie ma związku z instalacją LPG. Wydaje mi się to dziwne, gdyż przed instalacją LPG nigdy nie zapalał się check, więc nie sądzę, że jest to przypadek. Dodam, że auto chodzi na LPG bardzo dobrze, nie szarpie, nie przerzuca go na benzynę. W czwartek/piątek udaję się do gaziarza, i stąd moje zapytania: czym może być spowodowany błąd P080 i co on oznacza? Co montażysta LPG powinien sprawdzić, gdyż mimo, że auto chodzi dobrze, to check na pewno nie pali się bez powodu. Z góry dziękuje za wskazówki i pozdrawiam!
Bzyk_R1 - 23-09-2019, 18:55
Cześć Marcin314,
Czy auto było strojone w trasie z sondą AFR? Co do p0170 to nagrałem o tym filmik.
https://youtu.be/5hyFuN1KTC0
Ten drugi błąd ma głębsze podłoże najpierw trzeba zlikwidować przyczynę p0170.
Marcin314 - 23-09-2019, 19:14
Dzięki za szybką odpowiedź już się biorę do oglądania
Co do strojenia z AFR to szczerze mówiąc nie mam pojęcia zapytam o to gazownika w czwartek.
Jeszcze co do tego p080, to mam on związek z gazem? I czy to może być coś poważnego?
Bzyk_R1 - 23-09-2019, 19:24
Szkoda że nie masz o tym AFR pojęcia. Szkoda że nadal ludzie gazują outlandery i o tym nie wiedzą i nie cisną. Pan gazownik chociaż nie wiem jak byś go lubił i ile aut Ci nie zrobił bez AFR nie ma dostępu do Outlandera.
P080 czy ma związek z LPG? I tak i nie...Jeżeli piszesz że p0170 wyskoczył przy dynamicznej jeździe to obawiam się że może mieć związek. Najpierw zapytaj gazownika czy robił strojenie z AFR a podejrzewam że nie, i potem zapytaj w jaki sposób "uciszył" błąd p0170 czy podlał nieco więcej gazu czy nie daj Boże ustawił kasowanie przez sterownik LPG.
Marcin314 - 23-09-2019, 19:48
Okej tak zrobię postaram się już jutro do niego podjechać i go o wszystko zapytać. Jeśli się okaże że nie wystroil go z AFR, to wystrojenie pomoże?
Bzyk_R1 - 23-09-2019, 20:32
Jeżeli go wystroi z AFR to auto będzie identycznie pracować na PB i LPG.
Marcin314 - 26-09-2019, 11:39
Witam ponownie byłem dziś u gazownika i mówił że on nie stroi po AFR i że po korektach benzynowych wystarczy. Oczywiście ja w to nie wierzę i mam zaufanie do Was a więc zadzwoniłem do innego gazownika o bardzo dobrych opiniach i potwierdził że silniki uturbione trxeba stroic z AFR.
Jutro zmieniam świece i umówilem się też na jazdę z laptopem z gazownikiem, który mi zakładal gaz, gdyż on twierdzi że wszytsko jest okej. Natomiast z 2 gazownikiem na wystrojenie umówiłem się dopiero na za 2 tygodnie bo wtedy dopiero ma czas. I teraz pytanie:
Czy przez te 2 tygodnie mogę jeździć moim Outlanderem, oczywiście bez szaleństw powiedzmy do max 3 tys obrotów czy jednak to za duże ryzyko i go odstawić na te 2 tygodnie?
W@sio - 26-09-2019, 11:58
Marcin, wysłałem Ci PW
Bzyk_R1 - 26-09-2019, 12:25
Marcin314, zapytaj Pana gazownika jakie korekty ma przy OL (open loop) i skąd je bierze
Co do jazdy to możesz delikatnie nie przekraczając 0,4-0,5 bara doładowania.
Marcin314 - 26-09-2019, 12:48
Haha okej a myślisz że warto jechać jutro z nim na jazde z laptopem na obwodnicy bo to mi zaproponował czy szkoda silnika przy takim "wystrojeniu" instalacji
Jest jeszcze kwestia gwarancji bo jeśli wystroje z AFR u innego gazownika to ją najpewniej stracę no ale wole być bez gwarancji niż potem remontować silnik i się bawić w udowadnianie czyja to wina
Bzyk_R1 - 26-09-2019, 14:03
Marcin314, doskonale sobie sam odpowiedziałeś. Wolę płacić za każde strojenie niż uwalić silnik po korektach. Już mój przyjaciel Paweł przejechał się po autostradzie "z laptopem" i Bóg strzegł że NGK nie wpadła do 1 cylindra tylko się stopiła i przy pełnym bucie i 190 km/h auto wywaliło czeka wypadania zapłonu... znasz historię Staszka i jego O1T? Jeżeli dbasz o swój samochód i chcesz żeby latał na gazie, oddaj go do ludzi którzy się znają. Twoj Pan gazownik niech dalej gazuje polonezy no ewentualnie wolnossące auta.
Marcin314 - 26-09-2019, 16:27
Ogarnąłem sobie na jutro albo w poniedziałek strojenie AFR u innego gazownika, polecanego przez kolegów z forum mam nadzieję że bedzie śmigać bardzo dziękuję Bzyk_R1, W@sio oraz DAMON za pomoc i porady
W@sio - 26-09-2019, 19:42
Nie ma problema w razie W kontakt do mnie masz
|
|
|