To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO

pplmr012 - 11-10-2013, 22:41

Poznać czy piec analogowy to nie jest takie proste, ten ma numer jak w manualu Webasto do Galanta.
Tak na marginesie gdyby ktoś szukał analogowego do diesla to wszystkie do Rovera 75 są analogowe i chyba nie jest to powszechna wiedza bo ceny są zadowalające.

Owczar - 14-10-2013, 11:55

Rzeczywiście, numer ten sam. TO jest podobno z jakiejś Renówki. Zamówiłem też wiązkę.

Miejmy nadzieję, że będzie działało. Bo BBW46 bez jakiejkolwiek diagnostyki mnie wykończyło.

Podpowie ktoś jakim kabelkiem najlepiej zapinać się termotestem?

pipi_ja - 14-10-2013, 14:58

Ja to robię zwykłym starym kabelkiem od VAGa. Mam go chyba z 10 lat, zamiast wtyczki na końcu mam trzy kabelki do wkładania w gniazdo w samochodzie.
Plus do plusa, minus do minusa a sygnałowy na pomarańczowy kabelek webasta wyprowadzony przy przekaźnikach. Działa bez problemów.

Owczar - 14-10-2013, 14:59

Choć z tego co kojarzę to jest po prostu kabel szeregowy lub inaczej przejściówka USB>RS232. Pytanie tylko pod który pin w rs232 podpiąć kabel diagnostyczny od webasta...
pipi_ja - 14-10-2013, 15:09

Nie wiem czy dobrze piszesz. Kiedyś widziałem schemat tego interfejsu i nie wyglądało to na prosty kabel. Musi być jakoś zabezpieczone chociażby przed złym podłączeniem zasilania, żeby nie ugotować com'a w kompie.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym jakiś najprostrzy kabelek do VW. Cena to dosłownie klikanaście zł, a będzie pewność, że nic nie pójdzie z dymem.

mszolc - 14-10-2013, 15:20

Ten interface to najprawdopodobniej tzw. K-Line, czyli zwykła transmisja szeregowa (taka jak w COMie), ale zamiast poziomów -12V/+12V jest 0V/12V.
Komunikacja w trybie halfduplex (czyli raz jeden, raz drugi).

Owczar - 14-10-2013, 15:23

Michał, a co z zapięciem masy i 12V? Do takiej przejściówki chyba tego nie zapnę..
mszolc - 14-10-2013, 15:26

Owczar napisał/a:
Do takiej..
czyli jakiej?
Owczar - 14-10-2013, 15:31

To zwykła przejściówka RS232<>USB. Profilic PL2303.
mszolc - 14-10-2013, 15:50

Owczar napisał/a:
To zwykła przejściówka RS232<>USB. Profilic PL2303.

No to taką się raczej nie podepniesz, bo nie zgadzają się poziomy sygnałów.
Jeśli się nie mylę potrzebujesz najprostszy konwerter VAG KKL (taki o jakim pisał pipi_ja).
Ewentualnie przejściówka USB->COM i wykonać sobie coś takiego (można popatrzeć sobie na schemacik, ale chyba trochę szkoda czasu na taką zabawę i lepiej kupić gotowca USB->KKL).
No i oczywiście zestaw komend sterujących do modułu webasto (może jest jakiś standard).
Potem otwierasz wirtualny COM na porcie USB, do tego jakiś terminal i możesz spróbować komunikacji 'z palca'.

Owczar - 14-10-2013, 15:54

Jeśli chodzi o program to jest thermo test. A z tymi poziomami rzeczywiście więcej zabawy niż to warte.

Zakupię kabelek vag to przy okazji z evoscanem się pobawię.

Ten kabelek będzie działał? http://allegro.pl/najleps...3556218520.html

Zapiąłbym przewód diagnostyczny od webasta pod port 2 portu OBDII i mógłbym nie bawiłbym się w podłączanie za każdym razem pojedynczego kabelka.

nerus - 14-10-2013, 17:30

Owczar, ja dokładnie ten sam ostatnio kupiłem pod evoscana-działa :wink:
co do webasto to sie nie wypowiem,bo jeszcze nie mam :?
ale mam na oku za śmieszne pieniążki z Omegi B z możliwością,że mogę sobie sam wymontować :P

mszolc - 14-10-2013, 17:33

Owczar napisał/a:
Jeśli chodzi o program to jest thermo test.
Nie byłem świadom, że coś takiego już jest.
Owczar napisał/a:
Ten kabelek będzie działał? http://allegro.pl/najleps...3556218520.html
Powinien działać, w końcu to tylko zwykły konwerter poziomów napięć.
Owczar napisał/a:
Zapiąłbym przewód diagnostyczny od webasta pod port 2 portu OBDII i mógłbym nie bawiłbym się w podłączanie za każdym razem pojedynczego kabelka.
Nie mam pełnowartościowego OBDII w przedlifcie, więc temat jest mi póki co obcy.

Tutaj znalazłem jeszcze trochę na temat interfejsów do webasto.

pplmr012 - 15-10-2013, 14:21

Ja do diagnostyki używam kabel VAG i przejściówkę podobną do tej:
http://viaken.pl/pl/adapt...geot-2-pin.html
Działa bez problemu po podłączeniu do linii K.
Webasto musi być podłączone pod zasilanie, podobnie jak interfejs. Do pinu (2) trzeba podłączyć linię K i działa pięknie u mnie z termo testem 2.13 (portable).

nerus - z Omegi to pewnie nie Webasto tylko Eber...

Owczar - 15-10-2013, 14:31

Dzięki panowie za podpowiedzi. Dzisiaj przyszło webasto. Wymaga małej kosmetyki z zewnątrz, ale tak na szybko, na pierwszy rzut oka wygląda ok. Po wydechu można wnioskować, że nie było mocno utylizowane. pplmr012, jeszcze raz dzięki za link. Nie miałem w planach kupować innego pieca, ale jak już pisałem, upgrade na pewno wyjdzie in plus. A stare zostanie dawcą dla innych ;)